Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

15. marts 2010 - kl. 11:12 - af

SaebyAvis bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Eksporten viser bedre takter

Danmark

Danmarks Statistik offentliggjorde i sidste uge tal for både den samlede udenrigshandel med varer og firmaernes køb og salg – herunder firmaernes salg i udlandet. Dermed har vi fået to tal, der begge belyser udviklingen i eksporten.
Vender vi først blikket mod firmaernes samlede salg i udlandet, der efter vores opfattelse er den bedste rettesnor for udviklingen i eksporten, så har eksporten generelt fulgt en opadgående tendens igennem størstedelen af 2009. Tendensen synes at være fortsat ind i 2010, hvor firmaernes salg til udlandet steg med 1,7 % i januar.
Det er imidlertid et billede, vi har svært ved at genfinde i udenrigshandelsstatistikken. Her faldt eksporten med -0,5 % i januar, og eksporten har generelt fulgt en flad udvikling igennem 2009. Det kan selvsagt give anledning til en del forvirring – to statistikker for eksporten, der viser hver sit forløb.
Det er imidlertid vigtigt at holde sig for øje, at udenrigshandelsstatistikken kun belyser udviklingen i vareeksporten, mens firmaernes salg til udlandet ligeledes inkluderer tjenesteeksporten. Selvom de to statistikker ikke viser det samme forløb, er det altså ikke ensbetydende med, at den ene statistik er mere rigtig eller forkert end den anden – den ene statistik dækker blot bredere end den anden.
Vi kan dog ud fra de to statistikker slutte, at den stigning, vi nu ser i eksporten, i høj grad kan tilskrives en fremgang i tjenesteeksporten, mens vareeksporten stadig synes at halte. Vi er derfor også forholdsvis optimistiske på eksportens vegne og venter en pæn eksportvækst i 2010, i takt med at den globale konjunkturvending tager fart.

Renter

Både i Tyskland og USA er de korte renter steget mens, de lange renter er forblevet stort set uændret. De korte renter er blevet trukket med op af en bedring i risikoappetitten på baggrund af den gode amerikanske arbejdsmarkedsrapport. Stigningen har dog været størst i de amerikanske renter, og de korte tyske obligationer ser fortsat dyre ud.
Den danske krone er gradvist blevet styrket over for euroen på det seneste, og vi er tæt på det niveau, hvor Nationalbanken i januar valgte at intervenere for at modgå en yderligere kronestyrkelse. Yderligere valutaindstrømning er sandsynligt, og da vi ikke tror, at Nationalbanken ønsker, at valutareserven vokser yderligere, forventer vi en rentenedsættelse for at imødegå dette.
Vi venter, at Nationalbanken vil blive tvunget til at nedsætte indskudsbevisrenten på p.t. 0,80%, og foliorenten på p.t. 0,70%, med op til 0,10 %-point over de kommende uger. Dette vil bringe de danske pengemarkedsrenter tættere på euroområdets.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER