Her er reglerne for afbrændingsforbud i Nordjylland

Her er reglerne for afbrændingsforbud i Nordjylland

4. juli 2018 - kl. 15:05 - af

Afbrændingsforbuddet er kommet til Nordjylland, og resten af de danske kommuner der ikke allerede havde indført forbud. Afbrændingsforbuddet trådte i kraft i dag, den 4. juli kl 12.00 som den sidste del af landet.

Den i forvejen knastørre natur bliver stadigt tørre, og hele landet har et tørkeindeks på enten 9, eller det maksimale 10. Konsekvensen er langt flere brandulykker end normalt, hvorfor et forbud har været nødvendigt.

Afbrændingsforbuddet dækker over al slags ildpåsættelse, og det kan også have betydning for grillaftenerne hjemme i haven. Nordjyllands Beredskab, som er ansvarlige for de 11 nordjyske kommuner, oplyser at afbrændingsforbuddet dækker over følgende:

Forbuddet gælder enhver brug/afbrænding af:

 • Ukrudtsbrænder
 • Bål
 • Brug af kulgrill, herunder engangsgrill
 • Åben ild på offentlige naturområder med vegetation
 • Halm, halmstakke og lign. der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
 • Haveaffald
 • Affald fra skovbrug

Under forudsætning af konstant opsyn og egnede slukningsmidler i umiddelbar nærhed omfatter forbuddet IKKE følgende:

 • Brug af gasgrill, trangia og lign. på fast og ikke-brændbart underlag på egen ejendom, ved sommerhuse, campingpladser, feriecentre og restauranter.
 • Erhvervsmæssig håndtering af arbejde jævnfør reglerne for varmt arbejde, og som ikke er en del af ovenstående.

Der gives ikke dispensationer fra ovenstående forbud

Der opfordres desuden til almindelig forsigtighed

 • Parker aldrig bilen i højt græs (katalysatoren kan antænde brand)
 • Smid aldrig cigaret skodder fra dig i naturen
 • Efterlad aldrig flasker mv. i naturen. (Virker som brændglas og kan antænde en brand)
 • Smid aldrig aske i naturen (kan indeholde gløder meget længe efter brug)

Naturbrand
Solen og varmen får mange til at begive sig ud i naturen. Det ses på antallet af udrykninger. Beredskaberne rykker i gennemsnit ud til godt 250 naturbrande om måneden i perioden april til september. Naturbrande dækker over brande i halmstakke, i skove og plantager, markbrande m.m.

Vær særligt opmærksom på ikke at henkaste cigaretskodder og flasker i naturen. Ud over at det er noget svineri og ikke klæder naturen særligt godt, så kan begge dele være med til at starte naturbrande, særligt når naturen er så tør. Når vegetationen er tør kan det gå meget stærkt og ilden kan hurtigt sprede sig til meget store naturarealer.

Skil dig derfor altid rigtigt af med dine cigaretskodder i et askebæger. Alternativt smider du cigaretten i en skraldespand – når du engang har sikret dig at den er slukket rigtigt, så du ikke blot sætter ild til indholdet i skraldespanden.

Mange tænker ikke over det, men en henkastet flaske i naturen fungerer som et forstørrelsesglas når solen rammer denne, og kan dermed antænde og sætte ild til omgivelserne.

Sørg derfor for at skaffe dig af med flaskerne korrekt – enten i pantautomaten eller i en flaskecontainer.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Her er reglerne for afbrændingsforbud i Nordjylland' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER