Tager vi for mange blodprøver?<br>…

Tager vi for mange blodprøver?

2. juni 2018 - kl. 0:04 - af

På Regionshospital Nordjylland er man gået til kamp mod unødvendige blodprøver. Første store succes er en markant reduktion i D-vitamin prøver på 20% siden årsskiftet. En reduktion, der i kroner og ører svarer til mindst 500.000 kr. årligt.

– Vi vil gerne holde godt øje med patienterne og det er jo al ære værd. Men ud fra en lægefaglig betragtning er der en lang række analyser, som ikke behøver foretages særlig tit, siger Peter Hindersson, ledende overlæge på Klinisk Biokemisk Afsnit.

Dramatisk fald
En af de analyser er D-vitamin. Her er det lykkedes afsnittet ikke alene at bremse en kraftig stigning, men opnå et markant fald i antallet af analyser.

– Det er vigtigt, at vi opdager og behandler D-vitaminmangel, men værdierne ændrer sig ikke særligt hurtigt, så der er ikke grund til at måle det mere end én gang om året, siger Peter Hindersson.

Siden årsskiftet har rekvirenterne derfor fået besked på at være opmærksomme på, om patienten allerede har en aktuel D-vitaminanalyse liggende, når de er ved at bestille en ny.

– Dette tiltag har ført til et dramatisk fald i rekvisitionen af D-vitaminanalyser på 20 %. Alene i sparede reagenser betyder det en årlig besparelse på ca. 500.000 kr. Og så skal vi ikke glemme, at vi sparer patienterne for nogle unødige stik, siger Peter Hindersson. Dertil kommer sparede personaleressourcer, apparatur og lign ifm. analyserne.

Regionshospitalets laboratorium analyserer ca. 25% af Region Nordjyllands prøver.

Oplevet kraftig stigning i antal analyser
Der er flere grund til D-vitaminanalyser blev afsnittets første indsatsområde:

– De er dyre, der er sket en voldsom vækst og der er fagligt belæg for at sige, at én gang årligt er tilstrækkeligt, oplyser Peter Hindersson.

Analyserne for D-vitamin er blevet populære. Side 2009 er der næsten sket en fordobling af rekvisitioner. På Regionshospital Nordjylland er det steget fra 20.000 til nu 39.000 analyser årligt.

– Tidligere var man nervøs for D-vitamin forgiftning. Men siden man fandt ud af, at den risiko er meget lille, har vi set en kraftig vækst i antallet af rekvisitioner. Generelt tages der for mange D-vitaminanalyser, og det skyldes, at kriterierne for at bruge analyse ikke er særligt klare. Det er specifikke kriterier som træthed, uoplagthed og muskel- og ledsmerter, der giver anledning til at rekvirere analysen.

Mange vil kunne genkende en teenager i de symptomer, og D-vitaminmangel finder laboratoriet faktisk overraskende ofte i blodprøver fra unge.

Den vigtigste kilder til D-vitamin er solen, og kroppen er afhængig af D-vitamin, der blandt andet bruges til at regulere indholdet af kalcium i blodet.

Potentiale til mere
Klinisk Biokemisk Afsnit stopper ikke indsatsen ved D-vitaminanalyserne.

– Vi har identificeret en hel række analyser, der ligesom D- vitamin ikke behøver at blive målt særlig tit, og vi håber på tilsvarende reduktioner for disse analyser. De er gode og vigtige, men der er ingen grund til at tage dem oftere end nødvendigt, når vi ved, at værdierne ikke ændrer sig særlig hurtigt, siger Peter Hindersson.

Afsnittet kan se, at udgifterne til reagenser, der bruges ved analyserne, udhuler budgettet. Andelen, der indkøbes hos farmaindustrien, er voksende. Nye og dyrere analyser kommer til. Så afsnittet er klar til mere. De næste indsatsområder kunne være TSH, et hypofysehormon der afslører forandringer i stofskiftet, og Hæmoglobin A1c også kaldet sladreblodsukker samt ferritin og vitamin B12 analyser.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Tager vi for mange blodprøver?
...'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER