Politiet har konstateret beklagelig fejl i fartbøder

Politiet har konstateret beklagelig fejl i fartbøder

1. juni 2018 - kl. 17:15 - af

Menneskelige fejl har medført, at nogle bilister har modtaget en fartbøde, selvom de ikke kørte for stærkt. Årsagen er, at ATK-systemet i nogle tilfælde klassificerer køretøjer forkert, så en personbil forveksles med en lastbil. Dette er beklageligvis ikke i alle tilfælde blevet opdaget i forbindelse med den efterfølgende manuelle kontrol. Rigspolitiet skærper nu kontrollen og sikrer, at de rette procedurer følges, og at de fejlagtigt opkrævede bøder bliver tilbagebetalt hurtigst muligt.

Politiets ATK-system, der blev taget i brug i 2015, foretager automatisk en kategorisering af de køretøjer, der måles på. Politiet har desværre konstateret, at der siden 2015 har været 358 sager, hvor bilister har fået bøder på et fejlagtigt grundlag, fordi en personbil er blevet forvekslet med en lastbil, og fejlen ikke er blevet opdaget i forbindelse med den efterfølgende manuelle kontrol.

De uretmæssige bøder skyldes menneskelige fejl, der er sket, fordi en sagsbehandler ikke har været opmærksom på systemets advarsel om at efterkontrollere køretøjsklassificeringen. Hvis en personbil fejlagtigt forveksles med en lastbil, kan det medføre, at der uretmæssigt udstedes en fartbøde, da der på flere strækninger gælder forskellige hastighedsgrænser for personbiler og lastbiler.

Der er allerede bygget en sikkerhedsmekanisme ind i politiets ATK-system, der skal fange denne type fejl. Men Rigspolitiet har konstateret, at sikkerhedsmekanismen ikke i alle tilfælde har været tilstrækkelig til at sikre, at der ikke er udstedt uretmæssige fartbøder.

Siden 2015 er ca. 2 mio. køretøjer blevet målt i politiets automatiske trafikkontrol, og fejlen vedrører således en lille andel af ATK-sagerne. Rigspolitiet tager imidlertid fejlen meget alvorligt og forbedrer nu kvalitetskontrollen af bøderne fra den automatiske trafikkontrol (fotovognene).

-Det er yderst beklageligt, at bilister der har overholdt hastighedsbegrænsningerne har fået udskrevet bøder. Vi tager det meget alvorligt, da man skal kunne stole på de bøder, vi udskriver, siger chefen for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Erik Terp.

Rigspolitiet og Rigsadvokaten er i gang med manuelt at gennemgå sagerne, så uretmæssige bødeforelæg kan blive annulleret hurtigst muligt. Sager, hvori uretmæssige bøder er blevet betalt, vil blive genoptaget og bøderne tilbagebetalt.

-De 358 sager vil nu blive genoptaget, så vi sikrer os, at ingen bilister har betalt for meget eller fået et klip i kørekortet, de ikke skulle have haft. Bilister, der enten skal have annulleret deres bøde eller justeret den, vil få besked fra os, siger Erik Terp.

Rigspolitiet skærper nu kontrollen med køretøjsklassificeringen ved ATK-målinger. Der vil i den forbindelse blive implementeret en yderligere sikkerhedsmekanisme i politiets systemer, der skal gøre sagsbehandleren opmærksom på, at køretøjsklassificeringen skal ændres, før der udstedes en bøde.

Rigspolitiet er i gang med et efterse området for at eliminere eventuelt andre typer fejl med fartbøder. Her er man blevet opmærksom på, at forkerte indtastede oplysninger om køretøjets vægt i motorregisteret har resulteret i for høje bøder i tre tilfælde siden 2015. Rigspolitiet vil også følge op på dette sammen med SKAT, der har ansvaret for motorregisteret, og uberettigede bødebeløb vil blive tilbagebetalt hurtigst muligt.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politiet har konstateret beklagelig fejl i fartbøder' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER