På opdagelse i den nordjyske historie

På opdagelse i den nordjyske historie

20. januar 2018 - kl. 0:19 - af

Hvem er Nordjyllands dygtigste historiedetektiver? Jagten på de mange spændende, nordjyske fortællinger gik ind den 15. januar, hvor et nyt samarbejdsprojekt mellem regionens tolv statsanerkendte museer, TV2 Nord, Region Nordjylland og DR P4 blev lanceret.

Hvad har tatoveringsnåle fra bronzealderen til fælles med Helligåndsklosteret og Churchillgruppen? I hvert fald én ting: De indeholder alle en spændende historie, som fortæller om Nordjylland gennem tiden. Og netop de gode historier er i centrum for et nyt, stort projekt, der skydes i gang den 15. januar.

”Historiedetektiverne” henvender sig til nordjyske skoleelever i 8. og 9. klasse, og er en konkurrence om at lave den bedste videoformidling af nordjysk kulturarv på tre minutter. Fantastiske historier fra Nordjylland, fortalt af unge skoleelever til andre skoleelever.

Elevernes detektivarbejde starter på et af de tolv deltagende nordjyske museer, hvor de med museumsformidlere som guider præsenteres for de forskellige historier ”bag” udstillingerne. Herefter er det op til eleverne selv at beslutte, hvilken spændende genstand, historie, bygning eller person, de vil undersøge nærmere i deres projektarbejde. Hvem kunne det smukt udsmykkede sværd fra vikingetiden have tilhørt, hvorfor har det 10.000 år gamle kranie fra jægerstenalderen voldsomme skader, og hvem var Thomas Thomassen Bisp, der blev henrettet i Hjørring i 1822? Eleverne skal med hjælp fra museernes medarbejdere finde svar på deres spørgsmål og efterfølgende ved TV2 Nords skoletjeneste omsætte den nye viden til en kortfilm. Her trænes eleverne i at håndtere medieprocessen fra idé, research og optagelse til redigering og outputtet i en video. Alt sammen under professionel vejledning af journalister og fotografer, mens museernes formidlere under hele processen er med på sidelinjen.

”Ved at lade 14-15-årige gå på opdagelse i de mange spændende historier fra Nordjylland og efterfølgende formidle dem ud fra deres helt egne idéer, så kombineres lokalt museumsarbejde med moderne medieundervisning på en helt unik måde”, fortæller idemageren bag projektet, Lone Vig Andersen, der glæder sig til de 60 film, der forventes at komme ud af projektet. Projektet koordineres af Maria Clement Hagstrup, Vesthimmerlands Museum i samarbejde med Marianne Sandberg, TV2 Nord.

De tolv forskellige undervisningsforløb forløber hver over otte dage og afvikles i perioden fra august til november. Interesserede lærere kan allerede nu tilkendegive deres interesse ved at sende en mail til detektiverne@tv2nord.dk. De udvalgte klasser får besked om deltagelse den 22. marts. Mere information om projektet kan ligeledes findes på www.tv2nord.dk/historiedetektiverne

Den endelige kåring af regionens dygtigste historiedetektiver finder sted i december 2018, efter at de tre bedste film har været til afstemning på TV2 Nords Facebookside.

Projektet er støttet af KulturKANten, Nordjyllands kulturaftale 2017-2020.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'På opdagelse i den nordjyske historie' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER