Politiet på sociale medier: #SigNej til grooming

Politiet på sociale medier: #SigNej til grooming

6. december 2017 - kl. 16:03 - af

Onsdag den 6. december aktiverer politiet sine sociale medier i kampen mod digitale børnelokkere som del af den fælleseuropæiske politikampagne #SigNej til grooming.
Cyber crime-efterforsker opfordrer alle forældre til tale med deres børn om klog og fornuftig adfærd på internettet.

Børnelokkeren rykker fra legepladsen til internettet. Den digitale børnelokker er en ’groomer’ – han opsøger piger og drenge på nettet forklædt i en anden profil – et barn eller en flink voksen – og lokker dem til grænseoverskridende ting. Hans interesse er at krænke sine ofre seksuelt via løgn og manipulation.

#SigNej på onsdag
Forældre og bedsteforældres bistand er i fokus onsdag, fordi de er tæt på de unge:

– Jeg opfordrer alle forældre – eller bedsteforældre – til at bruge onsdag til at tale med familiens børn om klog og fornuftig adfærd på internettet. Fortæl dem, at hvis nogen beder om intime fotos, film eller om penge, så skal de sige nej, siger politikommissær Flemming Kjærside, Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3).

Grooming-fænomenet er velkendt i Danmark, og for nylig er der faldet dom i to opsigtsvækkende grooming-sager, hvor to danske mænd krænkede over 170 danske ofre – de fleste børn og unge.

Det kostede i juni en 59-årig mand fra Farum 3,5 års fængsel – han krænkede 133 ofre. Senest fik en 21-årig mand fra Albertslund halvandet års fængsel den 28. november for at udbrede intime film og fotos af 39 børn og unge, som han manipulerede via Facebook. Begge groomere udgav sig for at være unge drenge og piger.

Hjælp børn til at være skeptiske
Grooming stiger og der er mørketal, vurderer Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center (NC3):

– Det er vigtigt, at børn er naturligt skeptiske over for nye net-venner og siger nej til at sende intime fotos eller penge, men stopper kommunikationen og beder en voksen om hjælp, siger Flemming Kjærside.

Det er også vigtigt, at børn og unge forstår, at der er hjælp at hente, hvis de møder én, som truer eller presser dem til noget, de ikke har lyst til – eller de er kommet til at sende noget:

– Fortæl børn og unge, at de ikke skal tøve med at bede om hjælp hos en voksen, de stoler på – især hvis en groomer presser dem. Der er gode råd og hjælp at hente på sikkerchat.dk, hos Red Barnet og Børns Vilkårs hotline-telefoner eller hos politiet, hvis der er sket noget kriminelt. Børn og unge bør ikke stå alene med det her, siger politikommissæren.

I løbet af onsdag vil politiet sende råd, information og opfordringer ud via Facebook og Twitter under hashtagget #SigNej – del dem gerne med alle, du kender, familie og venner.

Hvad kan du tale med dit barn om?

 • Den bedste måde at beskytte børn mod seksuelle krænkere er at lære dem at kunne sige fra overfor grænseoverskridende personer
 • Det er godt, hvis barnet oplever, at han/hun altid kan komme til dig. Vær imødekommende, hvis barnet forsøger at fortælle dig om noget, der er sket på nettet – også hvis de har gjort noget forkert. Lad være med at skælde ud, men støt i stedet barnet til at få løst situationen
 • Tal med dine børn om, at folk ikke altid er dem, de udgiver sig for nettet. Lær dem at omgås private billeder og video med respekt: når billeder først er sendt af sted eller lagt på nettet, kan det være meget svært at få dem fjernet. De kan gemmes, kopieres og videresendes.

Råd til en akut situation med ufrivillig billeddeling

 • Vær rolig – nedton panikstemning og stil konkrete spørgsmål for at forstå omstændighederne omkring billeddelingen – Støt den unge og undgå sætninger som ‘det kunne du jo have tænkt dig til’. Den unge har brug for hjælp, ikke en moralsk opsang – Søg rådgivning, hvis du er i tvivl. Red Barnet tilbyder hjælp her: https://redbarnet.dk/sletdet/
 • Tal med den/de unge om rettigheder, skyld og skam. Giv dem ord til at bearbejde oplevelsen, og følg op også efter længere tid

Hvor kan du læse mere og få hjælp?

#SigNej til grooming
Med kampagnen #SigNej skabte Europol-landene i juni international opmærksomhed om at forebygge udnyttelse af børn på internettet – blandt andet med en dansk film med gode råd til undgå grooming: https://youtu.be/nMv5oHUD_3A

Budskabet er:

 •  Stop kommunikationen
 •  Lad være med at dele mere
 •  Lad være med at betale noget
 •  Dokumentér hændelsen med screendumps og gemte beskeder
 •  Få hjælp og tal med nogen om det
 •  Anmeld forbrydelsen

Europols kampagneside ‘Say No’: https://www.europol.europa.eu/sayno
Hvad er grooming og sextortion?
Grooming dækker over en proces, hvor en voksen igennem strategisk manipulation opbygger et tillidsforhold til et barn, typisk via sociale medier og andre online platforme, med henblik på senere at begå seksuelt overgreb mod barnet.

Sextortion er sammensat af ’sex’ og det engelske ord for afpresning ’extortion’ og betegner trusler mod et barn om offentliggørelse af billeder eller videoer, såfremt barnet ikke adlyder gerningsmanden til måske i sidste ende at mødes for at have sex. Sextortion kan også dække over forhold, hvor gerningsmanden kræver penge af offeret for ikke at offentliggøre billeder eller video.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politiet på sociale medier: #SigNej til grooming' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER