250 mio. kr ekstra til Danish Crowns ejere

250 mio. kr ekstra til Danish Crowns ejere

24. november 2017 - kl. 9:57 - af

Danish Crown er styrket finansielt, og det kommer nu selskabets ejere – 7166 danske landmænd – til gode.

Trods frasalget af Plumrose i USA, og faldende valutakurser på nogle af koncernens hovedmarkeder, nåede Danish Crown i regnskabsåret 2016/2017 en rekordhøj omsætning på 62 mia. kr. Årets nettoresultat er påvirket af udfordringerne i det britiske selskab Tulip Ltd og stigende råvarepriser for koncernens forædlingsselskaber, men gevinsten fra salget af Plumrose sikrer et rekordresultat på 2 mia. kr.

– Jeg er meget tilfreds med den udvikling, Danish Crown er inde i.  25.000 medarbejdere leverer hver dag et solidt arbejde, der skaber fundamentet for den vækst, vi kan præstere, selv om året også har budt på udfordringer. Indtjeningen er ikke der, hvor vi gerne vil være. Det skyldes først og fremmest problemerne i Tulip Ltd. Jeg kan dog med stor tilfredshed konstatere, at vi meget hurtigt har gennemført en vellykket turnaround, og Tulip Ltd viste sorte tal mod slutningen af regnskabsåret, siger Group CEO i Danish Crown Jais Valeur.

Bestyrelsen indstiller en samlet udbetaling på 1,45 mia. kr. til ejerne. Der udbetales knap 1,2 mia. kr. i restbetaling. Det svarer til 95 øre pr. kilo gris, mens so- og kreaturandelshaverne får henholdsvis 80 øre og 130 øre pr. kilo. Samtidig indsættes i alt 55 mio. kr. på ejernes personlige ansvarlige konti.

Fra salget af Plumrose udbetales der 250 mio. kr. af gevinsten til ejerne. Udbetalingen sker på baggrund af ejernes leverancer til Danish Crown gennem de seneste fem regnskabsår.

– Vores selskab står i dag som et finansielt stærkt selskab. Det skyldes i meget høj grad den tillid, som andelshaverne i Danish Crown har vist selskabet gennem en årrække. Derfor har vi i bestyrelsen heller ikke været i tvivl om, at en del af gevinsten fra salget af Plumrose skulle ud og arbejde hos vores loyale andelshavere, siger Erik Bredholt, der er formand for Danish Crown.

Den samlede afregning for ejernes leverancer af grise hen over året er 835 millioner kroner højere end året før, så de i gennemsnit har fået udbetalt 1,22 kr. mere pr. kilo. De højere priser på grise har dog udfordret indtjeningen i koncernens forædlingsselskaber, der kun i et vist omfang er kommet igennem med prisstigninger.

– Resultaterne i Tulip Food Company og Sokolow er ikke som forventet, da det har taget tid at hente de stigende råvarepriser hjem gennem prisstigninger. Til gengæld leverer DAT-Schaub en rekordindtjening fra salget af naturtarme til pølseproduktion. Virksomheden er globalt set blandt de største i branchen, og jeg ser absolut potentiale til fortsat vækst indenfor dette vigtige forretningsområde, enten gennem organisk vækst, eller ved at tage aktiv del i en konsolidering af branchen, siger Jais Valeur.

Danish Crown Beef har i årets løb købt Teterower Fleisch i Tyskland. Integrationen er gennemført med succes, og virksomheden bidrager allerede positivt til bundlinjen. I Danmark er markedsandelen løftet, så Danish Crown Beef nu slagter mere end to ud af tre danske kreaturer. Samlet set er Danish Crown nu den femtestørste aktør på oksekød i Europa.

Friland A/S sætter ny rekord for eksporten af økologisk grisekød, hvor mere end halvdelen af omsætningen nu hentes udenfor Danmark. Virksomheden er verdens førende leverandør af økologisk okse- og grisekød.

I årets løb er der på tværs af Danish Crown-koncernens otte forretningsenheder foretaget en række opkøb, der alle skal bidrage til at nå den ambitiøse målsætning om at hæve afregningen for ejernes leverancer med 60 øre pr. kilo i forhold til et EU-indeks inden udgangen af den 5-årige strategiperiode.

– Vi vidste, regnskabsåret 2016/17 ville byde på udfordringer, så på den baggrund er jeg tilfreds med resultatet, selv om vi har tabt terræn i forhold til vores benchmark. Jeg hæfter mig ved, at der arbejdes målrettet med vores 4WD-strategi på tværs af koncernen, og derfor fastholdes den strategiske målsætning om at forbedre afregningen med 60 øre per kilo senest i 2021, siger Jais Valeur.

Nøgletal for Danish Crown*
Mio. kr. 2016/17 2015/16
Omsætning 62.024 60.038
Resultat af primær drift før særlige poster 1.923 2.167
Resultat af primær drift 2.449 2.068
Årets resultat 2.022 1.639
Balance 24.433 25.257
Egenkapital 7.611 6.897
Pengestrømme vedrørende drift 2.530 3.624
Pengestrømme vedrørende investeringer -593 -874
Andelshaverleverancer, mio. kg. 1.229 1.283
Antal medarbejdere 25.956 26.276
* Koncernregnskabstal incl. Leverandørselskabet Danish Crown AmbA

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '250 mio. kr ekstra til Danish Crowns ejere' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER