Nordjylland lokker med nye jobs og masser af værdi

Klassen prøver at tjene penge ved at hjælpe ældre damer over vejen og spille og synge på gaderne.

Nordjylland lokker med nye jobs og masser af værdi

20. marts 2016 - kl. 10:40 - af

_DSC2557_svejserDen årlige vækstredegørelse fra Regionen og Vækstforum tegner et billede af et attraktivt Nordjylland med udsigt til både stigende beskæftigelse, en øget arbejdsstyrke og et ganske højt rådighedsbeløb især i regionens yderområder.

Både nordjyderne selv og potentielle tilflyttere kan glæde sig over konklusionerne i den årlige regionale vækstredegørelse, som Regionen og Vækstforum netop har offentliggjort. Analysen viser nemlig, at Nordjylland på flere fronter er et meget attraktivt sted at arbejde og bosætte sig, fordi der både er udsigt til øget vækst og beskæftigelse samt en rigtig god værdi for de penge, man tjener.

Det er et positivt budskab, som også vækker glæde blandt de politikere, der til dagligt arbejder med Nordjyllands vækst og udvikling:

– Det er rart at få bekræftet sådan sort på hvidt, at Nordjylland er et godt sted at bo og arbejde. Der er fornuftig fremgang i beskæftigelsen, flere har mulighed for at blive længere på arbejdsmarkedet, og samtidig har nordjyderne overskud til at leve og nyde livet, siger Ulla Astman, regionsrådsformand og formand for Vækstforum.

Afdæmpet men stabil fremgang i beskæftigelsen
Selvom der ikke forventes et job boom i Nordjylland, så er der udsigt til stabil økonomisk fremgang og øget beskæftigelse frem mod år 2020. Stadig flere virksomheder i Nordjylland har forventninger om at udvide antallet af medarbejdere, som i dag tæller i alt 269.000 beskæftigede. Det tal forventes at vokse med 8.500, så beskæftigelsen i år 2020 vil være oppe på 277.500. Desuden er fremgangen bredt forankret, idet virksomheder over det meste af Nordjylland forventer at ansætte flere medarbejdere.

Forventning om flere i arbejdsstyrken
Den økonomiske fremgang og virksomhedernes forventninger om at ansætte flere medarbejdere harmonerer fint med, at også udbuddet af arbejdskraft i Nordjylland vil stige i de kommende år. Det skyldes dels, at de ældre årgange på arbejdsmarkedet er relativt store årgange og derfor vil udgøre en større andel i de kommende år, og dels at flere arbejdsmarkedsreformer løbende hæver pensionsalderen i takt med den stigende levetid. Begge dele fører til en højere erhvervsdeltagelse blandt de ældre, og i Nordjylland forventes det at betyde en stigning i arbejdsstyrken på i alt 8.000 nordjyder i alderen 60 år og derover i år 2020.

Højt rådighedsbeløb især i yderområderne
Uanset alder kan en stor del af nordjyderne glæde sig over, at de penge som de tjener for deres arbejde rækker ganske langt i Nordjylland sammenlignet med resten af landet. Ud fra en såkaldt modelfamilie, som er en statistisk gennemsnitsfamilie, har Regionen og Vækstforum fået lavet beregninger af familiens rådighedsbeløb afhængig af deres bopælskommune. Rådighedsbeløbet er det beløb der er tilbage når de faste udgifter til bl.a. bolig, børnepasning, forsikringer osv. er betalt.

Beregningerne viser, at særligt nordjyder som bor i regionens yderområder har en ganske pæn portion af deres indtægt tilovers til personligt forbrug. Det skyldes ikke mindst forskellene i huspriser, der betyder at en stor del af indkomsten i visse dele af Nordjylland går til boligudgifter, mens andre nordjyder altså har et større beløb til rådighed til fornøjelser.

Regional Vækstredegørelse 2016
Region Nordjylland og Vækstforum udarbejder hvert år en stor analyse, som stiller skarpt på både den faktiske og forventede udvikling og vækst i regionen. Analysen giver et afgørende grundlag til at sikre en målrettet indsats for både strategiske initiativer og konkrete projekter, som kan skabe vækst og udvikling i Nordjylland.

Det gælder bl.a. Regionsrådet og Vækstforums investeringer af både regionale udviklingsmidler og midler fra EU’s strukturfonde, som tilsammen udgør ca. 140 mio. kr. årligt.

Læs Regional Vækstredegørelse 2016 her

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjylland lokker med nye jobs og masser af værdi' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER