Apoteket informerer om vorter

Apoteket informerer om vorter

5. oktober 2014 - kl. 0:03 - af

apo1 600x250De er noget stads, om end de er ufarlige – vorter altså. De forekommer hele året, men specielt i månederne fra september til november ses en stigning i antallet af smittede. Vorter er særdeles smittefarlige, og virussen stortrives i varme og fugtige miljøer – typisk omklædningsrum og svømmehallen, steder hvor man er ekstra udsat fordi man går med bare fødder.

Vorter viser sig som en øm indadvoksende plet på fodsålerne eller små ”blomkålslignende” knopper på hænderne. Vorter kan være alt fra 1 mm i diameter til 1 cm. Af og til ses en lille sort plet i midten, det er ikke ”vorteroden” men vortens blodkar. Fodvorter er som regel et privat anliggende, mens vorter på hænderne er beskæmmende. Begge dele bør dog behandles hurtigst muligt, dels på grund af irritationen, men også på grund af smittefaren.

I tidens løb har man forsøgt sig med helligt vand, morgenurin, flæskesvær og saft fra Fandens mælkebøtte for at behandle vorter. Nutidens midler er noget mere effektive, men det kan stadig være besværligt at slippe af med vorterne.

Der findes mange forskellige midler til behandling af vorter. Den metode lægen ofte bruger er at fryse vorten, i håb om at inaktivere virus. Det kan være nødvendigt at gentage behandlingen. I håndkøb på apoteket findes midler hvor man selv kan fryse vorten, eller bruge en stærk syre til at ætse vorten væk. Nogle midler skal bruges hver dag, andre kun en gang om ugen. Nogle typer kræver at man skærer dødt væv væk, for at komme ”til bunds” i vorten. Det kan være grænseoverskridende for nogle, men når først vortevævet er dødt takket være vortemidlet er der ikke nogen følelse eller blodkar tilbage. Man skal dog være forsigtig ikke at skære i det friske væv.

Afhængig af hvilket middel man bruger er det nødvendigt at sætte et plasker over vorten for at mindske smitterisikoen. Man kan bruge badesandaler for at beskytte sig mod vorter, men hvis der allerede er en vorte skal man være opmærksom på at virus der sidder i badesandalen kan give nye vorter.

God Weekend.

Sæby Apotek

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Apoteket informerer om vorter' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger