Få her en guide til de bedste online backupløsninger

Få her en guide til de bedste online backupløsninger

17. april 2014 - kl. 11:21 - af

Computer_600x250Det har aldrig været nemmere og billigere at tage backup af ens filer på computeren, men ifølge nye analyser er det kun ca. 30 % af alle private husstande, der tager regelmæssig backup af deres computer.

Selvfølgelig kan man købe en ekstern harddisk til under 500 kr. og så løbende kopiere de nye dokumenter, billeder mv. over på den, men den løsning er forbundet med flere ulemper.  Dels skal man huske at foretage denne kopiering regelmæssigt da det ellers er uaktuelle data man har, dels er der altid en risiko for at harddisken går i stykker, og dermed at backuppen ikke kan bruges.

Løsningen hedder i stedet en online backupløsning. Her er en guide til to af de bedste og mest populære løsninger til private personer (og virksomheder): hvor nemt det er at bruge, og hvilke fordele og ulemper der er forbundet med disse løsninger.

Dropbox

En af de mest brugte løsninger kommer fra det amerikanske firma Dropbox.

Det er meget nemt at komme i gang.  Man opretter en profil på deres hjemmeside, hvorefter man er klar til at installere den nødvendige software.  Når man installerer Dropbox vil man blive bedt om at placere Dropbox mappen, f.eks. i den nuværende dokumentmappe.  I denne Dropbox mappe kan man oprette alle de mapper og undermapper man ønsker, og derfor vil det for dig som bruger, ikke betyde en forskel i forhold til hvordan du er vant til at arkivere dine filer og mapper.

Herefter vil  Dropbox helt automatisk sikre en løbende backup af alle de filer og mapper der er placeret i Dropbox mappen, og derved har man altid backup af ens nyeste filer.

Dropbox gør det også nemt at dele filer mellem flere computere i hjemmet eller med ens venner, da man blot installerer Dropbox på hver enkelt computer, hvorefter der på en meget brugervenlig måde defineres hvem der skal have adgang til de enkelte filer/mapper.

Endelig findes der et webinterface og en APP til smartphones hvor man nemt kan få adgang til filerne, selvom man ikke er i nærheden af din egen computer.

Rent sikkerhedsmæssigt er der ingen problemer da Dropbox bruger 256-bit AES kryptering.  Det eneste problem jeg ser, er når man deler filer med andre – så har hver enkelt bruger rettigheder til at slette filerne eller ændre i mappestrukturen, så derfor skal man være varsom med hvad man deler med andre, hvis man ikke vil risikere at miste de filer.

Det er gratis at installere og bruge Dropbox.  Pt. Får man som bruger 2GB, men der er mulighed for at købe mere plads, og 100GB koster 10$ pr. Måned (ca. 55. DKK).

Google drev

En anden løsning udbydes af Google.com og hedder Google drev. Den minder rigtig meget om Dropbox løsningen, da der også her udpeges en mappe hvis indhold der fremover altid tages backup af.  Google Drevet tilknyttes automatisk ens Google mailkonto (hvis man har sådan en) og dermed opnår man en stor sammenhæng, bla. kan alle filer og billeder man modtager på sin mail med et klik kopieres til Google drev.

Nogle andre forskelle fra Dropbox til Google drev er, at der findes en udvidet funktion til at flere brugere kan redigere i det samme dokument på samme tid. Herudover vil Google dokumenter, regneark og præsentation automatisk gemme og spore alle de ændringer, du foretager – for evigt. Du kan også gå op til 30 dage tilbage i tiden for andre filtyper og se, hvem der har foretaget ændringer, samt gendanne tidligere versioner.   En sidste smart funktion ved google Drev er, at du med Google Drev til Android telefoner kan tage et billede af et dokument, en kvittering eller andet hvorefter billedet vil blive gemt som en PDF fil på drevet.

Endelig er der stor prisforskel på de 2 løsninger.  Google Drev giver lige nu 15GB gratis, og har du brug for mere plads koster 100GB kun 2$ pr. Måned (ca. 11 kr.)

Af Jesper Nørmark, finansbureauet.dk

Læs flere nyheder fra FinansBureauet her

 

 

 

5 kommentarer til “Få her en guide til de bedste online backupløsninger” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

5 kommentarer til “Få her en guide til de bedste online backupløsninger”

 • C.Christoffersen

  Lige meget hvad der påståes, så vil ens filer af enhver art altid være mulige at hacke når de er online. Det kan godt være en harddisk kan gå i stykker, men ved at den kun bliver brugt til backup og derfor kun er koblet til når den bruges, så er slitagen heller ikke så stor. Se det er meget mere sikkert. Så er man “ene” om sine filer. Jeg kunne aldrig drømme om, at lægge mine fotos, dokumenter online ud på nettet.

 • Inger Frølner

  En ekstern harddisk er absolut ikke den bedste løsning har jeg erfaret på den bitre måde.

  Jeg havde købt en dyr stor ekstern harddisk men efter mindre end et ½ år og månedlig backup så stod den af og samtidigt mistede jeg en del af mine billeder og musik.

 • Benny Kvistgaard

  Drop Dropbox og alle de andre halvfærdige løsninger til backup. Drop dine harddiske der hjemme. Drop alt det der.

  Jeg er uddannelse som IT-administrator, med blandt andet WEB-sikkerhed og computersikkerhed som et af de primære områder, så jeg krummer mine tær når folk udtaler sig om noget de kun har en overfladisk kendskab til – især fordi, det kan koste de folk der lytter til deres “ekspert-råd” dyr, ikke bare i penge men også i mistede data. Data er ofte omsættelig med tid – penge og andre omkostninger – specielt for firmaer.

  Skal vi starte med harddisken der hjemme.
  Er den sluttet til din computer, så kan den hackes. Specielt er det nemt at hacke en PC, hvis folk ikke har kendskab til sikkerhedsrutiner med mere (langt de fleste har kun et overfladisk kendskab – det er stadig under 20% der tager daglig backup af deres data – noget jeg mener er et stort problem.
  Din harddisk der hjemme kan, som Inger skriver blive ramt af defekt, og du risikerer at miste det hele eller store dele af dine data (din back-up) på én gang.
  Skal du undgå dette skal du lave et RAID system (kender du ikke ordet ved du nok heller ikke hvad det indebærer og hvad det betyder). Men et RAID system består af fere harddiske, hvor daataene kan “spredes ud på” således at de enten er genspejlet identisk på flere diske, eller at man kan genskabe tabte data ud fra hvad der findes “tilbage” på de diske der “ikke er stået af”. Normalt bør disse diske være ens (samme størrelse), og de skal typisk opsættes samlet i en lille boks (lidt a la en NAS server, som mange nok kender).
  Når nu alt dette hardware er sat op – og man har ofret 2000 – 3000 kroner på det, så skal man have en backuprutine til at køre.
  Dette gøres ved at installere et lille program, for du kan typisk ikke bruge det der er med til Windows f.eks.
  Du laver dine backups og alt er nu i fineste orden – MEN DU KAN HACKES, for din maskine er vel sluttet til internettet, og jeg tvivler på, at du har en sikkerhed på den, der er bedre end det man har ved de store .
  Fordele: Din backup forbliver i huset. Det er hurtigt. Det er sikkert
  Ulemper: Din backup er i huset. Din backup / PC kan hackes på lige fod med de store firmaers.
  Hvorfor er det både en fordel og en ulempe at backuppen er i huset?
  Fordelen giver nok sig selv: Begrænset mulighed for dine data bliver stjålet. Ulempen: Brand eller lignende vil kunne splitte både originaldata og backupdata – og så er du lige vidt.

  ON-LINE-SERVICES
  Uægte backup – som jeg kalder det, er de service der tilbydes af Dropbox, Box, Onedrive, og lignende – altså FILDELINGSTJENESTER – disse er slet ikke beregnet til at håndtere de mængder af data der følger med i et rigtigt godt backup system.

  Mit råd er, at DROPPE DROPBOKS som backup mulighed, selv om de på det seneste har lavet en “backup-lignende løsning”. Min erfaring er, at den tager for mange ressourcer på din PC.

  Jeg har selv afprøvet rigtig mange forskellige on-line services, I dag har jeg valgt et der bare fungerer:
  – Du kan få backu-up af op til 5 maskiner (PC’er) fra samme IP adresse
  – Du har UBEGRÆNSET PLADS.
  – Der opbevares op til 30 versioner af den enkelte fil
  – Du har ubegrænset overførselshastighed – det er din egen internet-forbindelse der sætter begrænsningen.
  – Begrænset ressourceforbrug på din PC.
  – Dine backup kan tilgås som enkeltfiler fra din Smartphone (Android / iPhone)
  – Det er nemt at tage backup. Når du gemmer en ny, eller ændre en fil i et af de biblioteker på din computer, som overvåges af programmet, opdateres det enten omgående, eller på et af dig forudbestemt tidspunkt (interval)
  Sikkerhed: Dine filer placeres på FLERE harddiske ved firmaet. De er krapteret således, at ikke engang firmaet bag vil kunne se indholdet af dine filer. Og under overførslen krypteres de ekstra, og sendes i “tilfældige” klumper, hvilket gør en opsnapning under overførslen næsten umulig.
  Samlet må den samlede sikkerhedsrisiko for tab af filer (at de bliver utilgængelig) eller risikoen for at de bliver tilgængelige for uvedkommende siges at være væsentlig mere sikker end nogen af de øvrige løsninger der tilbydes.
  Filerne forbliver i EUROPA og er derfor underlagt den europæiske lovgivning, hvorfor du ikke skal til at sætte dig ind i alle de undtagelser der er i forbindelse med brug af Dropboks / Box og lignende services.
  Du kan bruge systemet til Mac (OS X 10.6 ell. nyere) og Window (XP eller nyere) baserede PC’er

  — Rent faktisk er jeg blevet så glad for programmet, at jeg ikke har noget imod at lægge navn til det, og derfor sælger jeg det da også fra min hjemmeside: kfotoogweb.dk

  Nå ja…. Prisen er absolut overkommelig – 375,- kr årligt. – dette er for ubegræsneset plads – og for op til og med 5 computere – prøv at sammenligne med, hvad en tilsvarende løsning ved Dropboks eller andre af fildelingstjenesterne vil have for det samme.

  Personligt bruger jeg på den anden side af 1 terrabyte plads på min backup – skulle jeg have købt tilsvarende løsning ved Dropboks var det blevet alt for dyrt – og for tungt at arbejde med. Som det ligger nu, ved jeg at der er en backup klar til mig, ganske kort tid efter jeg er færdig med at arbejde på den pågældne fil – i mit tilfælde ofte fotos eller Word dokumenter – eller hjemmesider. Overførslen til backuptjenesten starter umiddelbart efter jeg har gemt filen, og dermed er det kun filens størrelse og den tid det tager at overføre den, der afgør hvornår min backup kan tilgås.
  Hurtigt, sikkert, nemt og billigt. Prøv blot at omregne prisen på år, til hvad det ville koste dig at lave den samme løsning med harddiske i hjemmet. Du skulle have mindst to sæt (eller en anden tilsvarende løsning) som gjorde, at du kunne gemme det ene sæt uden for hjemmet i tilfælde af brand eller lignende. Skal vi sige at du kunne køre ON-line tjenesten i 10-15 år for samme pris – så er det ikke for højt sat.

 • C.Christoffersen

  Rapport for kfotoogweb.dk
  Domænenavnet kfotoogweb.dk blev registreret d. 1 februar 2012 og har dermed været aktivt i 2.22 år. Domænet er registreret for en 1 årig period og skulle have været fornyet 28 februar 2014.

  Hmm. tja flot salgstale. Men mon nu også tante oda og onkel marius har lyst til alt dette, hvis man nu bare kan benytte sin pc til husbehov. Jeg tror det ikke.
  Hvorfor er domænet i øvrigt ikke blevet fornyet, når nu du henviser til dette. ?
  Jeg siger bare PAS PÅ DERUDE.

 • Benny Kvistgaard

  C. Christoffersen. Nu ved jeg ikke lige hvad det er du prøver at sige med din opremsning af en domæneregistreing. Den fortæller vel egentlig ikke en dyt. Slet ikke om den service der her er tale om, da det er et kæmpe firma, med base i England der er tale om, og ikke har noget med ovennævnte domæne at gøre.
  Sjovt som nogle personer er mestre i at afspore hvad det hele drejer sig om.
  Og for øvrigt var domænet jo nok allerede blevet lukket, hvis det ikke var fornyet – tror du ikke ????
  Og det er HELT TYDELIGT at du ikke har tjekket oplysningerne ved DK-HOSTMASTER.DK, hvor de AKTUELLE og OPDATEREDE oplysninger findes, men at du sidder og kigger på gamle oplysninger enten fordi de ikke er opdateret på siden du kigger på eller hvad, det er vel ikke andre end dit problem, og da et totalt useriøst grundlag – men flot, når man ikke har noget egentlig input end at prøve og forsvare en total middelalderlig løsning der IKKE er sikker..
  De OPDATEREDE oplysninger fra DK-hostmaster viser følgende (klippet-klistret):

  Domænenavn: kfotoogweb.dk
  DNS: kfotoogweb.dk
  Status: Aktivt
  Oprettelsesdato: 01. februar 2012
  Betalingsstatus: Betalt
  Betalt til: 28. februar 2015
  Betalingsperiode: 1 år
  VID-service: Nej
  Registrant:
  Bruger-id: (hemmelig)
  Navn: Benny Kvistgaard

  Som sagt så er det pågældne produkt service jeg sælger (er ambasadør for – om du vil), ikke en jeg personligt udbyder, nøjagtig som isenkræmmeren ikke selv laver alle sine varer på hylden… Men det tror du måske???

  Men du har lige selv bevist “værdien” og rigtigheden af dine oplysninger – eller skulle jeg sige mangel på samme!

  At du vælger at gøre det her til noget personligt melem du og jeg, hmmm… tja, for mig biser det endnu mere at du ikke har fakta på plads. Kan man ikke gå efter bolden, kan man altid gå efter manden! Som man ofte ser, når man ikke har sagligheden i orden – så skyder “man” med spredehagl for at dække over det man ikke ved..

  Servicen der er tale – og som man i bund og grund køber af et engelsk firma, består i, at man får ubegrænset diskplads (i skyen – som det så populært kaldes i dag) og at man installerer et lille program, og det er jeg overbevist om at din “Tante Oda” og Onkel Marius” enten godt kan – eller kan få hjælp til. Om ikke andet hjælper jeg gerne!.
  Det omtalte program er NEMMERE at benytte end f.eks. Windows eget indbyggede backup program (i de versioner af Windows der er et med).
  Og ja, man skal bruge et sådan program, for tror man på at “manuelle kopieringer” fra disk et til disk 2 er sagen???
  Nej du, det svigter på et tidspunkt. Man glemmer at kopiere, man har ikke tid, man gider ikke og så videre – og lige pludselig har man ikke en backup der er tidssvarende. Nå ja, det er for øvrigt mere besværligt end det lille program, for man skal hver eneste gang SELV GENNEMFØRE processen fra start til slut.. Vælge hvad der skal tages backup af, hvor det skal kopieres hen, behandle de “fejl” der kan opstå undervejs – genstarte hvis det kikser, overvåge processen – helt ærlig, så kan jeg godt finde noget mere spændende at bruge min lørdag eftermiddag på.

  For at kunne tage Backup på den måde som jeg tror du gør det på, så kræver det faktisk mere kendskab, og langt større indsats (og dermed tidsforbrug – som antydet her over) end ved anvendelsen af dette lille program der skal installeres, der i sin helt basis opsætning blot er “installer og glem” typen – for det kører fint “lige fra kassen”.
  Men det indeholder også en masse funktioner til den mere krævende bruger.

  Rådene er:
  – Placer aldrig in backup på samme fysiske lokation som dine originale data.
  – Sørg for di backup løsning kører automatisk – så glemmer du det aldrig
  – Sørg for at tage backup på mere end ét sted (flere harddiske f.eks.) så der findes mere en én kopi

  Hele polemikken i det her er egentlig fra min side, at man i artiklen anbefaler DROPBOX til backup. DROPBO der for 7 måneder siden (cirka) fik lagt alle deres brugeres konti frit tilgængelige, så alt og alle kunne se hvad alt og alle havde på deres konti, blot du kendte deres brugernavn. Så derfor vil jeg aldrig nogen sinde anbefale et firma der som primært formål har det at DELE dine data til en backup løsning. Firmaet og programmet her har til formål at BESKYTTE dine data, ikke dele dem… Måske en tanke værd, da der ikke skal meget programmeringsfejl til ved Dropbox, inden det samme kan ske igen – det var nogle få linjer i deres program der var blevet rettet i forbindelse med “opgradering af deres delings-tjenester” der var årsagen til “lækket”

  FAKTA:
  – Uden backup er dine data i fare
  – Med en “hjemmestrikket manuel backup plan” er dine data i fare.
  – Lad IKKE frisøren reparere din bil –> Lyt til fagfolk og ikke “hjemme-brugere” – også omkring backup

  Vedrørende ovennævnte fakta:
  Tag backup af dine data. Brug noget ordentlig software og hardware til dette – ikke nogle tilfældige hjemmestrikkede løsninger, der kræver “manuel” arbejde hver gang, så har man nemlig en tendens til at “glemme” det. Og lad være med at lytte til alle de mærkelige råd som mange “selvudnævnte eksperter” kommer med. Tal med folk der ved hvad de snakker om.

  Der findes rigtig mange gode løsninger. Vælg en af dem. Ikke nødvendigvis den løsning jeg snakker om. Den nævnes som et rigtig godt eksempel. Den er billig, nem og sikker.
  Dine data gemmes altid mindst 3 steder (et sted i Danmark og to i England) – herefter gen-gemes (spejles) dine data i SKYEN (som man kalder det i dag) , hvor det bliver fordelt på mange servere verden over. Dermed er risikoen for samtidig fysisk destruktion af “det databærende medie” =de(n) fysiske harddisk(e) som dine data ligger på så godt som 100% sikret. Selv et jordskælv vil næppe ødelægge alle steder på én gang.
  Endelig er der prisen – Specielt hvis du har mange data, er det ekstremt billigt at lade back-uppen kører på den måde jeg anbefaler, da man som nævnt har ubegrænset plads. Det har du altså ikke på nogle af de andre tjenester der er nævnet – og heller ikke på en privat indkøbt harddisk.

  SÅ JA – som C. Christoffersen skriver: PAS PÅ – og jeg tilføjer FØRST OG FREMMEST SÅ PAS PÅ DINE DATA.

  Kun tøsedrenge tager backup – JEG ER EN TØSEDRENG – på dette felt – det indrømmer jeg gerne.
  Men har man én gang prøvet at miste data (fotos, Dokumenter, private breve, eller i dagens verden, hvor mange biletter jo fås som “filer man henter” og selv printer, måske mister sin BILLET til en rejse (familiens sommerferie?) / en koncert eller lignende, så tror jeg nok at de fleste vil “blive tøsedrenge”

  Men vigtigst af alt – lad nu ikke de her “selvbestaltede computer-guruer” fifle med dine data. Brug en eller anden person der har forstand på det. Det kan udmærket være en privat person, der er rigtig mange dygtige mennesker der GODT KAN, men desværre flere der påstår de kan men beviseligt ikke har den nødvendige viden og erfaring (så nu blev de sure – men fakta er som tid ilde hørt). Det behøver ikke være den lokale “edb-forretning” du skal bruge. Tante Oda og onkel Marius har måske et barnebarn der kan hjælpe dem i gang – fint nok, blot det værktøj der anvendes virker og virker hver eneste gang – og er nem at bruge, helst helt uden at Tante Oda og Onkel Marius skal løfte en finger. Og barnebarnet ved helt nøjagtig hvad han / hun skal gøre for at det virker korrekt.

  KORT OG GODT er min pointe. Brug det værktøj der er beregnet til at løse en opgave. Brug det værktøj der er nemmest til at løse en opgave Og endelig brug det værktøj der er mest rentabel (billigst) – og det er ikke som artiklen antyder “Dropbox, GoogleDrive eller de andre”, ej heller C. Christoffersens “hjemme harddisk løsning. Det er blot rene fakta. De kan understøttes med beviser om krævet!

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Få her en guide til de bedste online backupløsninger ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger