Sæby Apotek informerer: <br>Fiskeolie

Sæby Apotek informerer:
Fiskeolie

7. oktober 2012 - kl. 0:08 - af

Spiser du fisk morgen, middag og aften? Så får du fiskeolie nok! Mindre kan nu også gøre det, de skandinaviske næringsanbefalinger er på 200-300 g fisk om ugen. Fisk indeholder i modsætning til kød fra pattedyr, umættede fedtsyrer. De umættede fedtsyrer bidrager til at holde fedt i blodet på et normalt niveau, sænker kolesteroltallet, virker anti-inflammatorisk og bidrager dermed positivt ved for eksempel hjerte-karsygdomme og leddegigt.

Umættede fedtsyrer – de der kaldes omega-3 og omega-6 findes også i planteolier. De unikke fiskeolier er særlige umættede fedtsyrer der kaldes DHA og EPA. Det er disse fedtsyrer der har de gavnlige effekter. Det er altid bedst at spise maden i den oprindelige form – fisk indeholder ikke kun fiskeolier, men også D- vitamin, jod og selen, men spiser man ikke fisk nok, kan man tage et tilskud i form af fiskeoliekapsler. Der findes mange forskellige præparater med fiskeolie, med meget varierende pris – men også meget varierende kvalitet! Fedt feder hvis man får for meget af det – uanset hvor sunde fedtsyrerne så er. Visse fiskeoliepræparater har et lavt indhold af DHA og EPA, for at få den anbefalede mængde af disse fedtsyrer, bliver den nødvendige dosis dermed flere kapsler om dagen. Resten af indholdet i kapslerne er omega-3 og -6. Behovet for disse er mindre, da de også findes i planteolier, nødder og frø, og ofte er tilstede i den normale kost. For at begrænse indtaget af fedt bør indholdet af DHA og EPA være over 50 %. Vælg fiskeoliekapsler med en anbefalet døgndosis på 1 kapsel. I langt de fleste tilfælde vil prisen per døgndosis være lavere for kapsler med højt indhold af DHA og EPA end for de billigere typer med lav koncentration.

DHA udgør 20 % af hjernens fedtstoffer og bidrager til hjernens opbygning. Gravide og ammende kan videregive de gode fedtsyrer til deres børn, der får positiv effekt i forhold til normal udvikling af hjerne og øjne. Der er mange historier om hvilke mirakler fiskeolie kan afstedkomme, for eksempel at fiskeolie har en særdeles positivt effekt på børn der lider af ADHD. Dette har ikke kunnet påvises videnskabeligt, heller ikke at moderens indtag under graviditeten kan forhindre udvikling af ADHD. Det er heller ikke påvist at fiskeolie kan bedre en depressiv tilstand.

Diabetikere kan tage fiskeolietilskud uden påvirkning af den glykæmiske kontrol, dog har undersøgelser vist at LDL-kolesterol hæves let ved høje doser af fiskeolie.

Hvis du er i tvivl om hvilken fiskeolie du skal vælge, eller om fiskeolie er det rigtige for dig, er du meget velkommen til at komme ind på apoteket til en snak!

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæby Apotek informerer:
Fiskeolie'
til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger