Område for nyt biogasanlæg skal udpeges

Område for nyt biogasanlæg skal udpeges

8. juni 2011 - kl. 6:35 - af

Gyllen skal være grønnere, faktisk så grøn at halvdelen af al husdyrgødning i 2020 skal omdannes til grøn energi. Det er målet i regeringens plan Grøn Vækst og baggrunden for, at Frederikshavn nu skal pege på et område i kommunen, hvor det er velegnet at opføre et fælles biogasanlæg.

En sydvestlig placering?
Frederikshavn kommune har i et samarbejde med Miljøministeriets Biogassekretariat gennemført en analyse af, hvor man kan placere et stort, fælles biogasanlæg i kommunen. Et kig ud over landskabet viser, at man skal begive sig til kommunens sydvestlige del for at finde den højeste koncentration af husdyrbedrifter, mens det tynder ud, så snart man bevæger sig nord for Frederikshavn by og ud langs kysten. Analysen peger på tre velegnede områder, nemlig Hørbylund, Badskær og Mølholt.

Netop området er vigtigt, når kommunen skal pege på en egnet placering, fordi omkostninger til blandt andet transport har stor indflydelse på biogasanlæggets rentabilitet. Kommunen er derfor på udkig efter et område med en høj koncentration af husdyrbedrifter inden for 10 til 15 kilometer fra biogasanlægget, som samtidig overholder en stribe kriterier med hensyn til naboer, vej- og tilkørselsforhold, grundens byggeegnethed og indpasning i landskabet.

Gylle – en go’ gevinst
Biogas spiller en vigtig rolle i fortrængningen af de fossile brændstoffer og udledningen af CO2. Det er på den konto, at regeringen har iværksat initiativer for at fremme produktionen af biogas i kommunerne landet over. Ved at bruge gyllen rigtigt, bliver den nemlig en dobbelt gevinst for klimaet og miljøet. Gevinsten opstår ved, at landmanden undgår at sprede metanholdig gylle på sine marker. Metan er en drivhusgas og dens fordampning i atomsfæren forværrer drivhuseffekten mange gange større end CO2. I stedet gøder landmanden jorden med en afgasset og lugtfri gylle, som forinden har været turen forbi et biogasanlæg. Fordi gyllen stort set stadig ligger hen som en uudnyttet energiressource, kan gyllen desuden være med til at fortrænge brugen af de fossile brændsler.

I planlægning i Frederikshavn Kommune er der indtil videre opereret med, at biogassen opgraderes til naturgaskvalitet, så gasproduktionen kan sendes direkte på naturgasnettet. Det giver en stor fleksibilitet og store fordele med hensyn til opbevaring og distribution.

Åben for forslag
Frederikshavn Kommune er netop nu i gang med den indledende planlægning, som senere skal munde ud i et kommuneplantillæg, en eventuel VVM-redegørelse samt en helt konkret lokalplan. Projektet er frem til den 22. juni i en foroffentlighedsfase, hvor man kan bringe sine ideer og synspunkter på banen i forhold til placeringen af anlægget.

FAKTA
• Regeringen har i deres plan Grøn Vækst aftalt at ændre planloven for at forpligte kommunerne til at inddrage lokalisering af biogasanlæg og store husdyrbrug i kommuneplanlægningen.

• Der kan søges om anlægstilskud til etablering af et fælles biogasanlæg, hvis minimum 75% af den samlede mængde biomasse stammer fra husdyrgødning.

• Grundlaget for at producere biogas er alt organisk materiale – husdyrgødning, energiafgrøder samt organisk affald fra industri og husholdninger.

2 kommentarer til “Område for nyt biogasanlæg skal udpeges” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Område for nyt biogasanlæg skal udpeges”

  • Det er vel også i de området det kommer til at berør befolkning mindst. Så lad os komme igang.

  • Elisabeth Gilkær

    “Skriv hvis du har noget på hjertet” står der så venligt på denne side ???
    Helt ærligt….hvornår vågner de såkaldte fagfolk op på kommunen !! Jeg er ikke “grøn” i dette fag….måske alligevel !!!!! , det kommer an på en prøve.Lad os bare kalde det mere en naturtro end eller måske en anelse af bedre viden i denne miljøhensigtsmæssige sag qua mit erhverv og min tidligere sag / korrespondance med kommunen anliggende en tvivlsom husdyr- miljøgodkendelse i nabolaget.
    Så hvad er det egentlig, at vi skal komme igang med…..

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Område for nyt biogasanlæg skal udpeges ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger