Ny test kan screene gymnasie-elever for læseproblemer

Ny test kan screene gymnasie-elever for læseproblemer

18. maj 2011 - kl. 9:16 - af

Mange elever på de gymnasiale uddannelser har så store læsevanskeligheder, at de opgiver at gennemføre uddannelsen. En ny test gør det nu muligt at screene alle danske gymnasielever, så elever med læsevanskeligheder kan få den rette hjælp, inden de dropper ud.

– Testen gør det for første gang muligt at lave computerbaserede gruppescreeninger af mange elever på en gang. En hel gymnasieklasse kan screenes for læsevanskeligheder på en halv time, så man straks kan finde de elever, der har brug for støtte, siger afdelingsleder Anders Sigh fra Taleinstituttet Region Nordjylland, der har udviklet LINU, som den ny screeningstest hedder.

– Det er et gennembrud, fordi det nu praktisk kan lade sig gøre at lave landsdækkende screeninger af alle elever på de gymnasiale uddannelser, siger Anders Sigh.

På landsplan er det omkring 20 procent af alle elever, der begynder på en gymnasial uddannelse, som dropper ud igen. En stor del giver op, fordi de har læsevanskeligheder.

– Der kan være mange årsager til frafald, men erfaringerne viser, at mere end halvdelen af dem, der falder fra, har skriftsproglige problemer, siger Anders Sigh.

Han mener, at de danske gymnasier, HF-uddannelser, handelsgymnasier og tekniske gymnasier bør screene alle nye elever straks efter skolestart.

– De fleste elever falder fra i løbet af det første år. Derfor er det meget vigtigt, at screeningen bliver lavet så hurtigt som muligt, inden det er for sent, siger han.

LINU består af et omfattende og gennemprøvet testsystem, der har været under udvikling i syv år. Testen kan ikke alene finde de elever, der er ordblinde eller har andre massive læsevanskeligheder. Screeningen kan også finde de såkaldte risikoelever, der har store problemer med at klare de langt højere krav til læseevner, der stilles i gymnasiet sammenlignet med folkeskolen.

Selve LINU-testen er meget nem at gennemføre og kræver ingen særlige forudsætninger af den lærer, der laver testen. Senest er LINU-testen blevet anvendt af 3.800 elever på de gymnasiale uddannelser i Nordjylland, i forbindelse med projektet Det Regionale Læsecenter.

Centret har modtaget 4,1 mio. kr. fra regionsrådet i Region Nordjylland som led i en særlig indsats over for unge og voksne med læse- og skrivevanskeligheder.

Omkring 200 af de elever, der tog LINU-testen i projektet, havde så store læsevanskeligheder, at de nu har fået særlig støtte i form af fx IT-rygsæk og studiestøttetimer. Desuden fandt screeningen yderligere 250 elever med mere moderate læsevanskeligheder, som kan afhjælpes med kortere læse- og skrivekurser.

– Med den rette hjælp og støtte kan langt de fleste gymnasieelever med læsevanskeligheder bestå en studentereksamen, siger Anders Sigh.

LINU-testen bliver præsenteret på en række seminarer landet over i de kommende måneder, så de gymnasiale uddannelser kan begynde at bruge testen til at screene alle nye elever, der begynder efter sommerferien. I første omgang er LINU målrettet de danske gymnasieskoler, men screeningstesten kan også anvendes af fx produktionsskoler, tekniske skoler og jobcentre.

Testen er tilgængelig via Internettet, og alle data bliver opbevaret. Derved er det muligt for den enkelte skole at sammenligne resultater på tværs af klasser. Udover skriftsproglige problemer er LINU-testen også designet til at kunne identificere elever med utilstrækkelige matematiske færdigheder.

LINU er blevet til i et samarbejde mellem Taleinstituttet Region Nordjylland og det såkaldte Produktionsskoleprojekt, der er støttet af satspuljen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny test kan screene gymnasie-elever for læseproblemer' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER