Lille pige skal sænke bilisters fart

Lille pige skal sænke bilisters fart

27. april 2011 - kl. 0:20 - af

Mange steder på landevejene i Frederikshavn kommune vil bilister i de kommende uger se en rød silhuet af en 1,2 meter høj pige, der står og vinker. Hun skal minde bilisterne om, at de skal tænke på, hvor hurtigt de kører, da der bor mange familier langs landevejene som er bekymrede over bilernes fart.

Det er utrygt at bo i nærheden af en landevej, hvor bilerne suser forbi i høj fart – og et stort flertal af beboerne er bekymrede over bilernes høje fart, viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Samtidig viser en ny opgørelse fra Rådet for Sikker Trafik, at 15 personer har mistet livet og 115 personer er kommet til skade i ulykker på landevejene alene i Frederikshavn kommune fra 2006 til og med 2010.

– Vi ved at 90 % af beboerne langs landevejene er generede af eller bekymrede over bilisternes høje fart. Det betyder blandt andet at mange familier ikke tør sende deres børn på cykel, når de skal i skole, til fritidsaktiviteter eller besøge venner. Nu vil vi minde bilisterne om, at hvis de sætter farten ned, så bliver landevejene mere sikre – til gavn for dem selv og dem der bor i nærheden af en landevej, siger Formand for Teknisk Udvalg Brian Pedersen, Frederikshavn kommune.

I Frederikshavn kommune bor der mange familier i nærheden af en landevej – nu vil kommunen sammen med politiet, De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, Rådet for Sikker Trafik og Q8 minde bilisterne om, at de bør overholde hastighedsgrænserne og vise hensyn til de mange mennesker, der bor ved eller i nærheden af en landevej.

Landeveje er de farligste
Størstedelen af trafikulykkerne i Danmark sker på landevejene. Omkring 80 % af bilisterne siger i en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik, at de kører for hurtigt, når de kører på en landevej.

Samtidig vurderer Rådet for Sikker Trafik at mange ulykker kunne have været undgået og 75 mennesker hvert år kunne have reddet livet, hvis bilisterne havde overholdt fartgrænsen – alene på landevejene!

Den høje fart er forklaringen på, at der ofte sker meget voldsomme ulykker på netop de landevejene – og forklaringen på at mange landevejsbeboere er bekymrede over bilisterne glemmer eller bevidst ignorerer fartgrænsen.

For at gøre landevejene mere sikre bakker Frederikshavn kommune op om den landsdækkende kampagne ”Mit Hjem – Din Fart?”, der skal minde bilisterne om, at deres høje fart generer mange mennesker.

– Vi ved fra undersøgelser, at bilisterne ikke bryder sig om, hvis deres kørsel generer andre mennesker. Så nu fortæller vi dem sandheden: nemlig at deres høje fart på landevejene faktisk skaber bekymring og utryghed hos mange tusinde familier i hele landet – og opfordrer dem til at sætte farten ned for deres egen og andres skyld, siger Morten Nielsen, kampagnechef i Rådet for Sikker Trafik.

Om kampagnen
Kampagnen ”Mit Hjem – Din Fart?” foregår i 65 kommuner i uge 18, 19 og 20 (3. – 24. maj) og afsluttes med at politiet laver en omfattende fartkontrol på landevejene i uge 21.

Bag kampagnen står også De Regionale Færdselssikkerhedsudvalg, politiet, Q8 og Rådet for Sikker Trafik.

Som noget nyt vil man i mange kommuner stille silhuetter af en lille vinkende pige op i naturtro størrelse langs vejene for at få bilisternes opmærksomhed og få dem til at vise hensyn overfor de mennesker, der bor ved eller i nærheden af en landevej.

Desuden vil borgere i hele landet på www.sikkertrafik.dk kunne gå ind og skrive på et digitalt Danmarkskort, på hvilken landevej de er bekymret over at der bliver kørt for hurtigt. Her kan man også skrive vers til Danmarks Længste Landevejsblues, der bliver indsunget af musikeren Nellie Ettison. Sangen overrækkes som en gave fra beboerne til bilisterne på P4 Formiddag fredag den 27. maj.

http://www.sikkertrafik.dk/Aktuelt/Presse/Pressemeddelelser kan man se, hvilke af landets 65 kommuner, der er med i fartkampagnen ”Mit Hjem – Din Fart?”:

Fakta:

–        9 ud af 10 beboere langs landevejene er generede af andres høje fart. 6 ud af 10 er decideret bekymrede (Yougove Zapera for Rådet for Sikker Trafik)

–        Landevejene er de farligste veje i Danmark. Her sker 2 ud af 3 alle dødsulykker – det er ca. 200 mennesker hvert år som mister livet på landevejene (Vejman, Vejdirektoratet)

–        Landevejene er dem, som bilisterne føler sig trygge nok til at køre mere end fartgrænsen. Over halvdelen af Danmarks befolkning mener nemlig, at fartgrænserne burde sættes op på landevejene (Megafon for Rådet for Sikker Trafik)

–        Hvis alle overholder fartgrænserne kan vi sammen redde 100 liv hvert år – de 75 af dem på landeveje. (Rådet for Sikker Trafik)

–        8 ud af 10 siger selv, at de kører for hurtigt (Megafon for Rådet for Sikker Trafik)

–        Mange bilister ser sig selv som hensynsfulde samtidig med at rigtig mange bilister overser de hjem, som ligger langs landevejene (Rådet for Sikker Trafik)

–        725.000 mennesker bor i landdistrikter og bor dermed ved eller i nærheden af en landevej. 150.000 af dem er børn (Danmarks Statistik)

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lille pige skal sænke bilisters fart' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER