Spar Nord: Udsigt til fordobling af ydelsen….

Spar Nord: Udsigt til fordobling af ydelsen….

8. april 2011 - kl. 9:41 - af

… på afdragsfrie rentetilpasningslån. Renten på 1-årige rentetilpasningslån skal langt højere op de næste år og kan være mere end fordoblet til 4,44 procent om fire år. Det viser en ny beregning fra Spar Nord baseret på investorernes aktuelle prissætning af de obligationer, der ligger bag de udbredte rentetilpasningslån.

Boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån risikerer en fordobling af ydelsen, og ifølge Spar Nord mefører Amagerbank-krakket en øget risiko ved de populære lån.

En analyse af markedets såkaldt implicitte forventninger til renten viser, at den 1-årige rente om fire år skal op på hele 4,44 procent mod godt 2 procent i dag. Dermed er der udsigt til, at boligejere med 1-årige afdragsfrie rentetilpasningslån får noget nær fordoblet deres regning til realkreditinstituttet.

Forudsat, at markedets forventninger holder stik, betyder det i kroner og ører en stigning fra de nuværende godt 1.600 kroner til godt 2.900 kroner om måneden efter skat per lånt million. Tilsvarende boligejere, der afdrager på deres rentetilpasningslån, slipper derimod med en merudgift på cirka 650 kroner og ender med en månedlig ydelse på 4.300 kroner efter skat per lånt million.

Afdragsfrihed giver dobbelt risiko

Netop boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån bliver ifølge Spar Nord særligt hårdt ramt af rentestigninger, idet ydelsen på et afdragsfrit rentetilpasningslån vokser cirka dobbelt så meget som et tilsvarende rentetilpasningslån med afdrag.

– At boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån rammes hårdere skyldes, at ydelsen for disse lån alene består i renten, og derfor får rentestigningen en meget rå og direkte effekt. For et tilsvarende lån med afdrag falder afdragenes størrelse, når renten stiger, og det kompenserer for rentestigningen og giver en mere stabil ydelse, siger senior porteføljemanager i Spar Nord Martin Lundholm.

Når investorerne på obligationsmarkedet nu kalkulerer med mere end en fordobling af renten i løbet af de næste fire år, er der ifølge Martin Lundholm god grund til at forberede sig på den direkte og voldsomme indvirkning, rentestigningerne har på husholdningsbudgettet hos boligejere med afdragsfrie rentetilpasningslån.

Amagerbank-krak øger risiko

Ud over henvisningen til markedets forventninger peger Martin Lundholm på, at risikoen ved de afdragsfrie rentetilpasningslån generelt er øget.

Først og fremmest er Den Europæiske Centralbank (ECB) blevet rastløs og barsler nu med rentestigninger allerede fra april. Men også Amagerbankens konkurs, der har ændret udlandets syn på Danmark i negativ retning, kan vise sig at gøre de 1-årige rentetilpasningslån dyrere.

– Efter Amagerbankens konkurs er det blevet sværere for danske banker at hente kapital i udlandet, fordi tilliden til den danske finanssektor er svækket. Det kan betyde mindre efterspørgsel efter rentetilpasningslånene, fordi det primært er de danske banker, der aftager disse lån. Og en faldende efterspørgsel vil alt andet lige presse renten yderligere op, når der holdes auktion over lånene, forklarer Martin Lundholm.

Ifølge de seneste tal fra Realkreditrådet er hele 65 procent af realkredit-udlånet til boligejere i dag rentetilpasningslån, og heraf er over halvdelen (66 procent) afdragsfrie.

Om Spar Nord

Med 280.000 kunder og mere end 1.500 medarbejdere er Spar Nord blandt de største banker i Danmark. Siden 2002 har Spar Nord åbnet 18 nye lokale banker og tilkøbt ni filialer fra andre pengeinstitutter, og i dag har Spar Nord i alt 70 lokale banker fordelt over hele landet. Spar Nord ejes af mere end 110.000 aktionærer.

For yderligere oplysninger se: www.sparnord.dk

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Spar Nord: Udsigt til fordobling af ydelsen…. ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger