Flere får adgang til akut hjælp fra Psykiatrisk Skadestue

Flere får adgang til akut hjælp fra Psykiatrisk Skadestue

1. april 2011 - kl. 11:43 - af

Fra den 1. april 2011 kan alle borgere med akut behov for psykiatrisk hjælp gøre brug af den psykiatriske skadestue på Aalborg Psykiatriske Sygehus. De kan enten ringe til den døgnåbne telefonrådgivning eller selv møde op til en rådgivende samtale. Samtidig får flere nu mulighed for at henvise til skadestuen.

I forbindelse med sidste års budgetforlig besluttede Regionsrådet, at tilgængeligheden til den psykiatriske skadestue skal øges, så alle borgere får mulighed for at komme i kontakt med Psykiatrien i akutte situationer – døgnet rundt og alle årets dage.

Det medfører, at rådgivningsfunktionen i skadestuen styrkes pr. 1. april 2011.

En ekstra tryghed for borgerne

– Fremover kan borgere uden henvisning møde op i skadestuen til en rådgivende samtale med en sygeplejerske, fortæller Tina Goosmann Riis, der er afdelingssygeplejerske i psykiatrisk skadestue.

– Viser det sig, at den fremmødte har behov for psykiatrisk hjælp og behandling, sørger sygeplejersken for, at den pågældende person snarest kommer til at tale med den vagthavende læge i skadestuen, tilføjer Tina Goosmann Riis.

Såfremt det tydeligt viser sig, at det ikke er psykiatrisk hjælp, borgeren har brug for, vil sygeplejersken rådgive om, hvor vedkommende i stedet kan henvende sig.

– Af erfaring ved vi, at en del af de personer, der henvender sig i skadestuen, har problemer, der primært er af social karakter. Sådanne problemer løses fortsat bedst andre steder, siger psykiatridirektør Per Lund Sørensen, og understreger, at det er vigtigt, at de lægefaglige ressourcer i skadestuen anvendes målrettet til at hjælpe mennesker med akutte psykiatriske symptomer.

– Vi er glade for, at vores tilbud til netop den gruppe nu er styrket, og at vi samtidig også kan tilbyde god, professionel rådgivning til alle andre, der har behov for det, siger Per Lund Sørensen og tilføjer, at det kan give borgerne en ekstra tryghed at vide, at der nu er denne ekstra mulighed.

Flere kan henvise

Alle borgere, der møder op med en skriftlig henvisning fra egen læge eller vagtlægen, kan fortsat forvente at blive vurderet af en læge.

Pr. 1. april sker der yderligere det, at flere får ret til at henvise til Skadestuen. Det drejer sig om politiet samt de kommunale socialpsykiatriske tilbud, der har en akutfunktion med åbent efter kl. 16.

Borgere, der henvises af disse nye instanser, kan også forvente at blive vurderet af den vagthavende læge i skadestuen.

– Herved kan politiet springe et led over, når de skønner, at en borger har akut behov for psykiatrisk hjælp. De kan med det samme ledsage vedkommende til skadestuen uden først at skulle kontakte fx vagtlægen, siger Per Lund Sørensen.

Han tilføjer, at personalet i de kommunale akuttilbud, der nu får ret for at henvise direkte til skadestuen, har den faglige kompetence, der skal til for at vurdere, hvorvidt det faktisk er psykiatrisk hjælp en borger har brug for i en konkret situation.

50 % af de fremmødte indlægges

Når den vagthavende læge i psykiatriske skadestue har vurderet en patient, vil der ske ét af følgende:

· Patienten bliver indlagt. (Det sker for ca. halvdelen).

· Patienten bliver henvist til et ambulant behandlingstilbud.

· Hvis patienten har svære selvmordstanker, kan lægen henvise til en akut konsultation i regionens Center for Selvmordsforebyggelse – eller patienten kan blive indlagt.

· Patienten afsluttes ved, at der sendes et brev til patientens egen læge.

Fakta om Psykiatrisk Skadestue

· Skadestuens døgnåbne telefonrådgivning fortsætter uændret, hvilket vil sige, at patienter og pårørende alle årets dage kan ringe på telefon 98 13 42 02 og få råd og vejledning i akutte situationer.

· Også Psykiatriens samarbejdspartnere (kommuner, politi m.fl.) kan gøre brug af telefonrådgivningen.

· Der er årligt ca. 12.000 opkald til telefonrådgivningen.

· I 2010 var der ca. 2.700 besøg i Psykiatrisk Skadestue.

· Besøgstallet har været støt stigende gennem årene.

· Patienter, der aktuelt er i behandling i den regionale psykiatri eller har været i kontakt med psykiatrien indenfor det seneste år kan uændret møde op i Skadestuen uden henvisning. De vil altid blive vurderet af en læge.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flere får adgang til akut hjælp fra Psykiatrisk Skadestue' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger