Influenzavaccination i Sæby og resten af Danmark

Influenzavaccination i Sæby og resten af Danmark

24. september 2010 - kl. 18:32 - af

Målgruppen for gratis vaccination er i år udvidet og ordningen stater fra 1. oktober

Fra den 1. oktober og året ud kan 1.4 mio. danskere blive vaccineret gratis mod årets influenza. Målgruppen for gratis vaccination er som tidligere personer over 65 år eller personer som er ekstra udsatte – denne gruppe er i år udvidet til også at omfatte gravide, svært overvægtige samt pårørende til person med nedsat immunforsvar.

Influenza muterer

Året rundt rapporterer en lang række lande til WHO om influenza i deres befolkninger. I Danmark er det Statens Serum Institut, der oplyser WHO hvilke influenzastammer der florerer.

Influenza er ikke bare influenza. Der findes forskellige influenzatyper og de muterer og ændrer sig hele tiden. Derfor overvåger WHO fra hovedkvarteret i Geneve løbende den globale influenzaaktivitet, for derved at kunne vurdere hvilke influenzavirus, der kan vores del af verden. Når WHO har vurderet dette, produceres efterfølgende vacciner rettet mod de tre mest aktuelle virus.

3 virus i året vaccine – bl.a. influenza A H1N1

En influenzavaccine indeholder altid 3 forskellige virusstammer. Det betyder at man reelt bliver beskyttet mod 3 forskellige typer influenza. I år beskytter vaccinen bl.a. mod influenza A H1N1.

Svineinfluenzaen kan vende tilbage denne vinter

WHO finder det overvejende sandsynligt at influenza A H1N1 (den såkaldte Svineinfluenza) vil være mest dominerende influenzavirus denne vinter. Derfor giver årets almindelige sæsoninfluenzavacciner også beskyttelse mod influenza A H1N1. Vaccinen er uden kviksølv og fungerer som alm. influenzavaccine.

Gratis for 1.4 mio. danskere

Per 1. oktober kan ca. 1.4 mio. danskere blive vaccineret gratis mod influenza. Statens tilbud gælder for alle over 65 år, visse udsatte grupper med kronisk sygdom og førtidspensionister. I år er tilbuddet endvidere udvidet til også at omfatte gravide, svært overvægtige (BMI på over 40) samt pårørende til person med nedsat immunforsvar. I 2009 valgte ca. 50 % af alle over 65 år og 15 % af kroniske syge under 65 år at lade sig vaccinere. Sundhedsstyrelsen og WHOs mål er at 75 % af disse persongrupper lader sig vaccinere. Dette er for at forebygge både sygdom, hospitalsindlæggelser og ca. 1.000 årlige dødsfald. Derfor er vaccination vigtigt.

Faktaboks

–          Der dør ca. 1.000 danskere årligt af influenza

–          Influenzaepidemier rammer i gennemsnit Danmark 5-6 gange i løbet af en tiårs-periode

–          Under en epidemi bliver op mod 1 mio. danskere smittet

–          Sundhedsstyrelsen anbefaler vaccination til alle over 65 år samt kroniske syge

–          Den amerikanske sundhedsstyrelse anbefaler vaccination til alle over 6 måneder

–          Influenza smitter gennem kontakt med andre mennesker

Nyttige links:

– Danske Lægers Vaccinations Service, www.stopinfluenza.dk, tlf.: 70 25 90 40

– Statens Serum Institut, www.ssi.dk, tlf.: 32 68 32 68

– Center For Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, www.sst.dk, tlf.: 72 22 74 00

– WHO, www.who.org

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Influenzavaccination i Sæby og resten af Danmark' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER