Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

23. august 2010 - kl. 12:31 - af

SaebyAvis bringer hver uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank.
Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.

Fortsat høj lønvækst herhjemme

Danmark
Dansk Arbejdsgiverforening offentliggjorde i den forløbne uge tal for lønudviklingen i 2. kvartal. Tallene viste, at den årlige timefortjeneste er vokset med 2,5 % det seneste år – det er et lille nøk ned i forhold til 1. kvartal, hvor lønstigningstakten lå på 2,6 %.
Med tanke på, at dansk økonomi har oplevet den kraftigste vækstnedtur i efterkrigstiden – og det endda med flere længder – så er det set med vores øjne bemærkelsesværdigt, at lønvæksten ikke er lavere. Lønvæksten er således langt fra nede på nogle ekstraordinært lave niveauer og minder faktisk om noget, vi så sent som i 2005. Der er dermed ikke meget, der tyder på, at vi er i gang med at tage en større tilpasning på lønsiden i forhold til en genopretning af vores konkurrenceevne. Væksten i de udenlandske lønninger er også på retur, og det ser stadigvæk ud til, at de seneste års tendens med tab af konkurrenceevne på lønsiden fortsætter.
Vi vurderer, at lønpresset vil fortsætte med gradvist at aftage over de kommende kvartaler, og bevæge sig ned i omegnen af 2 %. For det første er vi stadig langt fra de aktivitetsniveauer, vi havde, før krisen ramte os, og dermed er der stadig en hel del ledig kapacitet i virksomhederne og et skarpt fokus på omkostningssiden. For det andet reagerer lønvæksten typisk forholdsvis langsomt på de økonomiske strømninger. Det så vi blandt andet under nedturen i 2001-2003, hvor lønvæksten først nåede bunden i 2005. Samlet set vil en sådan lønudvikling betyde en omtrent uændret reallønsudvikling for de danske husholdninger i år og til næste år og dermed den svageste reallønsfremgang i mere end 20 år.

Renter
Det seneste fald i obligationsrenterne skyldes primært bekymring for vækstudsigterne og en lempelig pengepolitik. Vi har nedrevideret forventningerne til væksten i USA, hvilket betyder, at risikoen for fortsat pengepolitiske lempelser fra Federal Reserve er steget. Vi tror især, at finansmarkederne i stigende grad vil indprise en forventning om et “double dip”, hvor den globale økonomi falder tilbage i recession. Vi forventer derfor et fortsat fald i obligationsrenterne over de kommende måneder. På 6-12 måneders sigt ventes obligationsrenterne at ligge tæt på det nuværende niveau, forudsat at der ikke kommer flere kvantitative lempelser af pengepolitikken i USA.
Vi venter, at de tyske obligationsrenter fortsat vil følge de amerikanske i den kommende uge, til trods for at ugen byder på friske tal for PMI i Euroland og det tyske Ifo-indeks. Ugens Fed-taler vil blive nærlæst i håb om at finde et fingerpeg om sandsynligheden for yderligere kvantitative lempelser. Uenigheden mellem FOMC-medlemmerne på det seneste gør det særligt interessant at høre Fed-chefen Ben Bernankes tale.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger