Læs denne uges Finansbarometer lige her

Læs denne uges Finansbarometer lige her

10. maj 2010 - kl. 12:05 - af

SaebyAvis.dk bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Meget positive tal for eksporten

Danmark

I sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik tal for firmaernes køb og salg i marts. Tallene er en rigtig god indikator for udviklingen i eksporten – og vel at mærke ikke alene vareeksporten, men også tjenesteeksporten.
Statistikken viser, at firmaerne i alt solgte 3,4 % mere i marts end i februar – det er naturligvis en meget pæn stigning. Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at stigningen hovedsageligt kan tilskrives, at især salget til udlandet er steget endog overordentligt pænt med hele 7,5 %.
Ser vi på udviklingen over kvartalet sammenlagt, tegner dagens tal et meget positivt billede af eksportudviklingen. Således steg eksporten (målt i løbende priser) med hele 7,6 % i 1. kvartal 2010. Det er en høj kvartalsvækst, og meget tyder således på, at nationalregnskabet vil vise en særdeles pæn realvækst i eksporten ved næste offentliggørelse. Meget peger dermed også i retning af, at dansk eksport er på vej op i gear – og accelerationen synes endda noget hurtigere, end vi tidligere har regnet med. Det er naturligvis overordentlig positivt. Der er således en del, der tyder på, at eksporten er begyndt at reagere på den generelle bedring, der har indfundet sig på vores største eksportmarkeder.
Det er endvidere værd at bemærke, at konkurrenceevnen faktisk også er blevet bedret en smule over de seneste måneder. Lønvæksten er aftagende, den danske krone er blevet svækket over for en række vigtige samhandelsvalutaer, og vi har set en bedring i produktiviteten herhjemme – det synes altså også nu at gavne firmaernes afsætnings-muligheder på eksportmarkederne. Overordnet er dagens tal meget positive og tegner godt for dansk økonomi. Det er netop en gunstig udvikling i såvel eksporten som privatforbruget, der ventes for alvor at trække dansk økonomi fri af krisen.

Renter

Den græske gældskrise har bredt sig fra det lokale til det globale niveau. Panikken har grebet de europæiske obligationsmarkeder, og det græske, portugisiske, irske, spanske og italienske rentespænd i forhold til Tyskland har sat ny rekord. Likviditeten er ekstremt lav på disse markeder – en situation, der er blevet værre efter et skuffende ECB-møde. Realkreditmarkederne og bankerne rammes også, og flugten til kvalitet er accelereret, hvilket har sendt kerne-obligationsrenterne endnu længere ned.
Krisen har nået et niveau, hvor event-risikoen er høj, og udviklingen i markedet er stærkt uforudsigelig. I et scenarie, hvor der ikke gribes politisk ind, vil de tyske og amerikanske obligationsrenter blive presset yderligere ned. Der er imidlertid udsigt til indgriben/forsøg på en løsning fra politisk hold, men timingen og udformningen er usikker. Obligationsrenterne er faldet til et meget lavt niveau, og hvis politikerne griber afgørende ind, kan det udløse store stigninger i kerne-obligationsrenterne.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER