Læs denne uges Finansbarometer lige her
10. maj 2010 - kl. 12:05 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
SaebyAvis.dk bringer hver uge uge en analyse der er udarbejdet af Danske Markets Research, som er en afdeling af Danske Bank. Det er en uafhænging analyse der er henvendt til alle der interesserer sig for finansmarkedet, uanset hvilket pengeinstitut man benytter.
Meget positive tal for eksporten
Danmark
I sidste uge offentliggjorde Danmarks Statistik tal for firmaernes køb og salg i marts. Tallene er en rigtig god indikator for udviklingen i eksporten – og vel at mærke ikke alene vareeksporten, men også tjenesteeksporten.
Statistikken viser, at firmaerne i alt solgte 3,4 % mere i marts end i februar – det er naturligvis en meget pæn stigning. Mest bemærkelsesværdigt er det dog, at stigningen hovedsageligt kan tilskrives, at især salget til udlandet er steget endog overordentligt pænt med hele 7,5 %.
Ser vi på udviklingen over kvartalet sammenlagt, tegner dagens tal et meget positivt billede af eksportudviklingen. Således steg eksporten (målt i løbende priser) med hele 7,6 % i 1. kvartal 2010. Det er en høj kvartalsvækst, og meget tyder således på, at nationalregnskabet vil vise en særdeles pæn realvækst i eksporten ved næste offentliggørelse. Meget peger dermed også i retning af, at dansk eksport er på vej op i gear – og accelerationen synes endda noget hurtigere, end vi tidligere har regnet med. Det er naturligvis overordentlig positivt. Der er således en del, der tyder på, at eksporten er begyndt at reagere på den generelle bedring, der har indfundet sig på vores største eksportmarkeder.
Det er endvidere værd at bemærke, at konkurrenceevnen faktisk også er blevet bedret en smule over de seneste måneder. Lønvæksten er aftagende, den danske krone er blevet svækket over for en række vigtige samhandelsvalutaer, og vi har set en bedring i produktiviteten herhjemme – det synes altså også nu at gavne firmaernes afsætnings-muligheder på eksportmarkederne. Overordnet er dagens tal meget positive og tegner godt for dansk økonomi. Det er netop en gunstig udvikling i såvel eksporten som privatforbruget, der ventes for alvor at trække dansk økonomi fri af krisen.
Renter
Den græske gældskrise har bredt sig fra det lokale til det globale niveau. Panikken har grebet de europæiske obligationsmarkeder, og det græske, portugisiske, irske, spanske og italienske rentespænd i forhold til Tyskland har sat ny rekord. Likviditeten er ekstremt lav på disse markeder – en situation, der er blevet værre efter et skuffende ECB-møde. Realkreditmarkederne og bankerne rammes også, og flugten til kvalitet er accelereret, hvilket har sendt kerne-obligationsrenterne endnu længere ned.
Krisen har nået et niveau, hvor event-risikoen er høj, og udviklingen i markedet er stærkt uforudsigelig. I et scenarie, hvor der ikke gribes politisk ind, vil de tyske og amerikanske obligationsrenter blive presset yderligere ned. Der er imidlertid udsigt til indgriben/forsøg på en løsning fra politisk hold, men timingen og udformningen er usikker. Obligationsrenterne er faldet til et meget lavt niveau, og hvis politikerne griber afgørende ind, kan det udløse store stigninger i kerne-obligationsrenterne.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Læs denne uges Finansbarometer lige her ' til en bekendt