50 gange større risiko for ulykke på motorcykel end i bil

50 gange større risiko for ulykke på motorcykel end i bil

4. maj 2018 - kl. 9:57 - af

Motorcykelsæsonen er for alvor i gang og med det gode solskinsvejr og i takt med de stigendetemperaturer, fyldes vejene med motorcyklerne, der ellers har været pakket væk hen over vinteren.

Når motorcyklerne kommer på vejene, medfører det typisk flere alvorligt tilskadekomne og dræbte. En undersøgelse fra Transport DTU slår fast, at risikoen for at dø eller komme alvorligt til skade i en trafikulykke er mindst 50 gange højere, hvis man griber fat om styret på en motorcykel end rattet i en bil.

”Når risikoen for motorcyklister er så mange gange større per kørt kilometer, skyldes det ofte, at hastigheden er for høj i mange af dødsulykkerne på motorcykel. Desuden er motorcyklisterne ikke beskyttet på samme måde, som man er i en bil. Og endelig er motorcyklisterne lette at overse, fordi de ikke fylder meget i gadebilledet”, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Selvom antallet af dræbte motorcyklister faldt fra 2016 til 2017, er problemet med alvorlige motorcykelulykker ikke formindsket. Antallet af motorcyklister, der kom alvorligt til skade, er nemlig på samme niveau som tidligere år, viser tal fra Vejdirektoratet.

Ifølge Vejdirektoratet ligger Nordjylland på en trist 2.plads over dræbte og alvorligt tilskadekomne motorcyklister i trafikken, i perioden 2006 – 2015, kun overgået af Midt- og Vestjylland. I alt var der 2.139 alvorligt tilskadekomne eller dræbte motorcyklister i perioden på landsplan.

Opfordring til bilisterne

I en del af ulykkerne, hvor motorcykler og biler kører sammen, skyldes det, at bilisterne overser motorcyklerne, når bilisterne skal svinge eller køre ud fra en sidevej, hvor de burde have holdt tilbage. Derfor er det også vigtigt, at bilisterne nu er ekstra opmærksomme på motorcyklisterne.

”Det er vigtigt, at motorcyklisterne tager den med ro og kører forsigtigt. Men samtidig skal bilisterne huske på, at motorcykler igen bliver et sædvanligt syn i trafikken. Det er lettere at overse en motorcykel end en bil, og det kan ofte være svært at bedømme motorcyklens hastighed, så det er afgørende, at man som bilist er ekstra opmærksom på disse udfordringer”, siger Dennis Lange, juridisk konsulent i FDM.

De mest typiske motorcykelulykker

 • Motorcyklist kører ind i et sving med for høj fart og mister herredømmet.
 • Bilist, der skal svinge til venstre, overser en modkørende motorcyklist
 • Bilist, der kører ud fra sidevej, overser motorcyklist. Ofte kører motorcyklisten med for høj fart.
 • Motorcyklist er ved at overhale og opdager for sent, at bilen foran er ved at svinge til venstre.
 • Motorcyklist kører op i holdende bil.

Gode råd til motorcyklisterne:

 • Overhold hastighedsgrænserne. Dødsulykker med motorcykler skyldes ofte for høj fart, og at andre fejlvurderer, hvor hurtigt du kører.
 • Hold øje med dine medtrafikanter. Og husk, at de kan have svært ved at se dig.
 • Gør dig synlig med refleksvest eller hjelm i pang-farve.
 • Sørg for, at din køreteknik er i orden. Hvis din rutine er rusten, så tag et køreteknisk kursus.

Gode råd til bilisterne:

 • Vær forberedt og hold ekstra øje. Man kan nemt overse en motorcyklist i trafikken.
 • Brug god tid på at orientere dig. Brug spejlene og hold øje med motorcykler der er langt væk. De kan komme kørende hurtigere, end du tror.
 • Se dig ekstra for, når du krydser en vej.

Foto: TV2 Nord.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af '50 gange større risiko for ulykke på motorcykel end i bil' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER