Flere unge vælger en erhvervsuddannelse

Flere unge vælger en erhvervsuddannelse

31. marts 2018 - kl. 13:31 - af

Nordjylland er den region, hvor flest unge vælger en erhvervsuddannelse. Her er søgningen er steget med 2 procentpoint til 24,4 %. Dermed nærmer regionen sig som den eneste det nationale mål på 25 % i 2020.

Fremgangen i Nordjylland kan bl.a. forklares med afholdelsen af Danmarksmesterskabet i Skills i Aalborg, der fandt sted i januar sidste år med støtte fra Region Nordjylland og havde over 50.000 besøgende. Region Nordjylland har desuden taget initiativ til en samlet indsats på tværs af alle regionens erhvervsskoler, der skal nå ud til over 3.000 folkeskoleelever.

”Kurven er knækket, og flere unge i alle regioner vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen. Det er godt nyt, men det løser langtfra virksomhedernes behov for faglært arbejdskraft,” lyder det fra Danske Regioner.

I 2018 søgte 19,4 % af afgangseleverne ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Det svarer til en fremgang på 557 elever. Fremgangen afspejler dog regionale forskelle i de unges uddannelsespræferencer. Mens 2 ud af 3 af de ekstra elever bor i Midt- eller Nordjylland, er kun 24 flere er startet på en erhvervsuddannelse i Syddanmark. Kun 13,2 procent af de unge i hovedstadsområdet har valgt en erhvervsuddannelse.

Stadig lang vej mod målet
Den nyvalgte formand i Danske Regioner, Stephanie Lose (V), glæder sig over, at det har været muligt at knække den negative udvikling, der har været i en årrække. Der er dog stadig lang vej i mål, hvis virksomheder over hele Danmark skal have den faglærte arbejdskraft, de har brug for.
”Det er dejligt, at flere unge har fået øjnene op for erhvervsuddannelsernes mange muligheder for at bruge både hænder og hoved,” lyder det fra Stephanie Lose.

”Men at godt 550 – eller knap et procentpoint – flere unge vil starte på en erhvervsuddannelse, er desværre langt fra nok, når der frem mod 2040 hvert år vil være op mod 12.000 faglærte, der forlader arbejdsmarkedet. Det kan blive en kæmpe vækstbarriere for virksomheder i hele Danmark.”
Regionerne arbejder derfor fortsat på at flere unge vælger en erhvervsuddannelse samt efter- og videreuddannelse på det faglærte område.
”Vi må ikke hvile på laurbærrene. Alle folkeskoleelever skal møde erhvervsuddannelserne langt mere i løbet af deres skoletid. Frafaldet på erhvervsuddannelserne skal bringes markant ned, og flere ufaglærte skal opkvalificeres,” lyder det fra Danske Regioner, som erklærer sig klar til at skrue endnu mere op for indsatsen.

Tværkommunale indsatser
I hver region er der taget initiativ til tværkommunale indsatser, der favner kommuner og erhvervsskoler. Indsatsernes tværkommunale karakter betyder, at de enkelte folkeskoler og kommuner i regionen har mulighed for at benytte sig af det regionale ”setup” frem for selv at skulle udvikle materiale og starte forfra.

I Frederikshavn Kommune har 10. klasse de seneste år været placeret på handelsskolen i Frederikshavn. Regeringen er for ganske nylig fremkommet med et forslag om at knytte 10. klasse fast sammen med en erhvervsskole (fx teknisk skole eller handelsskole). Det har afstedkommet en hel del argumenter for og imod ”at binde 10. klasse tæt op” på en erhvervsskole, idet flere argumenterer for, at unge, der har brug for et 10. skoleår til at modnes, ikke nødvendigvis ønsker at vælge en erhvervsuddannelse.

Tekst af Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Flere unge vælger en erhvervsuddannelse' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER