Ny retning for 10. klassecentrets arbejde

Ny retning for 10. klassecentrets arbejde

29. marts 2018 - kl. 11:10 - af

Børne- og Ungdomsudvalget skal på udvalgets kommende møde tirsdag den 3. april drøfte en ny retning for 10. klassecentrets arbejde.
Det “gamle” Børne- og Ungdomsudvalg besluttede på møde den 7. september 2017 en ny retning for kommunens 10.klassecenter og anmodede om, at centret i foråret 2018 ville fremlægge handleplan for centrets arbejde med den nye retning. Dette sker nu. Centret er nu fysisk placeret på handelsskolen i Frederikshavn.
Den nye retning skal sikre, at 10. klassecentret fremover sikrer fokus på at fastholde og fortsat udvikle samarbejdet med kommunens ungdomsuddannelsesinstitutioner – fx ved at inddrage disse aktivt i undervisning, der kræver adgang til faglokaler, der ikke er til stede på lokaliteten på Handelsskolen.
Man skal endvidere fortsætte og udvikle samarbejdet med bl.a. ungdomsskole, produktionsskole og Tranåsskolen (i Sæby) omkring de elever, der har særlige behov for hjælp og uddannelsestilrettelæggelse for at understøtte, at alle/flest muligt bliver i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse.
Det indgår også, at man vil fortsætte og udvikle samarbejdet med ungdommens uddannelsesvejledning (UU), hvor vejledningen til eleverne i folkeskolen i videst mulig omfang skal pege dem til den rigtige ungdomsuddannelse fra begyndelsen.
Der peges på samarbejde med Center for Familie, idet det må forventes, at den ændrede indsats i centret også kan påvirke elevgrundlag og -sammensætning for 10. klassecentret.
Endelig foreslås det, at 10 kl.-centret også i fremtiden skal være et attraktivt tilbud, der kan fastholde og udvikle de elever, der ikke kan gennemføre en ungdomsuddannelse straks efter grundskolen, uden at 10. kl.-centret udvikles til at tiltrække elevgrupper, der kan påbegynde en ungdomsuddannelse umiddelbart efter 9. klasse.

Forskellige tiltag
10. kl.-centret har siden beslutningen om den nye retning arbejdet aktivt med at efterleve retningens anbefalinger. Det har bl.a. betydet, at centret har gennemført og planlagt møder med de respektive ungdomsuddannelser, folkeskolens udskoling, UU, Center for Familie, Produktionsskolen, erhvervsplaymakeren, VUC samt elever og lærere fra 10. klasse.
Processen har foreløbigt mundet ud i, at 10.klassecentret i forhold til samarbejdet med ungdomsuddannelsesinstitutionerne har
” ændret i sit tilbud af blokfag, så der er større fokus på erhvervsrettede linjer end bogligt orienterede
” aftalt samarbejde om at gennemføre idrætsundervisning på Frederikshavn Gymnasium samt samarbejde om indhold
” aftalt samarbejde om at gennemføre naturfags- og science-undervisning på Frederikshavn Gymnasium samt samarbejde om indhold
” aftalt samarbejde med Frederikshavn Handelsskole om undervisningen på international linje
” aftalt samarbejde med EUC Nord, eventteknikeruddannelsen, handelsskole og gymnasium om undervisningen i mediefag
” fastholdt samarbejdet med SOSU Nord om undervisning på sosu-linjen
” fastholdt samarbejdet med handelsskolen om butik, handel og kontorlinjen
” indledt drøftelser med sportscollege om et samarbejde omkring undervisningen i idræt
” styrket samarbejdet med handelsskolen om vejledningsopgaver til valg af ungdomsuddannelse
” tilbudt samarbejde om afholdelse af fagcafeer (fx prøveforberedelse, tosprogs indsats, lektier og faglige indsatsområder)

Parat til nye rammer
I forhold til ungdomsskole, produktionsskole og Tranåsskolen er der sat fokus på ændringerne omkring produktionsskolen og VUC i forhold til ny forberedende grunduddannelse, så man kan være parat til at fortsætte samarbejder inden for de nye rammer, hvor det vil være givende. Der er iværksat nye aktiviteter som opstart til 10. kl. sammen med ungdomsskolen, der er etableret team-besøg hos hinanden (10. kl. ungdomsskole, produktionsskole) for at øge kendskabet til hinandens styrker løbende, og der er afholdt temadag sammen med Tranåsskolens undervisere om dansk og matematik. Endvidere har Ungdomsskolen planlagt at udforme understøttende forløb, som indeholder 10. klasselæreres kompetence og konsulentvirksomhed.

UU og Center for Familie
I forhold til Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) ønskes fastholdt et tæt samarbejde med UU-vejlederne, der har fået fast træffetid på 10. klassecentret, ligesom der indledes et tættere samarbejde med erhvervsplaymakeren.
Sammen med UU fastholdes fokus på, at guide de elever, som har et behov derfor, til 10. klassecentret.
I forhold til Center for Familie vil man indføre Familien i Centrum på 10. klassecentret. Der er planlagt faste møder med psykolog. Der bliver deltagelse i “fremtidsmøder” sammen med ungeenheden om overgangen fra ung til voksenområdet.
Endelig vil man være klar til at modtage de elever, der vælger 10. klassecentret som en ressource, hvor eleverne kan spejle sig i hinanden.
10. klassecentret forventer at fortsætte og udbygge disse samarbejder og er opmærksom på løbende at tilpasse samarbejdet med sine omgivende samarbejdspartnere i takt med såvel egen som deres udvikling og rammevilkår – herunder et samarbejde med Center for Arbejdsmarked og Center for Børn og Skole i forbindelse med oprettelsen af Forberedende Grunduddannelse.
Børne-, skole- og arbejdsmarkedsdirektøren anbefaler Børne- og Ungdomsudvalget at godkende 10. kl.-centrets redegørelse.

Tekst af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ny retning for 10. klassecentrets arbejde' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER