
Livreddende førstehjælp på skoleskemaet
22. marts 2018 - kl. 14:45 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Eleverne på Sæby Skoleafdeling skal lære at redde liv. Derfor har skolen søgt og fået doneret en hjertestarter fra TrygFonden, og samtidig bliver skolen certificeret ”Du kan redde liv”-skole. Skolen forpligter sig dermed til at gå forrest for at uddanne eleverne til en generation af livreddere, der fremover skal være med til at sikre, at flere overlever hjertestop uden for hospital.
Sæby Skoleafdeling er blevet certificeret ”Du kan redde liv”-skole og sætter nu ekstra fokus på, at alle elever, når de forlader skolen, skal være uddannet i livreddende førstehjælp og kunne bruge en hjertestarter. Derfor bliver alle elever i 4. klasse fremover undervist i livreddende førstehjælp hvert skoleår, og udvalgte lærere har været på kursus i livreddende førstehjælp, så de er rustet til at undervise eleverne.
Bag initiativet står TrygFonden, som ønsker at videreudvikle den førstehjælpskultur, der er vokset frem i Danmark i de senere år, hvor flere og flere lærer at redde liv og træder til, hvis de er vidne til et hjertestop.
– Da TrygFonden for mere end 10 år siden gik ind i kampen for, at flere skulle overleve et hjertestop uden for hospital, var det i 19 pct. af tilfældene med hjertestop, at vidner trådte til med hjælp, og i dag har vi passeret 60 pct. Det er utrolig flot, og udlandet ser også på os som et foregangsland inden for genoplivning. Men vores ambition stopper alligevel ikke her, siger Grethe Thomas, projektchef i TrygFonden og fortsætter:
– I dag overlever godt 13 pct., så hvis flere skal overleve, skal vi blive endnu bedre til at træde til ved at ringe 1-1-2, give livreddende førstehjælp og bruge en hjertestarter. Ambitionen er derfor, at vidner handler i 85 pct. af de tilfælde, hvor de står over for et hjertestop i det offentlige rum. Sæby Skoleafdeling viser med certificeringen, at de tager ansvar for at lære eleverne at redde liv, og det vil betyde en vigtig forskel for, at flere vil kunne overleve i fremtiden. Det er samtidig en vigtig del af børn og unges dannelsesproces som borgere i samfundet, at de lærer om betydningen af at kunne hjælpe hinanden.
Det er lovpligtigt for skolerne at undervise eleverne i livreddende førstehjælp. ”Du kan redde liv” er derfor et tilbud til skolerne, der skal gøre det lettere for lærerne at undervise eleverne ved blandt andet at uddele gratis klassesæt med genoplivningsdukker og instruere lærerne i at bruge dem i undervisningen. Der er et stort potentiale for at redde flere liv, hvis alle elever er blevet undervist i livreddende førstehjælp, når de forlader folkeskolen, mener Grethe Thomas.
– Hvert år falder 4.000 personer i Danmark om med hjertestop uden for hospital, og vi ved, at flere vil overleve, hvis vi alle sammen bliver bedre til at træde til. Eksempelvis kan man øge chancen for at overleve et hjertestop fra ca. 10 pct. til ca. 70 pct., hvis man får stød med en hjertestarter inden for de første fire minutter. Det er derfor vigtigt, at vi lærer skoleelever at kunne og turde træde til, fortæller Grethe Thomas og fortsætter:
– Vi har alle et ansvar for at gøre noget, hvis vi er vidne til et hjertestop, og selv den mindste indsats kan betyde forskellen mellem liv og død.
Vidste du at…
Vidner træder til med hjælp i 66 pct. af tilfælde med bevidnede hjertestop uden for hospital? TrygFondens ambition er at hæve tallet til 85 pct. i 2018.
Alle skoler kan blive ”Du kan redde liv”-skole
Alle landets skoler har mulighed for at blive certificeret ”Du kan redde liv”-skole. Skolerne kan gratis rekvirere klassesæt med genoplivningsdukker til brug i undervisningen samt en introduktion af lærerne i at bruge klassesættene i undervisningen. Udvalgte skoler modtager endvidere en hjertestarter fra TrygFonden samt uddannelse af lærere og andre medarbejdere på skolen. Læs mere på hjertestarter.dk/skolen.
Sæby Skoleafdeling sætter fokus på at redde liv
- Skolen har en hjertestarter, som hænger, så den er tilgængelig hele døgnet.
- Skolen har registreret hjertestarteren på hjertestarter.dk, så den er synlig for alle inkl. det sundhedsfaglige personale hos 1-1-2.
- 6 medarbejdere på skolen har indtil videre været på kursus i livreddende førstehjælp og brug af en hjertestarter.
- Alle elever i 4. klasse bliver fremover undervist i livreddende førstehjælp og brug af en hjertestarter mindst én time per skoleår.
- Alle elever på skolen er blevet orienteret om hjertestarterens placering.
- Skolen er certificeret ”Du kan redde liv”-skole.
Sådan redder du liv
Hvis du er vidne til et hjertestop, skal du som det første ringe 1-1-2. Herefter vil det sundhedsfaglige personale guide dig igennem livreddende førstehjælp, indtil ambulancen når frem. Hvis der er en hjertestarter i nærheden, og I er flere vidner til hjertestoppet, vil personen fra 1-1-2 bede jer hente den.
Når hjertestarteren er fremme, skal du gøre følgende:
- Åbn og tænd hjertestarteren, der med en stemme vil guide dig igennem hele forløbet.
- Fjern tøjet fra personens overkrop og placer hjertestarterens to elektroder på brystet, som anvist på elektroderne.
- Hjertestarteren vil fortælle dig, om du må røre ved personen, mens hjertestarteren analyserer personens tilstand.
- Hjertestarteren giver besked på, om du skal fortsætte hjertemassage og kunstigt åndedræt eller afgive stød ved at trykke på en knap på hjertestarteren.
- Det kan være nødvendigt med flere stød.
- Lyt altid til hjertestarterens anvisninger.
- Ved 1-1-2 opkald, lyt altid til det sundhedsfaglige personales vejledning.
- Læg personen i stabilt sideleje, når der er normal vejrtrækning, og afvent ambulancen.
Læs mere på hjertestarter.dk
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Livreddende førstehjælp på skoleskemaet' til en bekendt