Velbesøgt gårdbillede udstilling i Musikhuset

Velbesøgt gårdbillede udstilling i Musikhuset

16. september 2017 - kl. 0:05 - af

I weekenden 9.-10. september var der udstilling af gårdbilleder i Musikhuset i Skolegade, og mange interesserede havde fundet vej til Musikhuset for at studere de mange fine billeder. Udstillingen blev afholdt af Saltlandets Historiske Forening for Sæby og Omegn.

Gårdbilleder er billeder af landbrugsejendomme, som regel de større, og de viser ofte ejendommenes bygninger og kan være fremstillet som foto (evt. luftfoto) eller maleri. De fleste er fra 1900-tallet. Fotobilleder var kun i sort/hvid, men kunne være håndkolorerede.

Saltlandets formand Ninna Olsen udtaler: ”Vi har i år fået en boggave af Torben Hansen, Solsbækvej 52. Bøgerne omhandler dansk landbrug, og vi er meget taknemmelige for boggaven. Der er også i år kommet et nyt gårdbillede, nemlig af ”Donskov” ved Try.

Under udstillingen modtog vi et gammelt maleri af ”Stampen Vandmølle”. Det var en gave fra Blå Kors Genbrug, vi modtager i det hele taget en del billeder fra de lokale genbrugsbutikker, som har svært ved at sælge disse billeder. Der kom også et billede af ”St. Tranekær” ved Hørbylundvej”.

Saltlandet har haft en årlig udstilling af gårdbilleder siden slutningen af 1980-erne, i begyndelsen i kommunale lokaler i Algade 3, senere var der også nogle få år udstilling i Spejderhuset i Jernbanealle og et år i cafeen på Sæbygård Slot. Siden ca. 2003 har udstillingerne fundet sted i Musikhuset i Skolegade, og i alle årene har Ninna og Erik Olsen forestået det store arbejde med indsamling, opbevaring og registrering af billederne. Billedsamlingen er på over 200 billeder, hvoraf ca. 1/4 udstilles. Udvalget skifter naturligvis, så de oprindelige ejere af billederne har mulighed for at se deres gamle billeder. En del af billederne befandt sig oprindelig på loftet i Sæby Arkiv og blev aldrig udstillet pga. pladsmangel.

I løbet af de to dage, udstillingen varede, kom der en lind strøm af interesserede, som studerede de mange billeder og bøger.

Der var billeder fra alle sognene i den gamle Sæby Kommune: Sæby, Volstrup, Understed, Karup, Hørby, Torslev, Skæve, Voer og Albæk. Billederne suppleres med gamle, fine bøger om ejendomme på landet i gamle dage, samt Peter Elmelunds afskrifter af skifteprotokoller.

De fleste gæster tog mod tilbuddet om kaffe og dermed lejligheden til at tale med de andre gæster.

”Vi er glade for at kunne bruge Musikhuset til udstilling en gang årligt, men opbevaringen af billederne er et voksende problem. Samlingen er på over 200 billeder og vokser hvert år. De opbevares hjemme hos Erik og mig og det er ikke holdbart i længden. Vi har spurgt Borgmesteren om plads til billederne. Hun var meget positiv, men Frederikshavns Kommune har ingen egnede lokaler, oplyser Forvaltningen. Når vi sammenligner os med tilsvarende foreninger i landsbyerne i den gamle Sæby Kommune, så har de alle lokaler til rådighed til møder og opbevaring. Vi kan klare vore møder i Manegen og Musikhuset, men ikke opbevaringen af billederne”, slutter Ninna Olsen.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Velbesøgt gårdbillede udstilling i Musikhuset' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER