Redningsstation Sæby fejrer 100 års jubilæum

Redningsstation Sæby fejrer 100 års jubilæum

21. september 2011 - kl. 9:56 - af

Den 3. december 1909 kl. 11.30 strandede og sank den norske skonnert Strathearn ved Understed strand nord for Sæby. Besætningen blev bjærget af Sæbys frivillige redningskorps. Denne søulykke var medvirkende til, at Redningsstation Sæby blev oprettet i 1911 og derfor nu kan fejre 100 års jubilæum.

Altid på vagt
I dag er det Birger Isaksen, som er stationsleder på Redningsstation Sæby. Birger har haft sin gang på redningsstationen siden 1987, og blev ansat som bådmand i 1989. Han har altid været en del af miljøet omkring havnen, og er også ansat som havnefoged.

At være ansat på redningsstationen er bogstavelig talt mere end et almindeligt deltidsjob.

”Vi er på vagt 24 timer i døgnet, 365 dage om året. På hvilket som helst tidspunkt skal vi være i stand til at bemande båden og stikke til søs, inden 20 minutter efter alarmen er gået. Selvfølgelig kan vi dække hinanden af, hvis der er en, der skal noget. Men fordi man har ferie i sit ordinære job, er det ikke ensbetydende med, at man har fri fra redningsstationen. Det er god skik, at man kun melder fra, hvis man rent fysisk er forhindret i at møde inden for den aftalte tidsramme”, fortæller Birger Isaksen og fortsætter: ”Selve det at være med i aktionerne, er det hele værd. Når vi bliver kaldt ud og adrenalinen kører i kroppen, er det spændende. Vi har haft mange ture, som i selve nuet ikke er sjovt, men når man så løser opgaven og hjælper andre til søs, så kan jeg helt sikkert sige, at jeg nødig vil undvære nogen af turene. De gange, man med sikkerhed kan sige, at der er reddet liv, giver en helt speciel følelse. Det, at have gjort så væsentlig en forskel, betyder alt for jobbet”.

Redningsstationen i Sæby har i gennemsnit 15 aktioner om året, hvor der er fare for menneskeliv. Samlet set har Farvandsvæsenets kystredningstjeneste ca. 400 redningsaktioner om året, hvor der er fare for menneskeliv, og i gennemsnit afgår redningsenhederne til disse redningsaktioner, inden der er gået 9 minutter fra alarmudkaldet er modtaget.

Fokus på sammenhold og godt arbejdsmiljø
Johnny Isaksen og Michael Madsen er ansat på redningsstationen som henholdsvis bådfører og bådmand. Johnny fungerer også som stationens motormand, og sørger for dagligt tilsyn af motoren på redningsbåden, så den altid er klar, når der er behov for det. De pointerer begge, at det er det gode sammenhold og arbejdsmiljø, som gør, at de kan lide arbejdet.

”Jeg er forbi redningsstationen hver dag for lige at kontrollere, om alt er, som det skal være. Stemningen er altid god, og der er simpelthen ikke noget bedre end at komme hjem fra en vellykket redningsaktion”, siger Johnny Isaksen.

”Der er et utroligt godt sammenhold og kammeratskab på redningsstationen. Jeg er forbi redningsstationen 4-5 gange hver uge, hvor der blandt andet bliver drøftet tidligere redningsaktioner samt foretaget reparationer på redningsbåden. Desuden har vi øvelse den sidste fredag i hver måned. Her skiftes vi til at forberede relevante scenarier, hvilket eksempelvis kunne være en fiktiv eftersøgning. Vi har også en fast rutine omkring det at øve mulige ting, vi kan komme ud for at skulle udføre i båden, for eksempel at håndlænse eller at skifte filter. Det er vigtigt, at vi øver de ting, så det sidder på rygraden i en skarp aktion”, beretter Michael Madsen.

En vigtig del af havnemiljøet
Sæby Havn har 250 faste pladser, og hvert år besøger omkring 7.000 gæstebåde havnen. Samtidig ligger redningsstationen tæt på færgeruter og sejladsruter gennem Kattegat. ”Det, at stationen ligger her, giver lokalmiljøet en status og sikkerhed som understøtter det aktive fritidsliv, der er i området”, siger Birger Isaksen.

Fremtiden for redningsstationen
”Jeg håber og forventer, at redningsstationen kører videre i samme regi som i dag. Jeg mener, vi har det rigtige beredskab i dag, så kan det holdes på samme niveau, er det tilfredsstillende. Vi har været heldige med at få nogle gode yngre kræfter ind, som gør at bemandingen delvis er fremtidssikret. Det er ikke nemt at rekruttere, så vi har været heldige”, siger Johnny Isaksen.

”Redningsstationen har en stor betydning for alle dem, der benytter havnen, og her om sommeren er der fyldt med fritidssejlere, så det giver også en tryghed for dem. Jeg håber da, at den også er her om 50 år. Der er et stort behov for en redningsstation her”, pointerer Michael Madsen.

Åbent hus
I anledning af jubilæet vil der være åbent hus på Redningsstation Sæby lørdag den 1. oktober fra kl. 10-13. Der vil blive lejlighed til at gå ombord i en redningsbåd og snakke med en af redningsmændene. Samtidig bydes der på lidt at spise og drikke.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Redningsstation Sæby fejrer 100 års jubilæum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER