Hvor langt fremme er planerne for tre store projekter i Sæby
28. december 2024 - kl. 8:48 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Sæby Avis bragte op mod jul to artikler om planerne for Vandsportens Hus på Sæby Havn, hvortil der er indsamlet henimod 30 mio. kr., og som i løbet af foråret 2025 ventes udbudt i arkitektkonkurrence.
Men hvordan går det med centerbygningen ved Sæby Søbad, industribygningerne på havnen og stryget ved Sæby Vandmølle. Tre store projekter, som der i nogen tid har været lidt stille omkring.
Sæby Avis har rettet henvendelse til formanden for Byrådets Plan- og Miljøudvalg, 1. viceborgmester Peter E. Nielsen, for at få en opdateret status på planerne.
Centerbygningen ved Sæby Søbad
Peter E. Nielsen oplyser, at Økonomiudvalget den 21. august 2024 i tilknytning til planerne om centerbygningen besluttede ”Igangsætning af lokalplanlægning med kommuneplantillæg for boligprojekt Sæby Søbad”, at der, inden der tages stilling til igangsættelse af planlægning (lokalplan og kommuneplan-tillæg) først skal gennemføres en 4 ugers for-offentlighedsfase.
Den har forløbet henover efteråret, og processen er nu den, at den kommunale administration er i gang med at samle op på de input, der er givet i for offentlighedsfasen. Herefter fremlægges de til politisk behandling på ny. ”Vi må forvente, at dette sker i første kvartal af 2025,” lyder det i en kommentar fra udvalgsformanden.
Denne tilføjer, at hvis man på baggrund af for-offentlighedsfasen vælger at gå videre med processen, skal bygherre og administration herefter i samarbejde udarbejde planforslagene, der så igen skal i høring inden eventuel vedtagelse.
Ejer af centerbygningen er en hotelejer fra Frederikshavn.
Industribygningerne på Sæby Havn
Dernæst har avisens redaktion spurgt til planer for industribygningerne på havnen (højt hotelbyggeri / ejerboliger mv.)?
Peter E. Nielsen forklarer, at der i 2023 kørte der en for-offentlighedsfase, hvilket bl.a. fremgår af sag nr. 9 på Plan og Miljøudvalgets dagsorden for møde den 4. marts 2023.
”I september 2023 samlede man op på for-offentlighedsfasen, hvorefter det af Byrådet blev besluttet politisk, at bygherre sammen med administrationen skal udarbejde planforslag (dvs. lokalplan + kommuneplantillæg), og at der foruden boliger OGSÅ skulle være areal til hotel, liberale erhverv, der understøtter havne- eller oplevelsesrelaterede funktioner.
I plangrundlaget skal der også indarbejdes mulighed for, at der kan etableres restaurant, café og lignende.
I 2024 har der ifølge Peter E. Nielsen været løbende dialog mellem den kommunale administration og bygherre med henblik på at færdiggøre udkastene til planforslagene. Når den myndighedsmæssige behandling af planforslagene er på plads, skal disse på ny forelægges til politisk behandling, inden planforslagene efterfølgende sendes i høring.
Bygningerne ejes, så vidt Sæby Avis erfarer, af en aalborgenser og to sæbynitter.
Sæby Vandmølle
Hvad er planerne for etablering af “stryg” ved Sæby Vandmølle (som EU også er inde over)?
Her forklarer Peter E. Nielsen, at Byrådets Tekniske Udvalg den 8. oktober 2024 blev orienteret om status for ”vandplanprojektet ved Sæby Vandmølle” (pkt. 7).
Han henviser samtidig til, at det i denne sagsfremstilling er beskrevet, hvad status er aktuelt.
Derudover kan man læse mere om projektet på kommunens hjemmeside: Vandplansprojekt ved Sæby Vandmølle
Det fremgår heraf, at Frederikshavn Kommune arbejder på en løsning, der sikrer faunapassage ved Sæby Vandmølle, så fiskene kan passere igennem Sæby Å.
Formålet er at sikre:
- hensynet til vandløbets flora og fauna, Sæby Vandmølles kulturhistoriske betydning samt omkringliggende bygninger mod utilsigtede skader.
- faunapassage forbi opstemningen ved Sæby Vandmølle på en måde, som lever op til kravene i indsatsbekendtgørelsen, tilskudsbekendtgørelsen og til det meddelte tilsagn om tilskud fra Miljøstyrelsen.
Af Peter E. Nielsens svar fremgår det, at faunapassagen skabes ved at fjerne en del af stemmeværket ved Sæby Vandmølle og samtidig bevare den del, der er tættest på møllen.
Det giver fisk og fauna mulighed for at passere op igennem åen via den nye passage (stryg), der langsomt udligner vandløbets fald fra broen ved Hans Aabels Vej til broen ved Frederikshavnsvej.
Passagen bygges som et stryg i midten af stemmeværket, og på begge sider af stryget bevares møllesøen ud mod begge bredder, så grundvandsstanden sikres, og husene ikke får skader.
Stryget bygges med spunsvægge af stål på begge sider, og under detailprojekteringen bliver det afklaret, om den synlige inderside eller toppen af spunsvæggene kan dækkes af eksempelvis beton eller træ.
Skitseprojektet blev godkendt af Miljøstyrelsen i juli 2023, og lever op til lovgivning, hensyn og kriterier for projektet.
Kommunen har gennemført en række tekniske undersøgelser i området for at belyse eventuelle konsekvenserne af at sænke vandstanden ved møllesøerne.
Tekst: Per Rye
En kommentar til “Hvor langt fremme er planerne for tre store projekter i Sæby” under annoncerne.
Ville også være interessant hvis Sæby Avis kunne finde nyt om status på det tidligere så omtalte datacenter ved varmeværket?
Og slagteriet, er kommunen involveret i den videre proces her? Hvem er egentlig ejer i dag (hørt en nævne at Danish Crown har overdraget til kommunen, men det tvivler jeg dog på).