Arkivfoto
Stigende indsats mod hasarderet knallertkørsel i Nordjylland
12. november 2024 - kl. 11:11 - af Henrik Christensen (web-redaktør)
Knallerter der blæser gennem gaderne, larmer, generer og kører hasarderet. Nordjyllands Politi modtager flere henvendelser om problemet. Derfor har politikredsen iværksat en ekstra indsats.
Det er den første motoriserede frihed, du kan få kørekort til – knallerten. Selvom der er kommet elcykler, elløbehjul og alverdens andre lette transportmidler på markedet, så er knallerten stadig utrolig populær blandt nordjyderne – særligt de unge.
”Og her taler vi ikke elknallerter,” understreger leder af Operativ Færdsel, fg. politikommissær Hjalte Helbo, som uddyber: ”Den klassiske knallert er stadig umådeligt populær, og vi ser dem i hele Nordjylland, også i de større byer. Det er ikke noget, der er begrænset til yderområderne, hvor man ellers vil tænke, at der skal tilbagelægges længere distancer.”
Hjalte Heldbo fortæller om politiets arbejde:
”Vi ser flere henvendelser omkring generende knallertkørsel. Det kommer ofte i bølger. Vi tager altid henvendelser fra borgerne seriøst. De kommer af en årsag, og derfor reagerer vi også på dem. Nu er vi lige kommet ud af en lang sæson, hvor vejret og lyset tillader kørsel til langt ud på aftenen, så forhåbentlig bliver vinteren mere rolig.”
Foreløbigt har politikredsen lavet 23 knallertkontroller i løbet af 2024. Det har medført 187 sager, der blandt har handlet om knallerter, der kunne køre for hurtigt, med konstruktive ændringer og forskellige andre fejl og mangler.
Dialog er vejen frem
Selvom politikommissæren ser god effekt af kontrollerne, så er kerneopgaven en anden: ”Vi bruger utroligt mange ressourcer på at forebygge og oplyse knallertførerne om, hvordan de bør og skal færdes i trafikken. Det kommer også til udtryk ved egentlige kontroller, men kan ikke løses alene på den måde. Vi taler med de unge når de tager deres knallertkørekort, men arbejder også på muligheden for at inddrage de unges forældre/værger i samme ombæring. Det er vores håb, at vi ved at inddrage dem, kan forhindre de uoverskuelige konsekvenser det kan have, eksempelvis at kører uden forsikring, køre for hurtigt, køre under påvirkning af spiritus eller narkotika.”
Er du forælder til en knallertkører?
Der er mange unge, der kommer galt afsted på knallert, særligt på grund af kørsel på ulovlige knallerter.
Som forælder har man en vigtig rolle. For det er dig, dit barn lytter til – også selvom det måske ikke altid virker sådan. Vis interesse og engagement for dit barns ønske om at køre knallert og sæt gerne ord på dine bekymringer. Tal derfor sammen og lav klare aftaler.
I kan fx aftale, at
• knallerten skal være lovlig og ikke må tunes
• hjelmen altid skal bruges
• der ikke bliver kørt efter at have drukket alkohol
• der vil være bestemte konsekvenser.
At kunne henvise til en aftale med ”de strenge forældre” gør det også nemmere for din teenager at sige fra over for andre, der måtte lægge pres på.
Indsats med effekt
Forældrenes interesse og ansvarstagen, kombineret med de politifaglige tiltag, har en mærkbar effekt, fortæller Hjalte Heldbo:
”Vi har hørt fra UngAalborg, at flere unge har rettet henvendelse til dem, for at få hjælp til at lovliggøre deres knallerter. Det er en direkte konsekvens af, at de eller deres bekendte har været i kontakt med politiet, og derfor ikke ønsker de repressalier som det kan medfører at køre på en ulovlig knallert. Mine medarbejdere har berettet om, at de flere steder i Nordjylland, har truffet knallertfører som nu kører lovligt, pga. udsigten til mødet med politiet, og en eventuel beslaglæggelse af knallerten.”
Nordjyllands Politi fortsætter med kontrollerne – året rundt, på alle tidspunkter af døgnet, fordelt over hele Nordjylland.
Regler for knallertkørsel:
• Fartgrænsen på lille knallert er 30 km/t. Højere hastighed giver en fartbøde.
• Hvis knallerten testes på et “rullefelt” til at kunne køre 40-42 km/, giver det også en bøde.
• Kan den køre 43 km/t eller mere, giver det en betinget frakendelse af retten til at køre lille knallert, første gang du stoppes. Anden gang bliver knallerten konfiskeret.
• Hvis du kører ulovligt og/eller uforsvarligt i trafikken, kan du få en bøde.
• Din knallert kan blive konfiskeret, hvis du overtræder loven flere gange. Men du kan også miste retten til at køre på lille knallert.
Betinget frakendelse, hvis du:
• Kører med en promille på 0,5-1,2.
• Skader nogen/noget eller skaber en farlig situation.
• Flygter fra en trafikulykke, uden at forsøge at hjælpe tilskadekomne.
• Kører mere end 60% over skiltet hastighedsgrænse.
• Ejer eller bruger en knallert, der er tunet eller som kan køre 43 km/t eller mere.
En betinget frakendelse har en prøvetid på 3 år.
Ubetinget frakendelse, hvis du:
• Kører med en promille over 1,2.
• Har ulovlige stoffer i blodet.
• Med vilje skader nogen/noget, eller kører farligt og hensynsløst.
• Kører over 100 km/t og 100% over den skiltede hastighedsgrænse
• Tidligere har fået en betinget frakendelse og får én igen inden for 3 år
• På samme tid begår flere overtrædelser, der hver især ville medføre en betinget frakendelse.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Stigende indsats mod hasarderet knallertkørsel i Nordjylland' til en bekendt