Økonom: Markant F5-rentestigning ser værre ud på papir end i realiteten
7. november 2024 - kl. 1:03 - af Michael Egelund
Pr. 1. januar får omkring 12.500 F3- og F5-lånere i Totalkredit ny rente, og for F5-lånerne bliver der tale om et markant hop fra -0,2 procent til forventet 2,4 procent. Flere forhold – herunder inflationen – betyder dog, at renteforskellen reelt er knap så skræmmende som ved første øjekast, forklarer økonom i Spar Nord Daisy Nielsen.
Husk tilbage på januar 2020. Det var før, coronapandemien tog jerntag med vores hverdag, før Rusland indledte sin angrebskrig i Ukraine, før inflationen for alvor fik luft under vingerne, og før verdens centralbanker som modsvar på den markante inflation satte gang i den ene rentestigning efter den anden.
Meget er med andre ord sket med økonomien siden januar 2020, da de F5-lånere, som til januar 2025 står overfor en refinansiering af deres lån, senest fik ny rente på deres boliglån. Og det er værd at have in mente for netop de boligejere, som kan se frem til rentehop fra -0,2 procent til forventet 2,4 procent, forklarer økonom i Spar Nord Daisy Nielsen:
– De kolde fakta er selvfølgelig, at de pågældende boligejere står til en markant renteforøgelse, men der er nogle væsentlige nuancer. For det første bør man huske på, at situationen så væsentlig værre ud for et år siden, hvor F5-renten toppede på hele 3,75 procent. Og for det andet er inflationen en anden end i 2020, siger Daisy Nielsen og uddyber:
– I januar 2020 kunne boligejere se frem til et år med en inflation på 0,4 procent. Til sammenligning forventer Nationalbanken en inflation på 2,1 procent for 2025, og det betyder faktisk, at realrenten inklusive bidragssats og rentefradrag slet ikke ser så skræmmende ud, når vi sammenligner med 2020.
Realrenten er den rente, boligejerne betaler, når man korrigerer for inflation. Det er altså den reale værdi af ens renteudgifter.
– Den reale rente i januar 2020 var på 0,11 procent, mens den til januar forventes at ligge på 0,36 procent, hvilket giver en forskel på 0,25 procentpoint og dermed en væsentlig mindre renteforskel end de 2,6 procentpoint, som bliver forskellen i den nominelle rente, forklarer Daisy Nielsen og fortsætter:
– Det er vigtigt at have for øje, at renteniveauet helt grundlæggende er skiftet siden 2020. De super lave renter, vi pludselig havde vænnet os til, kommer ikke tilbage, og set i det lys er F5-renten og for den sags skyld F3-renten lave lige nu. Grundlæggende er F3-lånet 0,23 procentpoint dyrere end F5-lånet, blandt andet på grund af højere bidragssatser. Derfor skal kontantrenten på F3-lånet være 0,23 procentpoint lavere end F5 lånet for at udligne denne forskel. Den aktuelle forskel er kun 0,1 procentpoint, og derfor er F5-lånet lige nu det billigste af de to.
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Økonom: Markant F5-rentestigning ser værre ud på papir end i realiteten' til en bekendt