Velbesøgt foredrag i Manegen

Velbesøgt foredrag i Manegen

4. november 2024 - kl. 9:30 - af

Onsdag den 17. maj 1944 foretog Royal Air Force med otte Mustang-jagerfly et dag-strejfangreb på flyvepladserne i Aalborg.
Rowland Williams, som var én af piloterne, måtte foretage en nødlanding ved Hjallerup. Men det lykkedes ham at undgå tyskernes forsøg på at fange ham. I nogle dage vandrede han på egen hånd rundt i Nordjylland, indtil han fik knyttet kontakt med den danske modstandsbevægelse, der tog ham under sine vinger og sørgede for, at han den 5. juni blev sejlet til sikkerhed i Sverige fra Sæby med fiskeskipper, senere havnefoged Jens Christian Jensen (“Asaa-Jens”), der var aktiv i flugtruten over Kattegat.

Rowland Williams’ kontakt med Danmark blev genknyttet ved adskillige besøg i 1980’erne, hvor det bl.a. blev til et emotionelt gensyn med Asaa-Jens. I 80-året for begivenhederne blev historien genopfrisket  af fhv. byarkivar cand.mag. Jørgen P. Clausager ved et foredrag tirsdag den 29. oktober i Saltlandets historiske Forening for Sæby og Omegn”. Det foregik i samarbejde med Manegen Sæby Kulturhus og fandt sted i Manegens store sal.

Jørgen Clausager havde gransket alle tilgængelige kilder bl.a. både engelske og tyske militærarkiver, og han redegjorde detaljeret for Royal Air Force angrebet på Aalborg flyvepladserne. Han viste kort over ruten fra  Sydengland via mellemlanding i England og over Nordsøen og ind over Vendsyssel til Aalborg Lufthavn. De tyske radarstationer og øvrig luftvarsling fik ikke øje på de otte fly, som derfor kunne angribe uden varsel. Det var ikke selve lufthavnen, men derimod de tyske fly på i luften over basen, som var aktionens mål. og målet blev opnået, idet 11 tyske fly blev nedskudt mod kun to britiske tab. Da Rowland Williams maskine ikke længere var flyvedygtig, var han desværre kommet så langt ned, nemlig 37 m højde, at det var umuligt at benytte faldskærm og han måtte nødlande på Stagsted Enge sydøst for Hjallerup. Han gemte sig nu en uges tid hos flere gårdejere indtil han fik kontakt med modstandsbevægelsen, som hjalp ham videre via Randers til Aarhus. Her besluttede modstandsbevægelsen at sende piloten med båd til Sverige via Sæby. Turen gik via Albæk Præstegård. Præsten havde en overgang 11 tyske soldater og 3 tyske officerer indkvarteret i langhusets to ender, mens han selv boede i midten sammen med danske modstandsfolk og allierede flyvere på vej til Sverige. I Sæby blev han taget om bord i kutteren “Laura”  med skipperen Aså-Jens. Fra Gøteborg blev piloten bragt til Stockholm, hvorfra han i en britisk militærmaskine den 1. juli blev fløjet til Skotland.

Ca. 100 interesserede havde fundet vej til Manegen og viste stor interesse for dagens emne samt i den efterfølgende kaffe og kage.
Foredraget blev ledsaget af datidige kort og tekniske flytegninger samt af fotos fra de adskillige besøg som Rowland Williams aflagde i Sæby i 80-erne.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Velbesøgt foredrag i Manegen' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger