Ny bog fra Hans Gregersen – Christian den 4. og kvinderne
2. september 2024 - kl. 3:00 - af Jeanette Wildenhoft
Sæby-forfatter Hans Gregersen er aktuel med en biografi om kong Christian 4., hvori han tegner et fornyet og personligt billede af renæssancekongen med de mange kvinder, børn og storslåede bygninger.
Christian den 4.s forhold til det modsatte køn har hidtil ikke optaget historikere synderligt. Derfor er Gregersens bog den første, som giver et udførligt billede af, hvordan de forskellige forhold spillede ind på kongens liv og regeringsførelse.
Biografien kommer så tæt på Christian 4.s kvinder og hans forhold til dem, som kilderne tillader. Dette giver et langt mere nuanceret og detaljeret billede af kvinderne, end man hidtil er blevet præsenteret for, og samtidig blotlægges kongens problematiske forhold til kvinder.
Chr. 4.s første ægteskab var med den stille nordtyske fyrstedatter Anna Cathrine, som han levede med i 15 år. I bogen fortæller Gregersen, at Chr. 4. og Anna Cathrine ikke mindre end 4 gange måtte opleve tidens grasserende børnedødelighed. I de år, hvor Anna Cathrine gang på gang var gravid, var den unge kong Chr. ifølge Hans Gregersen optaget af en række store byggearbejder, der viste omverdenen hans format som entreprenant iværksætter.
Temperamentsfuld, purung adelsfrøken
Efter et par søde københavnske elskerinder fulgte den flotte, temperamentsfulde og purunge danske adelsfrøken Kirsten Munk, som blev hans liv store, men også ødelæggende kærlighed. Da forholdet mellem Chr. 4. og Kirsten Munk brast, blev hun afløst af kammerpigen Vibeke Kruse. Samtidig var kongen opfyldt af en ubændig vrede og hævntørst overfor Kirsten Munk, som prægede ham år efter år.
Hans Gregersen fremdrager i bogen, at Chr. 4. i 1635 gjorde det klart, at hans ville sværge på, at han aldrig i den tid, hvor Vibeke Kruse havde været en af kongens kammerpiger, havde haft legemlig omgang med hende. Alt tyder dog på, at Kirsten Munk og Vibeke Kruse en overgang begge nåede at være gravide!
Det beskrives ligeledes i bogen, at efter, at Kirsten Munk var kommet ind i billedet, forekom der ingen tilfælde af løse forbindelser, for med hende havde kong Christian fundet den kvinde, han ønskede at dele livet med. Hende var han tro, så længe ægteskabet varede.
Solidt økonomisk parti
Gregersen anfører også, at Kirsten Munk ikke kun var en flot pige, men også et solidt økonomisk parti, for hun havde arvet en del gods i Jylland. Han peger tillige på, at Kirsten ikke voksede op med nærvær og omsorg som det primære, for det var hendes forældre Ludvig Munk og Ellen Marsvin ikke ligefrem eksponenter for. Kirsten havde i hovedparten af sin barndom levet som et følelsesmæssigt forsømt enebarn med en viljestærk og beslutsom mor.
Gregersen nævner, at fru Kirsten på mange måder var en sund modvægt til kongens udadrettede virksomhed, og Christian befandt sig godt i hendes selskab. Til gengæld har det ikke styrket hendes stilling ved hoffet, at hun ikke var af fyrstelig, men af højadelig slægt. Det er Gregersens opfattelse, at dette ikke har gjort hendes dagligdag lige let.
Det skal ikke her afsløres, hvorledes Kirsten Munks forhold til kongen krakelerede, og hun på det nærmeste blev holdt indespærret. Det skulle så yderligere eskalere til, at Ellen Marsvin stod for tur til at modtage Christians vrede og ubehagelige skrivelser.
Privatliv i skærende kontrast
Chr. 4. har et godt eftermæle i den brede befolkning, hvor alle kender hans navn, og først og fremmest forbinder man det med mange smukke, karakteristiske bygninger, som han stod bag.
Men som Hans Gregersen dokumenterer i sin nye bog, stod kongens privatliv i skærende kontrast til pragtbygningerne Børsen, Rosenborg og Rundetårn.
”Christian den 4 og kvinderne” er en særdeles velskrevet og spændende bog, der i vidt omfang ser på kong Chr. den 4 (eller som nordmændene kalder ham: Christian Kvart) fra andre vinkler, end det hidtil er sket. Som læser vil man nok efter at have læst Gregersens bog med rette kunne stille spørgsmålet: ”Var der i virkeligheden så meget glamour i Chr. 4.s liv og livsførelse, som man ofte er tilbøjelig til at tro?”
Christian 4. blev konge i 1588 ved Frederik 2.s død, men han blev ikke regent før i 1596 over Danmark og Norge. Han døde i begyndelsen af 1648.
I slutningen af bogen beretter Hans Gregersen, at Rigsrådet valgte at godkende ægteskabet mellem Christian og Kirsten Munk som lovformeligt, men selvom Kirsten Munks børn dermed kunne kalde sig ”ægte”, fik de ikke samme status som de børn, Chr. havde fået med Anna Cathrine. De fik derfor ikke del i arven efter den afdøde konge, ligesom det var udelukket at se en af fru Kirstens efterkommere på den danske trone. Her kunne kun blive tale om Christian og Anna Cathrines søn, Frederik.
Anskueliggør historien fra nye vinkler
Hans Gregersen har sine to seneste bøger bevæget sig et skridt op på den litterære stige og anskueliggjort perioder i Danmarks historie fra andre vinkler, end man sædvanligvis kender til. Det vil nok være passende om Chr. 4. og kvinderne at anvende prædikatet: en fremragende bog!
Bogen, som meget kan anbefales, udkommer på Forlaget Turbine. Den er på 362 sider og rigt illustreret. Prisen er 350 kr. Udgivelsesdato den 6. september.
Hans Gregersen har udgivet mere end 70 bøger, siden han begyndte på sin forfattervirksomhed i 1975. Hans seneste bog er den anmelderroste bog ”Underdanmark – livet på samfundets bund” fra 2023.
Tekst: Per Rye
Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.
Anbefal artiklen via e-mail
Email en kopi af 'Ny bog fra Hans Gregersen – Christian den 4. og kvinderne' til en bekendt