Unge frivillige i kamp mod lokale unges ensomhed

Unge frivillige i kamp mod lokale unges ensomhed

9. april 2024 - kl. 9:36 - af

Maria Marzban er en del af en flok frivillige, der har en mission: De vil gøre de unge i Sæby og Frederikshavn mindre ensomme.

Oppe under taget på Handelsskolen i Frederikshavn blander lyden af klirrende terninger, grin og sprudlende sodavand sig. Det er tirsdag aften, og en gruppe unge sidder i de bløde sofaer fordybet om et brætspil. I det lille tekøkken står opvasken fra aftenens fællesspisning. Den tager de sammen senere, men for nu står den på snak, spil og hygge.

Sådan ser en typisk tirsdag aften ud i Ventilens lokale på anden sal, når unge mellem 15 og 25 år fra Sæby, Frederikshavn og Skagen bliver budt indenfor af de frivillige hos Ventilens lokalafdeling i Frederikshavn. En af de frivillige er Maria Marzban, som er næstforperson i lokalafdelingen.

Hun bor i kommunen, arbejder til daglig på et bibliotek og så har hun viet en del af sin fritid til at gøre de lokale unge mindre ensomme. Og der er brug for frivillige som Maria.

For sidste år havde 14 procent af de danske unge mænd i aldersgruppen 16-24 år tegn på ensomhed. For kvinderne i samme aldersgruppe var det tal oppe på hele 23,9 procent. Det viser rapporten ”Danskernes sundhed 2023” fra Statens Institut for Folkesundhed.

Frivillig i øjenhøjde
“Som ung kan man være ensom på mange måder. Nogle af de unge, som kommer hos os, har venner eller veninder, de ses med, men mangler måske nogle tættere relationer. Andre føler sig bare usikre i sociale sammenhænge og vil gerne øve sig i trygge rammer. Og de rammer er vi som frivillige med til at skabe”, siger Maria Marzban.

De frivillige hos Ventilen i Frederikshavn har vidt forskellig baggrund og alder og kommer fra forskellige steder i kommunen. Den yngste frivillige er 20 år og den ældste 31 år. Dog er ingen over 35 år, for det er aldersgrænsen for, hvornår man kan være frivillig i Ventilens mødested. På den måde sikres det, at de frivillige er i øjenhøjde med de unge, som kommer i tilbuddet.

“Vi frivillige er selv forholdsvis unge. Vi forstår, hvor svært det nogle gange kan være at være ung i dag, for vi har næsten lige selv været der. Men som frivillig skal man huske, at det ikke er os, der skal være venner med de unge. Vores opgave er at skabe gode rammer, så de kan få et fællesskab indbyrdes”, siger Maria Marzban.

At se mennesker gro
Når dørene er åbne i mødestedet på 2. sal, så er det ofte vidt forskellige aktiviteter, der er på programmet. Det kan være alt fra madlavning, brætspil, krea-aften til udendørs aktiviteter som gåture og rundbold. Det er de frivillige, der med input fra de unge planlægger, hvad der skal ske og afvikler aktiviteterne. Derfor er der altid brug for flere frivillige hænder.

“Det er sjovt og givende at være frivillig, for man får lov til at se de her fantastiske unge mennesker gro. Samtidig har vi et super fedt fællesskab i frivilliggruppen. Vi har en fælles mission, nemlig at gøre ungdommen mindre ensom. Så hvis man har lyst til at bruge nogle timer af sin fritid hver måned sammen med os, så skal man ikke tøve med at skrive til os”, siger Maria Marzban.

Onsdag den 10. april kl. 16.30 holder Ventilen Frederikshavn et infomøde, hvor man kan komme og høre om det at være frivillig. Mødet foregår i De Frivilliges Hus i Frederikshavn.

Hvis man allerede nu synes, at det lyder spændende at være frivillig, så kan man sende en mail til frederikshavn@ventilen.dk. Så tager frivilliggruppen kontakt.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Unge frivillige i kamp mod lokale unges ensomhed' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger