Skuespil om Stygge Krumpen bliver omdrejningspunkt for fejringen af Sæbys Købstadsjubilæum

Skuespil om Stygge Krumpen bliver omdrejningspunkt for fejringen af Sæbys Købstadsjubilæum

7. april 2024 - kl. 5:47 - af

Sæby Scenen præsenterer os til august for et portræt af biskop Stygge Krumpen og kampen om magten, troen, handlen og kærligheden med et festligt udendørs skuespil om den magtfulde biskop, som er selve årsagen til at Sæby i 1524 fik de eftertragtede købstadsrettigheder.

Skuespillet bliver spillet netop her, hvor det hele skete: i Klosterkirkens gamle klostergård bag Sæby Kirke på selve jubilæumsdagen den 10. august og i borggården på Sæbygård den 11. august. Og der er noget at glæde sig til:

Det var Stygge Krumpen, den sidste Børglum-bisp inden reformationen, der i 1524 sørgede for, at Kong Frederik I – blot 3 dage efter kroningen – tildelte ham selv og hans by de købstadsrettigheder, som fik byens handel og håndværk til at blomstre.  Af dokumentet fremgår, at Sæby er Stygge Krumpens by. Den eneste købstad ejet af en bisp, hvilket vidner om hans status, udover at kirken og Børglumbispen sad på størstedelen af al jord nord for Limfjorden. Stygge Krumpen havde store ambitioner for sin by og sit jordegods, var særdeles magtfuld med plads i Rigsrådet, og havde meget aktivt været med til at afsætte Kristian den 2, efter at kongen brutalt havde nedslagtet de svenske biskopper og adelsmænd i Stockholm under det Stockholmske blodbad.

Sæby Scenen ønsker i forbindelse med festlighederne at fortælle historien om, hvad der gik forud for begivenheden, hvordan Stygge Krumpen udøvede sin store indflydelse til at få afsat Kristian den 2, som lod sig styre af Mor Sigbritt, og gerne ryddede sine modstandere af vejen.  Stygge Krumpen samlede kirke og adel mod den enerådende konge, arresterede ham, satte Frederik den 1 på tronen og blev til gengæld belønnet med Købstaden Sæby.

Et dramatisk magtspil iblandet kærlighed, da Stygge Krumpen ikke levede i cølibat, men med Elsebeth Gyldenstjerne på Voergård og ikke mindst på Sæbygård, hvor hans verdslige liv med jagt og elskov blev udfoldet.

Vi møder dem alle sammen i skuespillet, skrevet af Yngve Rasmussen og instrueret af Margaretha Cedergren:

Scenen er sat: Siddende fængslet på Sønderborg Slot, ser den aldrende Stygge Krumpen tilbage på tiden inden han gik forrest imod kongen og fik indsat Frederik I på tronen med et snedigt kongemageri, som han blev så rigeligt belønnet for – ikke mindst med købstadsrettighederne til Sæbys borgere.

Stygge Krumpen er derfor en ikonisk figur for Sæby. Det var ham, der udviklede byen fra en lille fiskerflække med et stort Maria-kloster til en blomstrende købstad med eksport og import af varer fra resten af Norden og Europa. Og det er ham vi fejrer, når købstaden fejres.

Flotte kostumer, syet af lokale
Sæby Scenen søger netop nu midler til at udfolde et storslået sy-projekt med professionel designer, scenograf Karsten Legård og skrædder Lene Schøning, som skal skabe 20 flotte historiske kostumer i tæt samarbejde med en gruppe af frivillige syersker m/k. fra hele Vendsyssel.

Sæby Scenens formand, Margaretha Cedergren er begejstret: – Projektet vil løfte fællesskabet op på et niveau, som både vil styrke det kunstneriske udtryk og understøtte de mange talenter af unge og ældre, som spiller teater på Sæby Scenen.

Syersker søges
Skuespillets koordinator Inger Grund Petersen indbyder alle, der har en smule håndelag og kan sy, til at deltage i projektet under professionel ledelse af de to spændende kunstnere, som skal sikre en kunstnerisk produktion af dragter, som efterfølgende vil kunne genbruges til levendegørelse af Sæbygård og af Sæbys historie.

Sæby Scenen samarbejder med Sæby Kirkes Aktivitetsudvalg og Sæbygårds Venner om skuespillets opførelse de to steder, der for 500 år siden var omdrejningspunkt for begivenhederne og som stadig vidner om en tid, hvor kirke, kloster, havn og herregård lagde grundlaget for en blomstrende handels- og håndværksby.

Tilmelding til kostumesyning: igp@grundmail.dk eller tlf.: 23447909

2 kommentarer til “Skuespil om Stygge Krumpen bliver omdrejningspunkt for fejringen af Sæbys Købstadsjubilæum” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Skuespil om Stygge Krumpen bliver omdrejningspunkt for fejringen af Sæbys Købstadsjubilæum”

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Skuespil om Stygge Krumpen bliver omdrejningspunkt for fejringen af Sæbys Købstadsjubilæum' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger