Nordjylland skal være Danmarks grønne energi-region

Nordjylland skal være Danmarks grønne energi-region

13. september 2023 - kl. 0:07 - af

Nordjylland skal være Danmarks grønne energiregion. Der skal sættes turbo på omstillingen for at fremme et integreret energi- og transportsystem med det mål, at Nordjylland er selvforsynende med vedvarende energi i 2040.

Dette fremgår af af lang rapport, som Cowi har udarbejdet, og som Økonomiudvalget i Frederikshavn Kommune vil forholde sig til på udvalgets møde den 13. september.

Det fremgår af rapporten, at Grøn Energi Nordjylland 2040 (GEN2040) er et initiativ skabt af alle 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland med netop denne vision.

Den ambitiøse målsætning kan kun opnås ved at udnytte Nordjyllands styrkepositioner inden for energi i et samspil mellem borgere, vidensinstitutioner, erhvervsliv og erhvervsfremmeaktører, så der samtidig skabes vækst og grønne arbejdspladser.

Vækstdriver

GEN2040 søger at støtte kommunernes egne klimahandlingsplaner.

Man vil bidrage til 3 overordnede pejlemærker: sikre ressourcer til de kommende generationer, dyrke synergier og skabe sammenhæng på tværs samt gøre den grønne omstilling til en ”vækstdriver” for nordjyske virksomheder.

Nordjyllands transportsektor stod i 2020 for en udledning på 1,3 mio. tons CO2e svarende til 34 % af den totale udledning fra den nordjyske energisektor. 95 % af energibehovet blev i 2020 dækket af fossile brændsler.

Nordjyllands el- og varmeforsyning stod i 2020 for en udledning på 0,97 millioner tons CO2e svarende til 25 % af den totale udledning for hele energisektoren. 64 % af den nordjyske elektricitet blev produceret via vind og sol, mens resten af forbruget blev dækket af lokale kraftvarmeværker eller importeret. Der skal arbejdes henimod at gøre Nordjylland 100 % selvforsynende med vedvarende energi.

Erfaringsudvikling kommunerne imellem skal sikre en mere ensrettet og effektiv udførelse af nye varmeprojekter. Der skal være fokus på lokale løsninger i samfund, hvor fjernvarmen ikke kan række ud.

Også i fremtiden vil der være behov for at producere syntetiske elektricitetsbaserede brændstoffer igennem processen kendt som ”Power-to-X”.

Tungeste energi-forbruger

Rapporten peger på, at industrien i Nordjylland er den mest CO2-tunge energi-forbruger i regionen. I 2020 stod industrien for en udledning på 38 % af den totale udledning i Nordjylland.

I betragtning af, at industrien er storforbruger af fossile brændsler, er omlægningen af denne sektor mod vedvarende energikilder essentiel for at kunne skabe et energisystem selvforsynet med vedvarende energi.

Blandt de politiske tiltag, der bør arbejdes henimod, nævnes, at fremtidens energiinfrastruktur og industri skal kunne understøtte den grønne vækst i Nordjylland. Samtidig skal ændrede regler for afgifter og net-tariffer understøtte omstillingen mod grønne brændsler.

Rapporten nævner, at i Frederikshavn Kommune har kommunens 9 varmeværker gennem en længere årrække igangsat projekter for at mindske afhængigheden af naturgas. Det har været etablering af varmepumper, etablering af solvarme og udnyttelse af overskudsvarme. Etablering af biomasseanlæg og udnyttelse af overskudsvarme fra datacenter er større projekter, som forventes realiseret i de kommende år.

Der arbejdes også med energibesparende foranstaltninger i kommunens egen bygningsmasse og fremme af energiforbedringer i den private boligmasse.

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Nordjylland skal være Danmarks grønne energi-region' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER