Bent tjekker sikkerheden på kommunens legepladser

Bent tjekker sikkerheden på kommunens legepladser

2. september 2023 - kl. 5:33 - af

Onsdag aften godkendte Byrådet regnskaberne for flere anlægsprojekter, herunder en del af kommunens legepladser, som blev opdateret i 2022. Og dem tjekker Bent Petersen løbende. Kom med på et tjek.

– Jeg er nødt til at tænke som børnene, når jeg gennemgår legepladserne. De bruger ikke redskaber på samme måde, som producenterne har tænkt. Børnene kravler for eksempel gerne på undersiden af stigen til legetårnet, eller kravler op på taget af legehusene, og det skal jeg tage højde for, siger Bent Petersen, mens han måler mellemrummet mellem et par stigetrin på legepladsen ved Børnehuset Abildvej.

Bent Petersen er ansat i Center for Ejendomme, Park og Vej i Frederikshavn Kommune, og siden år 2000 har han tjekket kommunens mange legepladser. Dem er der omkring 100 af. Det gælder legepladser på skoler, i børnehaver, vuggestuer, offentlige parker og grundejerforeninger, som ligger på kommunal jord.

Onsdag aften godkendte Byrådet regnskaberne for en række anlægsprojekter. Blandt projekterne var 43 legepladser, som enten blev renoveret, fornyet eller nedlagt i 2022. Det blev der dengang afsat 3 millioner kroner til. Og det er så de regnskaber, som nu er godkendt.

– Budgetrammen for anlægsprojekterne er overholdt, og vi glæder os over, at mange børn nu har bedre legepladser på skoler og i dagtilbud end før, siger Karsten Thomsen, formand for Teknisk Udvalg i Frederikshavn Kommune.

Legepladserne bliver løbende gennemgået
Bent Petersen vender og drejer en sjækkel, som kæderne til en gynge er fastgjort i.

– Du kan se, at den her sjækkel bliver mest slidt på indvendige side. Det skal jeg være opmærksom på. Børnene svinger jo ikke kun frem og tilbage i gyngerne. De gynger også i cirkler, og det skal gyngen kunne holde til. Derfor skal leddet, som sjæklen er fastgjort i, også kunne dreje rundt, forklarer han.

Når Bent Petersen gennemgår legepladsernes sikkerhed, har han også et par redskaber med, som skal simulere en barnekrop.

– Den her dorn, som den hedder, svarer til størrelsen på et barns krop. Her tjekker jeg, om kroppen kan komme igennem. Og det kan den. Men jeg skal også tjekke, om hovedet kan komme igennem med en anden dorn. Kan hovedet ikke det, er det farligt, for så kan barnet komme til at hænge fast i en højde, hvor barnet ikke kan nå jorden med fødderne. Og så er der risiko for hængning. Men her kan hovedet også gå igennem, så alt er fint, konstaterer Bent Petersen.

Bent Petersen laver én gang om året en såkaldt hovedrapport, hvor hver en redskabsdel gennemgås på alle kommunens legepladser. Derudover laver han mere overfladiske tjek på legepladserne i løbet af året – især på de mest besøgte.

Børnene skal have lov at kravle på legehusets tag
En af de steder, hvor Bent Petersen ved, at børnene oftest kommer galt afsted, er ved legehusene. De kravler nemlig gerne på taget.

– Vi har taget en beslutning om, at børnene gerne må kravle på redskaberne – også på legehusene, for de skal have lov at være kreative i deres leg, siger Jeanette Petersen, som er pædagog i Børnehuset Abildvej i Frederikshavn.

– Hver morgen tjekker vi (pædagogerne, red.), at legepladsen er, som den skal være. Vores legeplads er åben for alle, også efter børnehusets lukketid, og derfor skal vi selvfølgelig sikre, er der ikke ligger flasker eller lignende, som børnene kan komme galt afsted med, forklarer Jeanette Petersen, mens hun holder en pige i hånden, som tålmodigt følger med i de voksnes samtale.

Bent Petersen kigger hen mod gyngerne.

– Jeg har tegnet den her legeplads. Når man indretter den, skal man tænke over, hvordan børnene bevæger sig på den. Sandkassen er for eksempel placeret tættest på huset, og gyngerne længst væk mod hegnet, så børnene ikke skal gå igennem gyngeområdet hen til sandkassen. Hvis de er godt i gang med en leg, er det ikke sikkert, de lige får set sig for og undgår en svingende gynge. Sådan én kan ramme hårdt, slutter Bent Petersen, der i 23 år har forudset børnenes næste skridt.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Bent tjekker sikkerheden på kommunens legepladser' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger