Sæbynit får Årets pris for klimavenligt byggeri

Sæbynit får Årets pris for klimavenligt byggeri

30. december 2022 - kl. 8:09 - af

Byggeri efter CO2-neutrale og miljørigtige principper er fremtiden. Brug og udvikling af denne fremgangsmåde har resulteret i, at Johnny Vittrup fra Sæby-firmaerne ScreenTek ApS og CoreHome ApS sammen med den unge bygningsdesigner Jonas Bengtson er blevet hædret med ”Årets byggeri 2022”, stiftet af Magasinet Bolius, for konstruktion af børneinstitutionen Snoezelhuset i Helsingør.

Prisen uddeles en gang årligt, hvis der er byggerier, som er egnet og opfylder kravene. Det er langt fra hvert år, prisen uddeles.

Dommerkomitéen er sammensat af topchefer fra byggebranchens vigtigste organisationer. Prisen blev modtaget i Helsingør midt i december i overværelse af Helsingørs borgmester Benedikte Kjær.

Benedikte Kjær siger i sin tale: ”Helsingør Kommune er langt foran tidsplanen for reduktion af CO2 i kommunen, bl.a. ”Snoezelhuset”, som er en del af børneinstitutionen Himmelhuset, der blev fremhævet som et godt eksempel på banebrydende omstilling i dansk byggeri, udført af ildsjæle for klimavenlige byggematerialer.

Jonas Bengtson fra CoreHome har sammensat konstruktion og materialevalg inden for de økonomiske rammer i samarbejde med Leon Hoffbeck fra Canbyg.

Prisen er givet i den åbne klasse for byggerier, og der er tale om helt nye principper for klimavenlige byggesystemer til alle boligformer med naturlig og klimavenlig isolering af byggeri.

Arealet omfatter ca. 200 m2 nybyggeri og ca. 600 m2 renovering. CoreHome fungerer som sagsarkitekt efter oplæg fra ”Møllen Arkitekter” i Helsingør og med Helsingør Kommune som bygherre. KART er rådgivende ingeniører, og Canbyg har haft totalentreprisen.

Kløgtigt projekt – kreativt kraftværk
Snoezelhuset var et af to byggerier, som modtog prisen. I begrundelsen hedder det bl.a.: ”Et kontant og kløgtigt projekt, som ser ud til at fungere fint som kreativt kraftværk”. Byggeriet er blevet til som resultat af en lidt omvendt proces, hvor Helsingør Kommune har haft funktion og miljø for øje frem for at bygge det billigste hus.

Ved byggeriet er det opførte byggeri CO2-negativt, idet der lagres CO2 i byggeriet, fordi byggematerialerne, som primært er plantebaserede, er af en beskaffenhed, der ved certificerede nyplantninger kan vise et negativt CO2-regnskab.

Bygningen er opført med biobaserede materialer fra WoodFiber i Tølløse på Sjælland. Det betyder, at næsten alle byggematerialer har udgangspunkt i træ- og plantefibre. Huset er klædt i ubehandlet rødgran, der – modsat fyrretræ – har en relativt lukket overfladestruktur med en holdbarhed på i hvert fald 25 år, hvorefter den blot kan udskiftes. Den gamle beklædning kan genbruges i fiberplader. Isoleringsproduktet er et træprodukt ”woodfiber”, og tilsvarende produkter går igen i hele byggeriet.

Den endelige malerafslutning er udført med ler- og kalkmaling, som er med til at sikre en meget lav VOC-værdi (et udtryk for afdunstning af giftige organiske bestanddele til omgivelserne). VOC afgiver gasser. Det pris-vindende byggeri fremstår med bioabaserede og plantebaserede materialer.

Af med kemien i bygninger
”Byggeri afleder op til 40 % CO2; det skal reduceres! Derfor har jeg sammen med bygningsdesigner Jonas Bengtson og et netværk af andre byggefirmaer arbejdet på gennem naturlige byggematerialer at skabe et byggeri, som er klimavenligt fra start til slut,” forklarer Johnny Vittrup.

Han pointerer, at der er tale om biobaserede byggematerialer. ”Træet er vores base. Vi ønsker at oparbejde en ”CO2-bank” og skabe en cyklus omkring ikke-malede facader. Vi vil af med kemien i bygninger og reducere CO2 mest muligt bl.a. ved brug af naturlige træprodukter,” lyder det fra Johnny Vittrup.

Han understreger, at han og Jonas anvender biobaseret materiale i alle afskygninger, og der benyttes ikke plastic i husene.

”Tætheden opretholdes ved at lave åndbare materialer og træfiberisolering, og Jonas og jeg er da ret stolte over, at et af de mindste firmaer har formået at skabe noget, der har vundet så megen genklang, at vi er blevet tilgodeset som vinder af Årets pris,” udtaler Johnny Vittrup.

Nye lovkrav til fremtidigt byggeri
Jonas Bengtson peger på, at der gælder beregninger for alle byggerier og særlige lovkrav om CO2 for byggerier på over 1.000 m2. Fra 2025 vil der være lovkrav til alle byggerier. Han lægger derfor afgørende vægt på, at der i det prisbelønnede byggeri i den grad er sparet på CO2-udledningen.

Snoezelhuset udleder 4,8 kg CO2-eq/år/m2, hvilket gør, at det lever op til den frivillige emissionsklasse i bygningsreglement 2030, hvor kravet er 5 kg.

Man kan meget vel betegne projekterne og CO2-formindskelsen som fagre nye verden inden for alt fremtidigt byggeri.

CoreHome ApS er endvidere gået i gang med projekteringen af ”Alkes Have”, som Boligselskab Sjælland og Canbyg skal opføre. Dette er et træbaseret byggeri, hvor der hovedsageligt arbejdes med biobaserede materialer. Som en naturlig del af at bygge klimavenligt udfører firmaet ”livscyklusvurderinger” (LCA) på bygningerne og laver rådgivning omkring optimeringen af klimaaftrykket i forhold til materialer og løsninger.

Hos CoreHome tilbyder man design og rådgivning af klimavenligt og bæredygtigt byggeri. Der arbejdes ud fra 5 principper: reduktion af CO2-udledning, mindre forbrug af jordens ressourcer, biobaserede og sunde materialer, godt indeklima og åndbare bygninger samt design for adskillelse.

”Ved at bygge efter disse principper kan vi være med til at skabe nogle bedre bygninger, samtidig med at vi hjælper til med nå vores verdensmål omkring reduktion af CO2-udledning,” understreger firmaet.

Vandsportens Hus
Johnny Vittrup slutter af med et par opfordringer omkring det kommende ”Vandsportens Hus” på Sæby Havn.

Han finder det dejligt, at Frederikshavn Kommune bakker op om initiativet, og han synes, det er helt fantastisk, at A.P.Møller-fonden har bidraget med en stor donation på 15 mio. kr.

Vittrup foreslår, at de, der står for byggeriet, indtænker fremtidige krav til byggeri. Det vil samtidig være en cadeau til Mærsk, der via sine skibe udleder megen CO2, at man så kan være med til i Sæby at sætte sit præg på, at A.P.Møller på samme tid er med til at kompensere for denne udledning ved, at byggeriet i størst muligt omfang benytter biogene materialer.

Link, hvor der kan læses mere om det prisbelønnede byggeri i Helsingør: https://aaretsbyggeri.dk/

Link til Corehome: www.corehome.dk

Tekst: Per Rye

 

 

 

En kommentar til “Sæbynit får Årets pris for klimavenligt byggeri” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Sæbynit får Årets pris for klimavenligt byggeri”

 • TV2, 27.februar 2016: “Nu slukker EU for de sidste glødepærer”

  Derefter fik vi lavenergipærer, men de var heller ikke gode nok, skift til LED.

  Man vil have hele bilparken elektrisk.

  Besparelsen for samfundet og den enkelte forbruger ved at ændre lyskilder forsvinder fuldstændig ved de enorme mængder KW der kræves til opladning af elbiler. Nu får vi brug for endnu flere møller og solcelleparker. Win-win for disse industrier, men en dårlig forretning for ”firma” Danmark, plus ulemper for naboer og oplevelsen af et total ændret landskab.

  *****

  Norlys hjemmeside : “Ladehastigheden, når du oplader på farten, afhænger af, hvilken ladestander du lader op på. Hastighederne ligger typisk mellem 7,4 kW og 350 kW.

  Løsningerne til private hjem fås ofte i intervallerne 3,7-11 kW. 22 kW kan også installeres, men de kræver 32 ampere.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Sæbynit får Årets pris for klimavenligt byggeri' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

Cookie-indstillinger