Ønsker tilladelse til forundersøgelse forud for havvindemøllepark

Illustrationsfoto.

Ønsker tilladelse til forundersøgelse forud for havvindemøllepark

4. august 2022 - kl. 10:51 - af

”Behandling af henvendelse vedr. forundersøgelsestilladelse til Frederikshavn Nord Havvindmøllepark” er overskriften på et punkt på dagsordenen, når Plan- og Miljøudvalget mødes næste gang den 8. august.

Energistyrelsen har ved særskilt høringsbrev den 27 juni 2022 sendt ansøgningsmateriale fra European Energy A/S til Frederikshavn Kommune vedrørende gennemførelse af en forundersøgelse for et havvindmølleprojekt ved Frederikshavn. Dette skal nu i såkaldt myndighedshøring.

Energistyrelsen hører Frederikshavn Kommune vedr. udkast til forundersøgelsestilladelse af Frederikshavn Nord havvindmøllepark.

En forundersøgelsestilladelse gives forud for, at der tages endelig stilling til, om der kan gives en tilladelse til et havvindmølleprojekt, der omfatter 10-40 havvindmøller med en kapacitet på 150-500 MW. Efter planen skal havvindmølleparken placeres nær Hirsholmene nordøst fra Frederikshavn med en afstand på minimum 4 km fra kysten.

Høringen gennemføres bl.a. med det formål, at relevante myndigheder kan tage stilling til, at vilkår for tilladelsen tilhørende kommunale/lokale ressortområde er stillet korrekt, så at European Energy A/S får tilvejebragt relevant information, inden der tages endelig stilling til, om der kan gives etableringstilladelse til projektet.

Kommunal indsigelsesret

Energistyrelsen gør opmærksom på, at ansøgningen for så vidt angår Frederikshavn Kommune er omfattet af den kommunale indsigelsesret, idet projektet ligger med en afstand inden for 15 km fra Frederikshavn Kommunes kyststrækning.

Såfremt kommunen ønsker at gøre indsigelse mod, at der gives tilladelse til at gennemføre forundersøgelse for det påtænkte projekt, skal kommunen i forbindelse med den igangsatte myndighedshøring fremsætte bemærkninger herom til Energistyrelsen.

Det skal endvidere bemærkes, at hvis en kommune gør indsigelse, kan klima-, energi- og forsyningsministeren meddele afslag på ansøgning om forundersøgelsestilladelse, medmindre der foreligger klima- og miljømæssige eller samfundsøkonomiske hensyn, som afgørende taler for udnyttelse af energi i det pågældende område.

Kommunens Center for Teknik og Miljø indstiller forud for mødet i Plan- og Miljøudvalget, at den kommunale indsigelsesret ikke bringes i anvendelse overfor Energistyrelsen i myndighedshøringen. Desuden foreslås det, at Byrådet overfører kompetencen vedr. høringer af energiprojekter på søterritoriet til Plan- og Miljøudvalget.

Tekst: Per Rye

2 kommentarer til “Ønsker tilladelse til forundersøgelse forud for havvindemøllepark” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

2 kommentarer til “Ønsker tilladelse til forundersøgelse forud for havvindemøllepark”

 • Birgit S. Hansen´s argument er det samme som resten af landets borgmestre.

  Flere bosættere, flere arbejdspladser og vækst = flere skatteindtægter, der er motoren i velfærdssamfundet/kommunen.

  Lad os se på hvad en borger bliver straffet for, og hvad kommunen eventuelt tillader sig at gennemføre uden konsekvenser.

  En borger skrabte et par meter sand af en fredet klit på Skagen Sønderstrand.
  Det blev en landskendt skandale og jeg synes ikke kommunen sparede på kræfterne for at straffe vedkommende hårdt.

  Den lille sag hvor hverken mennesker eller natur kom til skade sætter vi nu op mod kommunen og statens plan om enorme prøvemøller, i-eller tæt på fredet område ud for Frederikshavn. For ikke at tale om mulig møllepark ved Skagen.
  Det får meget stor indflydelse oplevelsen af fri kyst og hav, samt ændringer i havmiljøet som Kjeld Rye skrev om i opslaget “Vi skal træffe beslutninger”

  Jeg så plan om en stor tørdok i Skagen. Det mener borgmesteren også er OK fordi den passer ind i ønske om bosætning, job og vækst. Den er ikke vedtaget, men borgeres protester eller andre løsningsforslag har åbenbart svært ved at trænge igennem.

  Det er altså ikke kun jura og planloven der er i spil, men også et moralsk aspekt, hvor den lille mand straffes for bagateller, mens statsapparatet kan tillade sig næsten hvad som helst med undskyldningen at det er af hensyn til alles bedste.

  Der er mange store træer i mit nabolag som tager udsynet ud over havet, men jeg farer ikke ud med motorsav for at fjerne dem. Det bliver ved drømmen fordi det moralske kompas er intakt.

  Jeg håber man kan sige det samme om kommunens moralske kompas, så den ikke nøjes med at indkalde til borgermøde og lytte, og bagefter køre videre som først planlagt.

 • Beslutning på PMU’s møde: Et flertal af udvalgets medlemmer godkendte punkt 1. og 2.
  Peter Sørensen (V) kunne ikke tiltræde indstillingen, idet Peter Sørensen under pkt. 1
  finder, at der bør indsendes en indsigelse, og pkt. 2, at så væsentlige projekter bør
  behandles af byrådet.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ønsker tilladelse til forundersøgelse forud for havvindemøllepark' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER