DN siger ja til havvindmøller ved Hirsholmene

Illustrationsfoto.

DN siger ja til havvindmøller ved Hirsholmene

4. juli 2022 - kl. 8:03 - af

DN – Danmarks Naturfredningsforening – går ind for placering af 5 store havvindmøller nær Hirsholmene ud for Frederikshavn.

”Grøn energi er for Danmarks Naturfredningsforening en hjertesag, fordi det bidrager til et bedre miljø for os alle,” lyder det overordnet fra formanden for DN i Frederikshavn, Eigil Torp Nielsen.

Foreningen erkender samtidig, at de grønne energikilder desværre ikke er helt uden ulemper. Det gælder også de vindmøller, som måske er på vej ved Hirsholmene.

For og imod skal vurderes nøje, og DN vil positivt komme med sine synspunkter. Det understreges, at DN derfor vil være parat til at vægte den grønne energifordel højt i forhold til mange af de andre interesser.

Til Frederikshavn Kommune fra Danmarks Naturfredningsforening bl.a. skrevet: ”DN har grundlæggende den holdning, at den grønne energiomstilling til vedvarende energiformer haster, set i lyset af de klare udmeldinger fra FN’s klimapanel ang. klimaforandringerne. Deres vurdering udgør en entydig appel til, at der skal ske en massiv og især hurtig omlægning, hvis vi skal gøre os håb om at begrænse de globale temperaturstigninger til 2° C. Det er den grænse, ”Point of no Return”, der vurderes som afgørende for, at klimaændringerne ikke kommer uigenkaldeligt ud af kontrol, med katastrofale konsekvenser til følge.”

Drastiske forringelser af naturen

DN peger på, at klimaforandringerne og den generelle forarmning af naturen med drastiske forringelser af biodiversiteten står side om side som de to mest alvorlige og vidtrækkende konsekvenser af menneskelige aktiviteter inden for de sidste hundrede år eller mere.

”Derfor er det vigtigt, at man i forsøget på at rette op på det ene ikke gør yderligere skade på det andet,” lyder det klare budskab fra DN.

Det er på denne baggrund testmøllerne ud for Frederikshavn skal vurderes, mener DN. ”Det betyder efter vores opfattelse, at der er forskel på gener, som må tåles, og ødelæggelser, som skal undgås.”

Til generne vil DN i denne sammenhæng regne synet af møllerne, set fra Frederikshavn (og til dels fra Hirsholm). Skyggekast fra vingerne og støj er alvorligere gener; de er formodentligt ikke sandsynlige på fastlandet, men må en kommende VVM-undersøgelse afgøre. Rødt nattelys er også en gene, som DN kraftigt vil anbefale mindsket ved, at det kun tændes, når det er relevant for sikkerheden.

Forholdet til fuglene – må stikket trækkes?

De største potentielle skadevirkninger finder DN i forholdet til fuglene og til Hirsholms nærhed.

”Hvis det viser sig overvejende sandsynligt, at der pga. kollisioner eller (lavfrekvent) støj vil ske en tilbagegang for nogle af de fuglearter, som yngler, fouragerer eller trækker i området, må både Frederikshavn Kommune og Miljøstyrelsen være parat til at trække stikket og finde en anden placering.”

DN går i det hele taget ud fra, at VVM-undersøgelsen skal indeholde alternative løsninger, og hvis ikke, vil organisationen på det kraftigste anbefale det.

Det understreges i kommentaren, at en tilbundsgående VVM-undersøgelse i det hele taget er afgørende for, at DN vil kunne anbefale projektet!

De fuglearter, som især skal undersøges, er tejst- og ternebestandene på Hirsholm, sortand-, fløjlsand- og edderfuglebestandene, som overvintrer i området samt lysbuget knortegås, hvoraf størstedelen af verdensbestanden har trækrute gennem området, hvor møllerne tænkes opstillet.

Problem i visuel henseende

”Møllernes nærhed til Hirsholm er naturligvis også problematisk i visuel/landskabsmæssig/rekreativ henseende,” påpeges det fra Danmarks Naturfredningsforening.

”Man kan vanskeligt komme udenom, at møllerne vil have en negativ indvirkning på oplevelsen af det fredede område. Men vi anerkender, at projektet i den retning er blevet mindre forstyrrende ved fjernelse af den nærmeste mølle og reducering af højderne på de øvrige,” hedder det i DN’s kommentar.

Afslutningsvis ønsker DN, at det skal kunne garanteres, at der ikke vil ske skade på boblerev, som måtte forekomme i området.

Link, hvor DN’s kommentar til projektet er offentliggjort:

https://frederikshavn.dn.dk/vi-arbejder-med/havvindmoeller-ved-hirsholmene/

Tekst: Per Rye

 

4 kommentarer til “DN siger ja til havvindmøller ved Hirsholmene” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

4 kommentarer til “DN siger ja til havvindmøller ved Hirsholmene”

 • Lennart Hårdberg Nielsen

  @Per Rye

  Har du talt med DN fornyligt eller bare læst det som står i linket, som er fra 2018 og derfor måske irrelevant nu?

 • Peter Jæger Christensen

  Der er da forøvrigt også skiltning med indkørsel forbudt! Og kan man læse står det også skrevet, at det også gælder knallertkørsel🤗

 • Peter Jæger Christensen

  Den gik vist det forkertecsted hen😖

 • Karsten Munk

  citat : der skal ske en massiv og især hurtig omlægning, hvis vi skal gøre os håb om at begrænse de globale temperaturstigninger til 2° C. Det er den grænse, ”Point of no Return”, der vurderes som afgørende for, at klimaændringerne ikke kommer uigenkaldeligt ud af kontrol, med katastrofale konsekvenser til følge.”

  Hvad ville Dansk Naturfredningsforening (DN) have gjort, hvis de stod foran seneste istid ?
  her et citat fra danmarkshistorien.lex.dk
  “Klimaændringen, som indledte den sidste istid, begyndte for mellem 80.000 og 70.000 år siden. Enorme isbræer opstod mange steder på den nordlige halvkugle, men Danmark var dog langtfra dækket af is i hele perioden, klimaet skiftede nemlig i årtusindernes løb.”

  DN ignorerer Jordens historie med dens mange klimaændringer fra varmt til koldt og tilbage igen – flere gange?

  Politikere og klimaaktivister manipulerer befolkningen til at tro vi overskrider “point of no return” på dansk “ingen vej tilbage”.

  Hele dette klimacirkus bygger på en politisk idé om at ændre samfundet. Det har intet med videnskab at gøre.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'DN siger ja til havvindmøller ved Hirsholmene' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER