Byvandring i Sæby ”Flugtruten til Sverige under 2. Verdenskrig”

Byvandring i Sæby ”Flugtruten til Sverige under 2. Verdenskrig”

23. maj 2022 - kl. 0:23 - af

Sæby Museumsforening indbyder til byvandring i Sæby lørdag d. 28. maj kl. 14.00.

Vi er midt under 2. verdenskrig i Sæby, mørkelægning, rationering og tyske soldater i gaderne. Sæby er den største nordjyske udskibningshavn i Jylland for de personer, der måtte flygte for tyskerne. På denne byvandring følger vi i fodsporene af de flygtende på deres vej gennem Sæby – og indtil de er i sikkerhed i Sverige. Og vi hører om de modstandsfolk i Sæby, der muliggjorde flugten.

Fra museet går vi op i byen og hører om 2. verdenskrig og om dem, der flygtede for tyskerne. Hvordan kunne de overhovedet komme til Sæby gennem et Jylland, hvor der var tyske soldater overalt. Fra byen går vi til Hans Aabelsvej, dengang kun med enkelte relativt nybyggede villaer – og ellers mest åbne marker mod nord. Vi går forbi et par af de villaer i byen, der husede de flygtende, før de kunne komme med en båd til Sverige. Her hører vi om logiværterne og hvor de boede rundt om i Sæby.

Efter en/flere overnatninger gik de flygtende ned mod Sæby Havn ad skjulte veje og hele tiden bange for de tyske soldater. Vi går samme vej i dagslys i ro og mag. Men flygtningene gik i mørke, musestille og angste for de tyske soldater. Undervejs hører vi om de tyske soldater i Sæby under krigen – hvad lavede de og hvor boede de?

Først på natten ankom de flygtende til havnen. På Sæby Havn hører vi om, den sidste farefulde del af flugten, midt om natten, ned i fiskekutteren, forbi det tyske vagtskib og ud i Kattegat. På havnen hører vi også lidt om den praktiske kontakt til Sverige og ud til den frie verden.

Det sidste stop på turen er i Klostergyden. Her hører vi om den dramatiske kulmination på flugtrutens eksistens i Sæby – den nat i januar 1945, hvor Gestapo slog til og arresterede de involverede modstandsfolk i Sæby. Trods en helt reel trussel om henrettelse af flere, endte de alle i Frøslevlejren. Afslutningsvis hører vi om tiden efter krigen, hvor historien blev holdt i live, bl.a. via gentagne besøg i Sæby af nogle af de allierede piloter, som de modige sæbynitter hjalp til friheden.

Turen gennemføres af Henning Sørensen, der bl.a. har været med til at lave en udstilling i Retfærdigheden om samme emne.

Mødested: Ved Kystmuseet i Sæby.

Varighed: Turen er på ca. 2 km. og tager ca. 90 minutter.

Prisen for turen er 50,- kr., der betales ved starten. For medlemmer af Sæby Museumsforening: gratis.

Tilmelding senest d. 26. maj 2022 pr. mail til: henningsoren@stofanet.dk eller på tlf.: 26 13 72 55.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Byvandring i Sæby ”Flugtruten til Sverige under 2. Verdenskrig”' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER