Hospitalsbehandling rykkes hjem i egen stue

Hospitalsbehandling rykkes hjem i egen stue

18. maj 2022 - kl. 14:03 - af

56-årige Klaus-Ole Andersen fra Frederikshavn døjer med infektioner i lungerne. Han har en immundefekt, der gør, at hans immunforsvar konstant er svækket. Inden for det sidste år har han været indlagt 10-15 gange på hospitalet.

Men på grund af en aftale mellem Region Nordjylland og de nordjyske kommuner, skal Klaus-Ole Andersen ikke så ofte tage den opslidende tur til Aalborg Universitetshospital.

De seneste par måneder er behandlingen nemlig foregået i eget hjem med hjælp fra en pumpe, der sikrer, at han får den fornødne mængde antibiotika.

– Det er skønt, at jeg kan modtage behandling herhjemme fremfor på hospitalet. Det giver mere ro om natten og større frihed. Jeg kan gå ture, sidde foran computeren, have gæster og være i vante rammer, hvor man ikke sygeliggøres mere end højst nødvendigt, siger Klaus-Ole Andersen.

Region Nordjylland og de nordjyske kommuner var de første i landet til at indgå en aftale i 2019, der sikrer, at borgere som Klaus-Ole Andersen kan modtage intravenøs behandling i eget hjem – såkaldt IV-behandling. Ifølge den 56-årige frederikshavner sparer det ham for en masse besvær med at komme til og fra hospitalet, og selvom antibiotikabehandlingen foregår derhjemme, er han fortsat helt tryg.

Win-win situation

Det er der også god grund til at være, lyder det fra Jesper Smit, der er afdelingslæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital. Han kalder det for en win-win situation for patienterne og hospitalet.

– Mange patienter kan bedre lide at blive behandlet hjemmefra, og samtidigt frigiver det en masse sengepladser, som er til gavn for andre borgere. Vigtigst af alt sker det, uden at vi går på kompromis med hverken kvalitet eller patientsikkerhed, siger han.

Lige nu kan 2200 borgere årligt modtage IV-behandling i eget hjem. Klaus-Ole Andersen står selv for behandlingen, mens andre patienter får hjælp af den kommunale hjemmepleje.

Innovativ teknologi og digitalisering er vejen frem

Hvis kvaliteten i sundhedsvæsenet skal opretholdes, er det netop tiltag som intravenøs behandling i eget hjem, der er brug for, i takt med at vi bliver flere og flere ældre. Det mener regionsrådsformand i Region Nordjylland, Mads Duedahl (V).

– IV-behandling i eget hjem er et af de redskaber, som er med til at robustgøre sundhedsvæsenet. Vi er nødt til at tænke i innovativ teknologi og digitalisering, da det letter arbejdsbyrden på hospitalerne, gør mennesker med kronisk sygdom mere selvhjulpne og øger kvaliteten, siger regionsrådsformanden.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Hospitalsbehandling rykkes hjem i egen stue' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER