Historien om Store Bededag

Historien om Store Bededag

12. maj 2022 - kl. 12:08 - af

På fredag er det Store Bededag. Den falder altid på fredag mellem 3. og 4. søndag efter påske.

For mange er det en anledning til en lille ferie. En del steder fejres der også konfirmationer på denne dag og mange har tradition for at spise varme hveder bededagsaften. Men ser man på historien bag denne helligdag, der er et særligt dansk fænomen, så lægger den op til, at vi har fokus på forbøn for vores folk og verden omkring os. Om fred i verden og beskyttelse mod krig. Og den lægger op til bøn om, at det, der nu i foråret gror på markerne, må lykkes, så der bliver en høst, der kan mætte mennesker. En slags pendant til høstgudstjenesterne først på efteråret, der er en takkefest for høsten.

I tiden efter reformationen skete det ofte, at kongen påbød bede- og fastedage i forbindelse med nødsituationer i landet, som hungersnød, naturkatastrofer eller krig. Men efterhånden blev der så mange af disse dage, at der blev for få arbejdsdage. Derfor blev disse mange bededage i 1686 samlet til en bededag, der i folkemunde så blev kaldt ”Store bededag”. Initiativet var inspireret af Sjællands daværende biskop Hans Bagger.

Krigen i Ukraine og de truende skygger, der kaster ind over resten af verden, også en truende mangel på hvede i verden, giver et særligt bagtæppe for Store Bededag i år.

Sognepræst Keld Skovgård

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Historien om Store Bededag' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER