Læserbrev: Vil vi klimaet eller vil vi hellere have afgifterne i kassen?

Læserbrev: Vil vi klimaet eller vil vi hellere have afgifterne i kassen?

9. november 2021 - kl. 11:35 - af

I Danmark er rent drikkevand en selvfølge. Vi åbner for vandhanen, og ud kommer den bedste kvalitet af vand der findes.

Tilmed er det utroligt billigt sammenlignet med andre lande, og sådan skulle det helst blive ved med at være. Derfor gælder det også om at spare på det drikkevand vi har og derved tage ansvar for at passe på naturen og miljøet. Det giver ikke mening at pumpe helt rent grundvand op af jorden, rense det og pumpe det ud til os forbrugere. For derefter at skylle 29 % af det ud i toilettet, det er spild af ressourcer og CO2. Hvis alle erstatter bare en lille smule af drikkevandet med regnvand, vil det samlet have enorm effekt på mængden af drikkevandsressourcer, med en meget lille indsats.

Lidt fakta:

Siden 2001 har det i Danmark været muligt at anvende opsamlet regnvand fra tage til wc-skyl og tøjvask i vaskemaskiner i husholdninger.

Bad og personlig hygiejne: 47 % – Toiletskyl: 29 % – Tøjvask: 13 % –Opvask, rengøring: 5 % –Øvrigt: 4 % – Mad og drikke: 2 %

Så med andre ord kan du spare 42 % ”drikkevand” ved at bruge et regnvandsopsamlingssystem. Hvis bare 40% af det årlig vandforbrug i en familie erstattes med regnvand, kan drikkevandsforbruget nedsættes med 30 m³ om året.

Der er altså mange penge at spare ved at bruge regnvand til visse formål og derudover kommer alle de miljømæssige gevinster, når vi sparer på drikkevandsreserverne i grundvandet.

MEN, Betalingsvedtægt for Frederikshavn Spildevand A/S begrænser det. Men her vil nogle byrådspolitikere nu komme rendende og sige, at Frederikshavn Forsyning er et kommunalt aktieselskab.

Ja, det er også rigtigt! Men I skal huske at det er kommunalbestyrelsen (Frederikshavn Byråd), der godkender takster for Forsyningen og deres datterselskab. Husk også Frederikshavn Forsyning er 100 % ejet af Frederikshavn kommune, og at kommunalbestyrelsen (Frederikshavn Byråd) udgør deres “generalforsamlings medlemmer”. Husk også, at to byrådsmedlemmer er udpeget, som henholdsvis formand og næstformand i Frederikshavn Forsyning. Som ejer (Byrådet), så er det vigtig, at Forsyningen lytter til, hvilken retning ejeren vil. Men på dette område, så vil man hellere have “afgifterne” i kassen, end man vil klimaet noget godt.

Andre kommuner har enten en halvering af vandafledningsafgift eller helt fritagelse for den del, som omhandler opsamlet regnvand til brug for ”toiletskyl og vask”. For en familie kan det være ca. 40-60 m3 årligt. Det skal være med til at forrente sådan en klimavenlig investering i et regnvandsopsamlingssystem.

Så vil vi klimaet i Frederikshavn, eller vil vi hellere have afgifterne i kassen?

Som Konservativ byråds- og regionsrådskandidat vil jeg gerne være med til at støtte klimaet og spare på drikkevandet samtidig. Men her er en lokal afgift, som stopper familier i at investere i regnvandsopsamlingssystem, fordi med den nuværende vandafledningsafgift ikke kan svare sig eller forrente sig som en investering.

Carsten Sørensen, Byråds- og regionsrådskandidat, Det Konservative Folkeparti

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Læserbrev: Vil vi klimaet eller vil vi hellere have afgifterne i kassen?' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER