Lokale medier danner ramme om en anerkendende debat

Foto: Analyse & Tal

Lokale medier danner ramme om en anerkendende debat

16. oktober 2021 - kl. 14:12 - af

Hver 7. Facebook-kommentar hos politikere og medier er skrevet i et anerkendende sprog – særligt lokalmedierne danner ramme om en anerkendende debat.
Særligt lokalmedierne danner ramme om en anerkendende debat i kommentarsporene. Ugeavisen Varde topper med næsten hver anden kommentar skrevet i en anerkendende tone. Sæby Avis ligger lunt i midten af feltet på ”Top20-listen”. Det viser en ny undersøgelse fra Analyse & Tal og TrygFonden.
Den hårde og hadefulde debat på Facebook fylder meget i politikernes, mediernes og danskernes bevidsthed. Men Facebook lægger ikke kun platform til grove kommentarer og tilsvininger.
Analyse & Tal har i samarbejde med TrygFonden for første gang kortlagt den anerkendende debat på Facebook, hvor der bliver talt pænt og skabt dialog med plads til – og respekt for – hinandens synspunkter.
Til formålet er udviklet Danmarks første algoritme, baseret på kunstig intelligens, der kan detektere anerkendende sprog.
Efter at have analyseret 63 mio. kommentarer på 199 politikeres og 476 mediers Facebooksider er konklusionen klar: Vi er overraskende gode! For modsat det billede, mange har af den offentlige debat på Facebook, er der i den grad anerkendelse i kommentarsporet.
Omkring hver syvende (14 pct.) af alle kommentarer på politikeres og mediers Facebooksider indeholder sproglig anerkendelse af et andet menneske eller dets synspunkter. Det vil sige kommentarer, som udtrykker ros, enighed, empati, kvittering for andres synspunkter, åbne eller nysgerrige spørgsmål, udtryk for påvirkelighed, ønsker om dialog eller forsoning, tillid eller rituel anerkendelse som lykønskninger og taksigelser.
Over en periode på 2 år har vi registreret intet mindre end 8,9 mio. anerkendende kommentarer. Anerkendelsen i politikernes og mediernes kommentarspor fylder altså langt mere end det hårde og hadefulde sprog, som vi kortlagde i foråret. Her viste det sig, at cirka 5 % af alle kommentarer på politikere og mediers Facebooksider efter modering kunne betegnes som ”sproglige angreb”.

– Undersøgelsen om anerkendelse på sociale medier viser, at Facebook også er et sted, hvor vi udviser respekt og omsorg for hinanden og hinandens synspunkter. Interessant nok er det især, når debatten handler om følsomme emner som psykiske lidelser, eller når debatten handler om ting, vi har lange og gode traditioner for at være uenige om, som f.eks. økonomisk politik, at vi formår at bevare den gode tone, siger forskningschef i TrygFonden Anders Hede.

På Facebook bliver der især talt anerkendende om sårbare grupper som personer med handicap, psykiske lidelser og socialt udsatte, ligesom børn, ældre og gravide også er på listen over de emner, der modtager den største andel af anerkendelse i kommentarsporet. Lidt overraskende finder vi også emner som offentlige finanser, #MeToo og arbejdsmarkedsvilkår på listen over emner, der bliver talt mest anerkendende om.
Særligt lokalmedierne danner ramme om en anerkendende debat i kommentarsporene. Hos Ugeavisen Varde er næsten hver anden kommentar skrevet i en anerkendende tone.
Hos politikerne finder vi især socialdemokrater og venstrefolk på listen over de politikere med den største andel af anerkendelse i kommentarsporet. Søren Gade (V) topper listen med 80 % anerkendende kommentarer.

Find hele rapporten her: https://www.tryghed.dk/viden/publikationer/trivsel/anerkendelse-i-den-offentlige-debat-paa-facebook

Tekst tilpasset af Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Lokale medier danner ramme om en anerkendende debat' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER