Byråd drøfter forslag til ny sortering af affald

Byråd drøfter forslag til ny sortering af affald

21. maj 2021 - kl. 7:59 - af

Folketinget har besluttet, at affaldssektoren i Danmark i 2030 skal være klimaneutral, og at vi skal genanvende vores affald i langt større omfang end tidligere.

Det fremgår af en aftale fra juni 2020 ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” samt en efterfølgende bekendtgørelse om affald pålagt at gennemføre indsamlingsordninger for husholdningsaffald, der sikrer indsamling af affald i 10 fraktioner.

Frederikshavn Affald A/S har på den baggrund fremsendt et beslutningsgrundlag med to løsningsforslag til, hvordan opgaven kan løses. Forslagene indebærer forskellige tømningsintervaller og forskellige beholderstørrelser for standardhuse, sommerhuse og etageejendomme. Sagen er nu nået til drøftelse på byrådsmødet den 26. maj.

Affald i fremtiden
Forslagene er beskrevet nærmere i notatet ”Affald i fremtiden”. Ansvaret for affaldssorteringen flyttes ud til borgerne, og kravene til genanvendelse øges. Dette medfører ændringer hos borgerne og i de bagvedliggende systemer. Borgerne skal således sortere i videre omfang end tidligere. Kommunen skal på sin side sikre, at de 10 affaldsfraktioner genanvendes eller bortskaffes på en miljøforsvarlig måde.

For et standardhus betyder det, at antallet af affaldsbeholdere fastholdes til to affaldsbeholdere med samme størrelse (240 l opdelt i 2 rum), suppleret med en mindre miljøkasse til farligt affald samt mulighed for aflevering af tekstiler i pose på låget af beholderen. Sorteringen i 10 fraktioner ved standardhuset indføres pr. 1. januar 2023.

I sommerhusområder tænkes i sortering af restaffald og madaffald fra foråret 2022 (som det sker ved standardhuse i dag). Samme beholdere som ved standardhuse og sortering i 10 fraktioner pr. 1. januar 2023. Der vil ske obligatorisk helårstømning i sommerhusområder for at ensrette indsamlingen.

Beholdere og tømning
Om beholdere og tømning nævnes det:

 • to 240 liters beholdere ved hver husstand
 • beholder 1 med restaffald og madaffald tømmes hver anden uge
 • beholder 2 med pap, papir, plast, metal og drikkekartoner tømmes hver tredje uge
 • rød miljøkasse med farligt affald tømmes efter behov. I sommerhuse afleveres farligt affald på genbrugsplads
 • tekstiler afleveres via pose-på-låg-ordning
 • las afleveres via opstillede glaskuber i det offentlige rum og på genbrugsplads
 • opstart 1. januar 2023

Plast indsamles i beholder ved husstanden, og beholderen tømmes af renovationsbilen. Efter indsamlingen køres plasten til omlasteanlæg, hvor det lastes om og herfra køres til sorteringsanlæg. Plasten sorteres i forskellige plasttyper og sendes til forbehandlingsanlæg og herfra videre til genanvendelse.

Spejderordning på vej ud
Alle andre enkeltstående indsamlingsordninger udgår – som f.eks. spejderordning ved indsamling af papir eller særlig indsamling fra enkeltvognmand. Der vil således ske ens indsamling i hele kommunen.

Plan- og miljøudvalget har over for Økonomiudvalget og Byrådet anbefalet, at der sker implementering af løsningsmodel 2 i hele kommunen, herunder helårsindsamling i sommerhusområderne.

Indstillingen er for ganske nylig tiltrådt af Økonomiudvalget, som samtidig gør opmærksom på, at der er uafklarede forhold om størrelsen af taksten efter bortfald af momspligten, når denne er endelig fastlagt af staten.

Mål i 2022
Frederikshavn Kommune stiler efter at imødekomme de nye regler og forbereder den udvidede affaldssortering i 2021 for at være i mål ultimo 2022. Frederikshavn Kommune har således mulighed for at efterleve og manifestere kommunens vækstspor ”Det grønne – energi og recycling”.

Frederikshavn Forsyning er opmærksom på, at den udvidede affaldssortering kan give særlige udfordringer for borgere i etageejendomme. Derfor bliver der sat ekstra kræfter ind på at finde gode og holdbare løsninger i samarbejde med ejere og boligforeninger.

Link til hele kompendiet for den foreslåede kommende affaldssortering – herunder priser – fra side 99 og frem:

https://frederikshavn.dk/umbraco/Surface/LocalEsdhPdfSurface/GetAgendaPdf?commId=Frederikshavn%20Byr%C3%A5d&date=Frederikshavn%20Byr%C3%A5d%2F26-05-2021%2019.00%20-%2021.00&fileName=Frederikshavn%20Byr%C3%A5d%2F26-05-2021%2019.00%20-%2021.00%2FDagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf

Tekst: Per Rye

 

En kommentar til “Byråd drøfter forslag til ny sortering af affald” under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

En kommentar til “Byråd drøfter forslag til ny sortering af affald”

 • Karsten Munk

  Jeg har ikke noget imod at sortere, men forudser problemer som det er beskrevet her.

  Der er for lang tid mellem hver tømning af flere grunde.

  Det jeg kalder dagrenovation, restaffald og madaffald bør tømmes hver uge. For det første af hensyn til hygiejne og lugt om sommeren, for det andet, at jeg mener beholderen er for lille til at rumme to ugers affald fra en standardhusholdning.

  Den anden beholder til pap, fyldes meget hurtigt, fordi meget papemballage er svær at klemme sammen. Da er folk tilbøjelig til at mase ting ned i spanden. Der sidder det fast og kan ikke rystes ud i skraldebilen.

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Byråd drøfter forslag til ny sortering af affald' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2022 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER