Ældrerådet kommenterer tilsyn på plejecentre

Ældrerådet kommenterer tilsyn på plejecentre

10. april 2021 - kl. 3:49 - af

Ældrerådet i Frederikshavn Kommune har på rådets seneste møde fået en orientering om det kommunale tilsyn på plejecentrene i 2020.

Ifølge Serviceloven skal kommunen hvert år foretage mindst ét uanmeldt tilsyn på kommunens plejecentre.

For at få et uvildigt tilsyn har Frederikshavn Kommune overdraget denne opgave til BDO. I 2020 har BDO på vegne af kommunen foretaget uanmeldte tilsyn på kommunens 14 plejecentre inkl. Kastaniegårdens midlertidige pladser. Tilsynene er afviklet i 3. og 4. kvartal i 2020. 6 af tilsynene er udført i weekenden og/eller i aftentimerne. De resterende tilsyn er udført i dagtimerne på hverdage.

Formålet med tilsynet er at kontrollere, at de kommunale opgaver bliver varetaget korrekt i henhold til gældende lovgivning. Tilsynene skal desuden have fokus på at opgaverne i plejecentrene bliver løst i overensstemmelse med de afgørelser, kommunen har truffet, at opgaverne i plejecentrene bliver løst i henhold til de kvalitetsstandarder, som kommunen har vedtaget samt sikre og bidrage til en fremtidig og løbende udvikling af kvaliteten i ydelserne over for borgerne.

Tilsynene skal være med til at sikre, at personlig pleje og praktisk hjælp i plejecentrene overholder de politisk fastsatte målsætninger og beslutninger.

Samlet set velfungerende plejecentre

BDO har generelt og konkret vurderet forholdende, indsatsen og metoderne i det enkelte tilbud. Det er tilsynets overordnede vurdering, at plejecentrene i Frederikshavn Kommune samlet set er meget velfungerende. Tilsynet vurderer, at alle centre lever op til kommunens kvalitetsstandarder og det vedtagne serviceniveau på området.

Det altoverskyggende fokus i 2020 har været Covid-19, som for alle plejecentre har fyldt og betydet en anderledes hverdag for beboere, pårørende og medarbejdere. Tilsynet finder ledelse og medarbejdere særlig opmærksomme på at sikre et højt informationsniveau både ind- og udadtil samt skabe størst mulig tryghed i forhold til COVID-19 forbehold.

Pleje og omsorg leveres helt overvejende med en god faglig kvalitet, der udføres med udgangspunkt i en rehabiliterende tilgang og med fokus på sundhedsfremme og forebyggelse, som understøtter den enkelte beboers aktuelle ressourcer og behov.

Tre plejecentre mangler struktur

BDO giver overordnet en positiv vurdering af både ovennævnte forhold og af det særlige fokuspunkt ’Tværfaglig triage’. Det betyder, at resultaterne bredt set er meget fine og forholdende fundet i orden. Det er dog tilsynets vurdering, at der på 3 plejecentre ikke i tilstrækkelig grad arbejdes struktureret og systematisk med triage. Tilsynet anbefaler, at der rettes et ledelsesmæssigt fokus på dette.

Triage er en proces (sortering) til bestemmelse af prioriteter i behandling af patienter baseret på sværhedsgraden af deres tilstand.

Det fremhæves også i rapporten, at der i forbindelse med tilsynene i 2020 er givet i alt 37 anbefalinger, som fordeler sig på alle af kommunens 14 plejecentre. Til sammenligning blev der givet 32 anbefalinger i 2019.

Ældrerådet er overordnet tilfreds med tilsynsrapporten, også set i sammenhæng med de ekstraordinære forhold med Covid 19-smittefare i 2020, men rådet finder det bekymrende, at der er plejecentre, hvor scoren fortsat er faldende.

Ældrerådets bekymringer

Ældrerådet finder det ligeledes bekymrende, at der stadig er plejecentre, hvor observationer skrives ned med hånden på papir, hvorefter det er en anden ansat, der fører notaterne ind i IT-systemet. Dette bør ikke finde sted, lyder det fra Ældrerådet, som yderligere er bekymret over, at der fortsat er steder, hvor der er problem med medicinhåndteringen og registrering af ændring i dosis.

Formand for Ældrerådet er Hanne Andersen, Skagen.

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Ældrerådet kommenterer tilsyn på plejecentre' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER