Anmeldelser om rotter er steget markant

Anmeldelser om rotter er steget markant

9. april 2021 - kl. 0:42 - af

I løbet af de seneste år er antallet af rotteanmeldelser rundt om i kommunen steget markant. Fra 2019 til 2020 har der således været en stigning på 37 % i anmeldelser. En stigning i taksterne for rottebekæmpelse forudses.

De seneste 3 år har der samlet været 4.352 anmeldelser fordelt med 1690 anmeldelser i 2020, 1233 anmeldelser i 2019 og 1429 anmeldelser 2018.

En opgørelse for januar og februar i år viser, at der har været 249 anmeldelser mod 301 i 2020 og 170 i samme periode i 2019.

Hvis januar og februars andel af de samlede anmeldelser ligner tidligere års anmeldelser, vil antallet i 2021 blive mellem 1.400 og 1.800 anmeldelser ud fra de beregninger, som kommunen forventer.

Lovgrundlaget er fastlagt i ”Bekendtgørelse om forebyggelse og bekæmpelse af rotter”. Her fastsættes kommunens hjemmel til at opkræve en takst til dækning af omkostningerne ved rottebekæmpelse. Området skal som udgangspunkt hvile i sig selv økonomisk. I 2020 havde området et merforbrug på 241.000 kr. i forhold til budgettet.

Forslag om takststigning
Taksten har i mange år været 0,05 ‰ (promille). I forbindelse med budget 2020 blev taksten sat op til 0,065 ‰. Taksten beregnes ud fra ejendomsvurderingen, og stigningen betød en merudgift for et gennemsnitshus på 19,35 kr. Denne stigning har vist sig ikke at kunne dække udgifterne til rottebekæmpelse.

Den kommunale administration har beregnet, at en forøgelse af taksten til 0,075 ‰ vil dække udgifterne samt afdrage på tidligere års merforbrug. Stigningen i taksten vil for et gennemsnitshus være på 12,90 kr. Takststigningen er gældende fra 2022.

Teknisk Udvalg drøfter spørgsmålet om rottebekæmpelse på udvalgets møde den 12. april. Forud for mødet indstiller teknik- og kulturdirektøren, at Teknisk Udvalg anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at taksten for skadedyrsbekæmpelse hæves til 0,075 ‰ med virkning fra 2022.

Forklaringer på stigningen i anmeldelser
Der er flere mulige forklaringer på stigningen i rotteanmeldelser. 2020 var året, hvor mange var hjemsendte og arbejdede hjemmefra pga. Corona. Derfor blev der mere opmærksomhed på gnavelyde i beboelsen, aktivitet udendørs osv.

Desuden er anmeldelse af rotter blevet lettere tilgængelig digitalt. Anmeldelser kan derfor være stigende, uden at rottebestanden er steget.

De seneste års milde vintre kan også være en forklaring på et øget antal rotteanmeldelser. Dertil kommer renovering af kloaknettet, som har ændret rottebestandens levevilkår.

Der er ingen indikation om, at rotteanmeldelser vil være nedadgående de kommende år. Den kommunale administration fremlægger i efteråret en rotteplan for 2022-2024.

Tekst: Per Rye

 

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Anmeldelser om rotter er steget markant' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER