Så meget har husejerne tjent og tabt dagligt siden 2010

Så meget har husejerne tjent og tabt dagligt siden 2010

9. februar 2021 - kl. 7:00 - af

Husejere i Københavns Kommune har siden 2010 i gennemsnit tjent 163 kroner om dagen for hver million kroner, de dengang købte hus for. I den anden ende af skalaen finder man Lolland Kommune, hvor det modsat har kostet 58 kroner i tabt værdi om dagen at være husejer.

51 kroner. Så meget har landets husejere de seneste ti år i gennemsnit tjent om dagen for hver million kroner, de har købt parcel- eller rækkehus for. Huspriserne er i gennemsnit nemlig steget med 20,2 procent fra 2010 til 2020, hvis man kigger på hele landet. Det viser en ny analyse fra Spar Nord, der bygger på aktuelle tal fra Finans Danmark.

Men det er langt fra den samme tendens, man ser i alle landets kommuner. Der har således været stor forskel på boligprisudviklingen i landets 98 kommuner, hvor husejere i nogle kommuner har været de helt store vindere, mens andre kan ærgre sig over et større tab.

Øverst på listen over kommuner, hvor husejerne har tjent mest siden 2010, finder man ikke overraskende fem hovedstadskommuner. I toppen ligger Københavns Kommune, hvor huspriserne er steget med 63,8 procent siden 2010. Det betyder, at et gennemsnitligt hus i Københavns Kommune købt i 2010 dagligt har indbragt ejeren cirka 163 kroner for hver million, huset blev købt for. Herefter følger Rødovre, Tårnby og Frederiksberg Kommune, hvor husejerne i gennemsnit har tjent henholdsvis 141 kroner, 134 kroner og 132 kroner om dagen for hver million, de har købt hus for:

– Det kan uden tvivl mærkes på den samlede formueopgørelse, hvis man købte bolig i København eller de nærliggende kommuner i finanskrisens slæbespor fra 2009 til 2011 og vurderer balancerne i dag. For eksempel har de personer, der har købt hus i 2010 i Københavns Kommune, haft en indtjening på 638.345 kroner for hver million, de har købt hus for, mens husejere i Rødovre Kommune tilsvarende har tjent 552.676 kroner, fortæller cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og fortsætter:

– Der er ingen tvivl om, at demografi og tilflytning til byerne er den primære drivkraft bag udviklingen. Den og så det konstante rentefald har genereret helt ekstraordinært gode forhold for boligmarkedet de sidste ti år. Her har København ikke overraskende været den mest populære kommune, og derfor har kommunen også oplevet markante prisstigninger over en lang årrække. Det har blandt andet betydet, at rigtig mange huskøbere ikke længere kan følge med prisudviklingen og derfor i stedet vælger de omkringliggende kommuner som alternativer. Og det har nu også resulteret i større prisstigninger i eksempelvis Rødovre, Tårnby og Gladsaxe, som boligejerne kan nyde godt af.

Den demografiske udvikling mærker man også i høj grad i de kommuner, der placerer sig i den modsatte ende af skalaen. Her placerer Lolland Kommune sig nederst med huspriser, der siden 2010 er faldet med hele 22,6 procent. Det svarer til, at det hver dag har kostet husejerne i kommunen omkring 58 kroner at eje for en million kroner hus.

– Også i kommuner som Tønder, Morsø og Norddjurs ser vi samme negative udvikling. Her har det de seneste ti år kostet husejerne dyrt med tab på mellem 127.402 kroner og 164.762 kroner for hver million, de har købt hus for. Det svarer til et tab på henholdsvis 42 kroner, 40 kroner og 32 kroner om dagen, forklarer Jens Nyholm og fortsætter:

– Fælles for alle kommuner, der placerer sig i bunden af listen, er, at de kan betragtes som udkantskommuner. De har således langt til landets større byer, hvor der typisk er bedre fritids- og jobmuligheder, og det får mange til at flytte og vælge områderne fra. Samtidig er det enten øer eller kommuner med langt til nærmeste motorvej, hvilket gør transporten til områder med mange jobmuligheder mere besværligt.

Tabel herunder: Her har husejerne tjent mest siden 2010

Om analysen:

Beregningerne er udarbejdet på baggrund af Finans Danmarks tal for prisudvikling ved realiserede hushandler i perioden 1. til 3. kvartal 2010 sammenlignet med perioden 1. til 3. kvartal 2020. Den daglige indtjening er beregnet ved køb af hus til en million kroner i 2010.

Læsø og Fanø Kommune indgår ikke i analysen, idet der ikke er sket tilstrækkeligt mange handler til at beregne en gennemsnitlig prisudvikling.

 

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Så meget har husejerne tjent og tabt dagligt siden 2010' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER