Årsregnskab fra Nordjyske Bank:  Positiv udvikling i udfordrende år

Årsregnskab fra Nordjyske Bank: Positiv udvikling i udfordrende år

3. februar 2021 - kl. 9:12 - af

Nordjyske Bank har i dag offentliggjort et årsregnskab for 2020, der trods coronakrise rummer en række positive takter. Banken har i 2020 formået at løfte sine indtægter med 3 procent og samtidig reducere omkostningerne med 2 procent. Det har resulteret i et tilfredsstillende resultat for året.

Nordjyske Bank, der siden 2018 har været en del af Ringkjøbing Landbobank, har i dag offentliggjort sit årsregnskab for 2020. Ikke overraskende er coronaepidemien overskriften for året, hvor Nordjylland har været særlig hårdt ramt blandt andet som følge af nedlukningen af syv nordjyske kommuner, en høj eksponering inden for den nu lukkede minkbranche samt en erhvervsstruktur med en forholdsvis stor andel inden for turisme:

– 2020 bliver et år, jeg sent kommer til at glemme. Både nordjyderne og nordjysk erhvervsliv har været under et meget stort pres, og som nordjysk lokalbank har vi gjort alt, hvad vi kunne for at have så tæt en kontakt til vores kunder som muligt gennem året, siger bankdirektør Claus Andersen og fortsætter:

– Men det er langt fra kun negative tanker, der fylder, når jeg tænker tilbage på året. Jeg er gang på gang blevet imponeret over den store kreativitet og samarbejdsvilje, der er blevet lagt for dagen. Mange virksomheder har fundet nye veje, og nordjyderne har i den grad mødt problemerne med åben pande. Her tror jeg, at vi nordjyder kan noget særligt.

Den største usikkerhedsfaktor gennem året har været størrelsen på bankens nedskrivninger som følge af krisen. Nedskrivninger på udlån udgjorde sidste år i alt 223 millioner kroner efter forøgelse af det ledelsesmæssige skøn med 440 millioner kroner til 566 millioner kroner.

Et år med et rekordhøjt aktivitetsniveau

Der er dog også mange positive elementer i den nordjyske banks årsregnskab. Indtægterne steg med 3 procent til 2.179 millioner kroner samtidig med, at udgifterne faldt med 2 procent til 788 millioner kroner. Det resulterede i et basisresultat før nedskrivninger på 1.391 millioner kroner, hvilket er det bedste i bankens historie og resulterer i en omkostningsprocent på 36,2. Fratrukket nedskrivninger m.m. lander bankens resultat før skat på 1.144 millioner kroner:

– Vores hovedfokus i 2020 har været og er fortsat at hjælpe vores kunder og samarbejdspartnere samt at skabe sikre arbejdsforhold for vores medarbejdere. Det til trods har vi skabt en flot fremgang i basisresultatet, og det er jeg både stolt og taknemmelig over. Det skyldes først og fremmest en stor og utrættelig indsats fra alle bankens medarbejdere fordelt på vores 13 nordjyske afdelinger, og det vil jeg gerne benytte lejligheden til at sige tak for, fortsætter Claus Andersen.

Banken har samlet set øget sit udlån med 2 procent og fratrækkes statens forlængede frister for indbetaling af moms og skatter, så er bankens udlån snarere steget med ca. 4-5 procent. Særligt privatkunderne har været aktive med et stort antal hushandler, køb af sommerhuse, campingvogne m.v. 

Positive forventninger også til 2021

Claus Andersen understreger, at de kommende måneders vaccinationsprogram bliver afgørende for økonomien både på kort og lang sigt, men at de samlede forventninger til 2021 er positive:

– Vi har en forventning om, at vaccinationsprogrammet gradvist vil resultere i en genåbning af samfundet i løbet af 1. halvår. Men meget er jo stadig usikkert, og coronaepidemien har jo hidtil givet en del overraskelser. Derfor følger vi naturligvis udviklingen nøje og bevarer en meget tæt kontakt til både privatkunder og erhvervskunder, understreger Claus Andersen.

Nordjyske Bank forventer et resultat i 2021 på mellem 1,0 og 1,3 milliarder kroner før skat.

Øget fokus på bæredygtighed

Nordjyske Bank offentliggør sammen med årsregnskabet for 2020 også et grønt regnskab med overskriften ”Bæredygtighed og samfundsansvar”. Det er bankens overordnede målsætning at være CO2-neutral, og det grønne regnskab beskriver en lang række tiltag på bæredygtighedsområdet. Et af initiativerne er det fortsatte ejerskab og drift af Sæbygård Skov, hvor tilvæksten årligt binder væsentlig mere CO2, end banken udleder.

Læs mere om Nordjyske Banks strategi for bæredygtig bankdrift på nordjyskebank.dk

Årsregnskabet 2020 i tal

Årsregnskab 2020 (mio. kr.) 2020 2019 2018 2017 2016
Basisindtjening i alt 2.179 2.116 2.001 1.917 1.861
Samlede udgifter og afskrivninger 788 805 866 845 815
Basisresultat før nedskrivninger på udlån 1.391 1.311 1.135 1.072 1.046
Nedskrivninger på udlån m.v. -223 -100 -43 -70 -211
Basisresultat 1.168 1.211 1.092 1.002 835
Beholdningsresultat m.v. -9 +49 +77 +84 +78
Særlige omkostninger 15 15 217 22 22
Resultat før skat 1.144 1.245 952 1.064 891
           
Egenkapital 8.146 7.610 7.189 6.769 6.313
Forrentning af egenkapital (resultat før skat) i procent 14,5 16,8 13,8 16,3 14,6
Omkostningsprocent 36,2 38,0 43,3 44,1 43,8

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Årsregnskab fra Nordjyske Bank: Positiv udvikling i udfordrende år' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER