Problemer ved Sæby Å og Voer Å ved kraftige regnskyl

Problemer ved Sæby Å og Voer Å ved kraftige regnskyl

31. januar 2021 - kl. 1:51 - af

I det kommunale budget for 2020 blev der afsat 500.000 kr. til at afsøge mulighederne for et styrket samarbejde omkring klimatilpasning og vedligehold af vandløb gennem oprettelse af private laug.
I den forbindelse blev der afholdt møder med vandløbslaug. Det viste sig vanskeligt juridisk og interessemæssigt at danne laug. Derimod var der enighed om mulighederne for yderligere styrket samarbejde om en fælles praktisk indsats med at finde permanente løsninger på afvandingsproblemerne omkring Sæby Å, Voer Å og Siverslet Bæk.
Arbejdet indebærer en stor grad af fysiske møder med lodsejere, rådgivere og interessenter, hvilket i varierende grad har været påvirket af COVID-19-situationen. Det er dog lykkedes at holde møderne; men processen har været længere end normalt. Der er pt. anvendt 83.000 kr. af bevillingen i 2020.
Teknisk Udvalg får på udvalgets næste møde den 1. februar forelagt en status samt orientering om projekterne.

Sæby Å
Arealerne langs Sæby Å fra motorvejen og til Sæbygaardvej er plaget af gentagne oversvømmelser. Særligt Sæby Golfbane er hårdt ramt med ødelæggelser af banen og omsætningstab til følge.
Vandløbet har på strækningen snævret sig meget ind over de sidste 50 år, og ved store mængder regn ender vandet på de tilstødende marker og golfbanen.
Mulighederne for at gøre brinken mindre stejl har været afsøgt både med lodsejere, golfbane og interessenter, og konsekvenserne er belyst af rådgiver.
Det vurderes, at der kan laves et godt projekt, som mindsker vandmodstanden og forhindrer oversvømmelserne samtidigt med, at der skabes en positiv effekt på miljøet ved, at det giver mere lys og plads til en større sammensætning af arter af vandplanter, insekter og fiskeskjul på strækningen, ligesom der kan skabes sammenhæng til genslyngningsprojektet nedstrøms. Et projekt forventes klar til realisering i løbet af foråret.

Voer Å
Store dele af Voer Å er særdeles plaget af vand ved store regnskyl. Voer Å går over sine breder og efterlader oversvømmede marker i længere perioder – særligt nedstrøms motorvejen. Strækningen forløber dog primært inde i Brønderslev Kommune, som har myndighedsansvaret. Frederikshavn Kommune udfører kun grødeskæringen i åen via en samarbejdsaftale.
Der har været afholdt møde ved Voer Å med laug omkring udfordringerne, og arealerne er besigtiget med rådgiver. Frederikshavn Kommune har tilbudt en fælles opmåling, men har ikke hørt fra Brønderslev Kommune med hensyn til medfinansiering. Da det myndighedsmæssige ansvar ligger i Brønderslev Kommune, er laugene blevet henvist til at rette henvendelse der.
De foreslåede muligheder om at skabe ”genveje” for vandet i åen i de skarpe sving har været drøftet med en rådgiver, men effekten vurderes lille i forhold til omkostningerne i forbindelse med udførelse og afståelse af jord.

Siverslet Bæk
Sideløbende med ekstrabevillingen arbejdes der med en række reguleringssager i tidligere styrekotevandløb.
Det blev vedtaget, at udfordringerne i Siverslet Bæk løses i en særskilt reguleringssag. Der er udarbejdet et forslag til regulering. Det forventes klar til offentlig høring efter koordinering med Brønderslev Kommune.

Tekst: Per Rye

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Problemer ved Sæby Å og Voer Å ved kraftige regnskyl' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER