Politiet advarer: Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre

Politiet advarer: Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre

29. januar 2021 - kl. 9:36 - af

Nordjyllands Politi har igennem de seneste par dage modtaget flere anmeldelser fra Vendsyssel: Udsatte og ældre borgere får via telefonopkald franarret deres NemID, kontooplysninger og personnummer.

Politikommissær Troels Jul Kjærgaard fra Økonomisk kriminalitet ved Nordjyllands Politi uddyber gerningsindholdet:

”Vi ser desværre lige nu flere tilfælde af, at blandt andet ældre borgere får opkald fra personer, der udgiver sig for at være fra NETS,” advarer politikommissæren, ”nummeret, som gerningspersonen ringer fra, fremstår endda som tilhørende NETS – så det kan fremstå troværdigt ved første øjekast.”

Men det er det ikke. Slet ikke.

Fup og svindel over telefonen
Det er nemlig såkaldt spoofing: Det er en form for fupopkald, hvor gerningspersonen ændrer sit eget nummer ved udgående opkald til at være fra NETS, så opkaldet derved opnår en højere grad af troværdighed over for modtageren.

Herefter påstår gerningspersonen i de aktuelle sager fra Vendsyssel-området så borgerne, at deres telefon har fået virus, og at der på grund af denne virus er blevet hævet et større beløb fra borgerens konto. Dette er blot falske påstande fra gerningspersonens side.

”Gerningspersonen siger så, at man kan hjælpe borgeren med denne udfordring, hvis blot borgeren udleverer sit NemID, kontooplysninger, kortoplysninger og personnummer. Og får man det ikke udleveret, siger gerningspersonen til borgeren, at han eller hun risikerer at komme i fængsel,” forklarer politikommissæren om svindelnummerets karakter.

Herefter afslutter gerningspersonen opkaldet, hvorpå borgerens konto bliver tømt! Og typisk bliver pengene overført til udlandet med det samme.

Lav kontrolopkald
Troels Jul Kjærgaard har derfor en klar opfordring til alle nordjyder:

”Husk derfor, at du aldrig skal udlevere personlige oplysninger over telefonen. Aldrig. Er du i tvivl om, hvem du taler med, så lav et såkaldt kontrolopkald. Læg på, og ring så op til din bank eller til NETS og find ud af, om de har haft ringet til dig.”

Har du været udsat for kriminalitet, så kan du anmelde det til politiet på 114 – eller på politi.dk.

Vil du kommentere på ovenstående artikel, så brug kommentarboksen under annoncerne.

Kommentarer Kommentarer
Anbefal via e-mail Anbefal via e-mail

Skriv en kommentar

Alle felter skal udfyldes, men din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort.

Anbefal artiklen via e-mail

Email en kopi af 'Politiet advarer: Svindlere på spil – giv aldrig dine NemID-oplysninger til andre' til en bekendt

E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
© 2010-2020 SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby

Vidste du at vi har en udgave
af avisen der er optimeret til

SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby anvender ufarlige cookies til at udarbejde statistik over brugen af hjemmesiden, samt huske personlige indstillinger. En cookie er en lille stump information som f.eks. bruges til at huske dit valg for visning af mobil-, tablet- eller PC-versionen af SaebyAvis.dk - lokale nyheder fra Sæby. Vi benytter også tredjeparts statistik-software som anvender cookies, så vi løbende kan forbedre indholdet og give dig en bedre brugeroplevelse. Du kan altid selv slette disse cookies fra din browser igen. Det er ikke muligt at læse avisen uden at der lagres cookies på din computer, så ved at fortsætte accepterer du automatisk.

ACCEPTER